Bez chemii w kogrobuszu
- anabuko1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bez chemii w kogrobuszu
twoja oranżeria jest imponująca.
Też mam nadzieję,że krzewy dadzą trochę owoców
Piękne te białe narcyzki
Piwonia dalej w pączkach , tak jak i moja.może lepiej, bo słyszałam dziś w Tv,że w przyszłym tygodniu jeszcze zimno i przymrozki nadają
Też mam nadzieję,że krzewy dadzą trochę owoców
Piękne te białe narcyzki
Piwonia dalej w pączkach , tak jak i moja.może lepiej, bo słyszałam dziś w Tv,że w przyszłym tygodniu jeszcze zimno i przymrozki nadają
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Grażynko miałaś problem z rozsadą pomidorów.
A czy nie mogłaś jej wynieść na taras ? Tam miałyby lepiej, chociaż na dzień.
Może papryki wyniesiesz ?
Przez tą zimnicę róże posadzone w kwietniu wcale nie rosną.
Martwię się, że nic z nich nie będzie
A czy nie mogłaś jej wynieść na taras ? Tam miałyby lepiej, chociaż na dzień.
Może papryki wyniesiesz ?
Przez tą zimnicę róże posadzone w kwietniu wcale nie rosną.
Martwię się, że nic z nich nie będzie
- agape
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jejku jakie cudne miejsce na tym ogrodzie na poddaszu! Cos cudownego! Ale umiesz wyczarowac przestrzenie! Nie wiem czemu wydaje mi sie ze masz tam Geranium i pachnie cytrusowo ;)
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Kogra... Moja serduszka BYŁA piękniejsza od twojej ZANIM przyszły przymrozki. Nawet trochę się kwiatami nacieszyłem. Obecnie wygląda już jak Twoja. Wszystkie liście noszą ślady uszkodzenia przez mróz, wyglądają naprawdę paskudnie, z kwiatów nie zostało nic...
A na najbliższy tydzień znowu zapowiadają przymrozek... Francja, drugi tydzień maja i przymrozek... Osiwieć można!!!
A swoją drogą nadal liczę straty po tych minionych przymrozkach... Dzisiaj się zorientowałem, że wymarzły wszystkie pąki liściowe albicji... W zeszły poniedziałek zorientowałem się, że moszenki miały już kwitnąć, dosłownie obsypane były pąkami kwiatowymi ? obecnie wszystkie są czarne i martwe... I tak dalej...
Pozdrawiam!
LOKI
A na najbliższy tydzień znowu zapowiadają przymrozek... Francja, drugi tydzień maja i przymrozek... Osiwieć można!!!
A swoją drogą nadal liczę straty po tych minionych przymrozkach... Dzisiaj się zorientowałem, że wymarzły wszystkie pąki liściowe albicji... W zeszły poniedziałek zorientowałem się, że moszenki miały już kwitnąć, dosłownie obsypane były pąkami kwiatowymi ? obecnie wszystkie są czarne i martwe... I tak dalej...
Pozdrawiam!
LOKI
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Elu - obyś miała rację.
Musiałam je posadzić ukośnie bo zbytnio wybiegły, ale może dzięki temu system korzeniowy będzie mocny i dają rady.
W szklarni to taki mix , oprócz sałat, pietruszki i truskawek są rzeczywiście liliowce i jest czosnek pełniący rolę dezynfekatora gleby.
A w samym tyle jest też i szczypiorek, oregano i majeranek.
Wraz z doniczką rośnie też cebula egipska nazywana często piętrową.
Ale niedługo miejsce sałat zastąpią papryki.
Po drugiej stronie i w tyle szklarni rosną już pomidory wraz z aksamitkami, liliowcami, porami i kalarepką.
Wbrew pozorom wszystkie nasadzenia się uzupełniają a rośliny wspomagają wzajemnie wzrost.
W poprzednim sezonie było podobnie i wszystko się udało oprócz aksamitek, które padły ofiarą nicieni i ślimaków, ale taka ich rola.
Łukaszu - to masz fajnie, u mnie czekają jeszcze na wysadzenie te do gruntu.
Ogórki dopiero dzisiaj wysiałam na waciki i się moczą, ciekawe czy wszystkie wzejdą.
Kliwie już przekwitnięte, teraz będą zdobne tylko z liści.
Marysiu - napisałam u Ciebie jaka tego może być przyczyna.
U mnie jest podobnie, ale zawsze coś zostaje, więc jest nadzieja, że i twoje jakoś przetrwają.
Aniu - dokładnie jest jak piszesz, ale w tym roku chyba już tak będzie.
Szklarnię polecam, ja sobie bez niej nie wyobrażam życia i uprawy wielu roślin.
Też oglądam angielskie ogrody i marzy mi się taki, prawdziwy, może kiedyś do tego dojdę.
Geniu - tak to będzie w tym roku, wszystko przemieszane.
Ja też zauważam, że rośliny pogłupiały i rosną bez żadnego ładu, jak popadnie.
A tu znowu we wtorek przymrozki zapowiadają.
Miruś - no widzisz jakie to wszystko zagmatwane.
Musimy uzbroić się w cierpliwość i mieć nadzieję, że wszystko jednak powróci do normy.
Jadziu - to moja oaza i ucieczka przed paskudną pogodą.
Tam mogę nasycić oczy kwieciem niezależnie od pogody, no i wyciąga mnie z doła w jakiego przy takiej aurze łatwo wpaść.
Oj cieszą te pączusie, mimo że takie malunie, ale dają nadzieję na kwitnienie mimo wszystko.
Aniu - anabuko - dziękuję.
No niestety u mnie też je zapowiadają, mam nadzieję, że to już absolutnie ostatnie.
Oby ta przepowiednia się nie sprawdziła, mam już serdecznie dosyć tej ekstremalnej pogody.
Sebastian - były na balkonie / bo to zabudowany balkon /, ale on nie jest ogrzewany i musiałam je wnosić znowu do domu w trakcie zimnej pogody, kiedy temperatury spadały poniżej 10 stopni.
W dodatku tam jest mniej słońca niż na parapetach w domu i to też miało wpływ na wyciąganie się rozsady.
Ale są już w większości w ziemi, więc może dadzą rady jakoś przetrwać pod okryciem.
Tylko te co mają iść do gruntu są dalej w kubkach i czekają na lepsze dni.
Papryki na razie zostały na parapetach, potrzebują więcej ciepła niż pomidory, więc czekam jeszcze z wysadzaniem.
Róże mają w tym roku mocno pod górę, moje świeżo wysadzone z donic też stoją jak zaklęte.
Poczekaj, ruszą kiedy zrobi się ciepło a na razie rozbudowują system korzeniowy, na pewno potem ruszą z impetem.
Aga - to zabudowany balkon bez ogrzewania ale służy zarówno jako szklarnia wczesną wiosną, jak i jako miejsce do relaksu przez prawie cały sezon.
Nie mam cytrusowego geranium, kiedyś było, ale się wyrodziło.
Taka przestrzeń jest moją oazą w czasie deszczów i zimna, kiedy słonko świeci szybko się nagrzewa i nawet zimową porą można tam wypić kawkę , zjeść ciasto i poczytać.
Loki - widzisz a ja mam taką od początku.
Może coś tam z kwiatów zostało, ale pokręcone łodygi, kilka złamanych wyglądają delikatnie mówiąc kiepsko.
U mnie te same wieści, ręce opadają, ale natura silniejsza, więc mówi się trudno.
Ja już nie liczę strat, tylko wsadzam w te miejsca inne rośliny żeby nie było pustych miejsc.
Na szczęście mam co wysadzać a co z tego wyrośnie, zobaczymy.
Trochę tulipanów które teraz zaczęły rozkwitać.
Tylko czy zapowiadane przymrozki ich nie skoszą, szkoda by było, wyglądają tak ładnie.
Musiałam je posadzić ukośnie bo zbytnio wybiegły, ale może dzięki temu system korzeniowy będzie mocny i dają rady.
W szklarni to taki mix , oprócz sałat, pietruszki i truskawek są rzeczywiście liliowce i jest czosnek pełniący rolę dezynfekatora gleby.
A w samym tyle jest też i szczypiorek, oregano i majeranek.
Wraz z doniczką rośnie też cebula egipska nazywana często piętrową.
Ale niedługo miejsce sałat zastąpią papryki.
Po drugiej stronie i w tyle szklarni rosną już pomidory wraz z aksamitkami, liliowcami, porami i kalarepką.
Wbrew pozorom wszystkie nasadzenia się uzupełniają a rośliny wspomagają wzajemnie wzrost.
W poprzednim sezonie było podobnie i wszystko się udało oprócz aksamitek, które padły ofiarą nicieni i ślimaków, ale taka ich rola.
Łukaszu - to masz fajnie, u mnie czekają jeszcze na wysadzenie te do gruntu.
Ogórki dopiero dzisiaj wysiałam na waciki i się moczą, ciekawe czy wszystkie wzejdą.
Kliwie już przekwitnięte, teraz będą zdobne tylko z liści.
Marysiu - napisałam u Ciebie jaka tego może być przyczyna.
U mnie jest podobnie, ale zawsze coś zostaje, więc jest nadzieja, że i twoje jakoś przetrwają.
Aniu - dokładnie jest jak piszesz, ale w tym roku chyba już tak będzie.
Szklarnię polecam, ja sobie bez niej nie wyobrażam życia i uprawy wielu roślin.
Też oglądam angielskie ogrody i marzy mi się taki, prawdziwy, może kiedyś do tego dojdę.
Geniu - tak to będzie w tym roku, wszystko przemieszane.
Ja też zauważam, że rośliny pogłupiały i rosną bez żadnego ładu, jak popadnie.
A tu znowu we wtorek przymrozki zapowiadają.
Miruś - no widzisz jakie to wszystko zagmatwane.
Musimy uzbroić się w cierpliwość i mieć nadzieję, że wszystko jednak powróci do normy.
Jadziu - to moja oaza i ucieczka przed paskudną pogodą.
Tam mogę nasycić oczy kwieciem niezależnie od pogody, no i wyciąga mnie z doła w jakiego przy takiej aurze łatwo wpaść.
Oj cieszą te pączusie, mimo że takie malunie, ale dają nadzieję na kwitnienie mimo wszystko.
Aniu - anabuko - dziękuję.
No niestety u mnie też je zapowiadają, mam nadzieję, że to już absolutnie ostatnie.
Oby ta przepowiednia się nie sprawdziła, mam już serdecznie dosyć tej ekstremalnej pogody.
Sebastian - były na balkonie / bo to zabudowany balkon /, ale on nie jest ogrzewany i musiałam je wnosić znowu do domu w trakcie zimnej pogody, kiedy temperatury spadały poniżej 10 stopni.
W dodatku tam jest mniej słońca niż na parapetach w domu i to też miało wpływ na wyciąganie się rozsady.
Ale są już w większości w ziemi, więc może dadzą rady jakoś przetrwać pod okryciem.
Tylko te co mają iść do gruntu są dalej w kubkach i czekają na lepsze dni.
Papryki na razie zostały na parapetach, potrzebują więcej ciepła niż pomidory, więc czekam jeszcze z wysadzaniem.
Róże mają w tym roku mocno pod górę, moje świeżo wysadzone z donic też stoją jak zaklęte.
Poczekaj, ruszą kiedy zrobi się ciepło a na razie rozbudowują system korzeniowy, na pewno potem ruszą z impetem.
Aga - to zabudowany balkon bez ogrzewania ale służy zarówno jako szklarnia wczesną wiosną, jak i jako miejsce do relaksu przez prawie cały sezon.
Nie mam cytrusowego geranium, kiedyś było, ale się wyrodziło.
Taka przestrzeń jest moją oazą w czasie deszczów i zimna, kiedy słonko świeci szybko się nagrzewa i nawet zimową porą można tam wypić kawkę , zjeść ciasto i poczytać.
Loki - widzisz a ja mam taką od początku.
Może coś tam z kwiatów zostało, ale pokręcone łodygi, kilka złamanych wyglądają delikatnie mówiąc kiepsko.
U mnie te same wieści, ręce opadają, ale natura silniejsza, więc mówi się trudno.
Ja już nie liczę strat, tylko wsadzam w te miejsca inne rośliny żeby nie było pustych miejsc.
Na szczęście mam co wysadzać a co z tego wyrośnie, zobaczymy.
Trochę tulipanów które teraz zaczęły rozkwitać.
Tylko czy zapowiadane przymrozki ich nie skoszą, szkoda by było, wyglądają tak ładnie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Grażynko czy u Ciebie nie ma ślimaków ,ze tulipany cudnie kwitną.Kupiłam jesienią tez takie lila tulipany, lecz nadal są w pąkach.Oby tylko ślimaki się do nich nie dobrały, bo rosną na uboczu.Maigoldowe pączki są większe niż Doktorkowe .LL bardzo słaba ma tylko parę listków i zastanawiam się czy nie ciachnąć ją nisko, bo nie umie porządnie zabrać.To samo Cardinal Hume dopiero też pokazuje listki .Okropnie słabo zbieraja się prawie wszystkie róże jednak są wyjątki te rosnące pod murem
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Przepiękna paleta barw, ja w tym roku powiększyłam swoją "kolekcję" ale czerwonych i żółtych, taki miałam kaprys papuzie u mnie gdzieś poszły. Róże powoli startują a Jadzia ma już pączki . Zapowiadają cały maj taki czyli pogoda gastronomiczna no może dobra do przesadzania roślin.
Jadziu Grażynkę ślimaki omijają bo żabki odstraszają, czyli musimy same kumkać
Jadziu Grażynkę ślimaki omijają bo żabki odstraszają, czyli musimy same kumkać
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Aniu Grażynka nie tylko żabki ma ma także jeże .U mnie ani jednych ani drugich a tak ochoczo bym je przygarneła
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Grażko
zwyczajnie zrobiło mi się głupio, jak zobaczyłam i przeczytałam o Twoich zmaganiach z kaprysami pogody.
Sama co chwilę stresuję się stanem kwiecia w ogrodzie, przekonana, że na południu wszystko wprost bucha kolorami.
Tymczasem widzę, że to Ty masz więcej powodów by się stresować.
Mam nadzieję, że Twoja hortensja odżyje a plony owoców i warzyw będą jak w poprzednich latach.
Myślałam, że już dawno przekwitły tulipany u Ciebie ale idą niemal równocześnie, jak moje.
Też nam prognozują przymrozki za chwilę.
Znowu będę musiała targać do domu wystawione donice z roślinami.
Wysiewałam kiedyś kleome. Najlepiej wyszła mi za pierwszym razem.
Miałam całe poletka z tymi pięknymi kwiatami ale tylko w białym kolorze.
Po wysadzeniu do gruntu , po około 2 tygodniach podlałam je nawozem do roślin kwitnących i wtedy
wyrosły mi wspaniałe okazy.
Nawet zebrałam sporo nasion. Później zdobyłam też nasiona kolorowej kleome.
Jednak słabo wschodziły w następnym sezonie ale coś tam uratowałam.
Posadziłam znowu i tym razem zostały w mig objedzone z liści, nie wiem przez co.
Ocalały tylko pojedyncze sadzonki i były na tyle słabe, że nie udało się zebrać z nich nasion.
Mam jeszcze te nasiona z pierwszych zbiorów ale po wysianiu prawie nic nie wzeszło.
Kleome zachwyciła mnie w ogrodzie Moneta. To właśnie wtedy zapragnęłam mieć ją w ogrodzie.
Oby wspaniale ozdobiła Twój ogród swoimi kwiatami.
Do tego potrzeba ciepła i słońca, czego serdecznie Ci życzę.
zwyczajnie zrobiło mi się głupio, jak zobaczyłam i przeczytałam o Twoich zmaganiach z kaprysami pogody.
Sama co chwilę stresuję się stanem kwiecia w ogrodzie, przekonana, że na południu wszystko wprost bucha kolorami.
Tymczasem widzę, że to Ty masz więcej powodów by się stresować.
Mam nadzieję, że Twoja hortensja odżyje a plony owoców i warzyw będą jak w poprzednich latach.
Myślałam, że już dawno przekwitły tulipany u Ciebie ale idą niemal równocześnie, jak moje.
Też nam prognozują przymrozki za chwilę.
Znowu będę musiała targać do domu wystawione donice z roślinami.
Wysiewałam kiedyś kleome. Najlepiej wyszła mi za pierwszym razem.
Miałam całe poletka z tymi pięknymi kwiatami ale tylko w białym kolorze.
Po wysadzeniu do gruntu , po około 2 tygodniach podlałam je nawozem do roślin kwitnących i wtedy
wyrosły mi wspaniałe okazy.
Nawet zebrałam sporo nasion. Później zdobyłam też nasiona kolorowej kleome.
Jednak słabo wschodziły w następnym sezonie ale coś tam uratowałam.
Posadziłam znowu i tym razem zostały w mig objedzone z liści, nie wiem przez co.
Ocalały tylko pojedyncze sadzonki i były na tyle słabe, że nie udało się zebrać z nich nasion.
Mam jeszcze te nasiona z pierwszych zbiorów ale po wysianiu prawie nic nie wzeszło.
Kleome zachwyciła mnie w ogrodzie Moneta. To właśnie wtedy zapragnęłam mieć ją w ogrodzie.
Oby wspaniale ozdobiła Twój ogród swoimi kwiatami.
Do tego potrzeba ciepła i słońca, czego serdecznie Ci życzę.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Rozumiem Cię doskonale
Jednak na brak słońca nic nie możemy poradzić.
W tym roku jest go jak na lekarstwo, zimą częściej świeciło
Jak patrzę na Twoją szklarnie to zastanawiam się czy nie posadzić docelowo kilku truskawek
Tulipany jak zawsze piękne
Jednak na brak słońca nic nie możemy poradzić.
W tym roku jest go jak na lekarstwo, zimą częściej świeciło
Jak patrzę na Twoją szklarnie to zastanawiam się czy nie posadzić docelowo kilku truskawek
Tulipany jak zawsze piękne
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
U mnie chwilowo przymrozek odwołali... Mam nadzieję, że nie zmienią jeszcze zdania, bo wczoraj już kobea, petunie, klitorie, fasolniki, rączniki i orzeszki ziemne poszły do gruntu...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Grażynko pięknie kwitną u Ciebie tulipany , chyba przymrozki im nie zaszkodziły , ale u nas znowu mają wrócić przymrozki , jutro muszę okryć co się da a nie da się okryć wszystkiego .
Irysy i liliowce mają uszkodzone liście po poprzednich przymrozkach bo nie miałam czym okryć
Irysy i liliowce mają uszkodzone liście po poprzednich przymrozkach bo nie miałam czym okryć
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Strzępiate tulipany bardzo ładne.
Nawet nie chcę słyszeć o przymrozkach, zimna Zośka musi odpuścić, już wystarczy chłodu, deszczu.
Nawet nie chcę słyszeć o przymrozkach, zimna Zośka musi odpuścić, już wystarczy chłodu, deszczu.