Wysiewanie kaktusów cz.2
- Aileen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wysiewanie kaktusów cz.2
To są efekty moich mikro wysiewów
Przepikowałam bardzo delikatnie siewki Mammillaria sanchez-mejoradae do nowego substratu, wysiane 18 marca. Chwalę się teraz bo później to może być różnie, pewnego dnia mogą po prostu zniknąć
a tu roczniaki Gymnocalycium riojense VG 400, około 1 cm średnicy.
Przepikowałam bardzo delikatnie siewki Mammillaria sanchez-mejoradae do nowego substratu, wysiane 18 marca. Chwalę się teraz bo później to może być różnie, pewnego dnia mogą po prostu zniknąć
a tu roczniaki Gymnocalycium riojense VG 400, około 1 cm średnicy.
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Przepraszam, niechcący wykasowałam swoje fotki na imgurze Postów niestety nie da się edytować. Siewki zniknęły, ale na razie tylko wirtualnie
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Roczne siewki chciałabym już wystawić pod folię na lato.
Czy można je już, w tym wieku, potraktować Bi?
Chętnie poczytam inne porady, na co powinnam zwrócić uwagę w ich pierwszym sezonie na szerokich wodach
Czy można je już, w tym wieku, potraktować Bi?
Chętnie poczytam inne porady, na co powinnam zwrócić uwagę w ich pierwszym sezonie na szerokich wodach
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Uważam, że warto podrośnięte siewki wywalić na głęboką wodę. Wg mnie muszą już siewki wyjść z tego stanu "niemowlęcego" tzn dobrze gdy zaczyna pojawiać się uciernienie. Druga rzecz to może być konieczność ochrony przed nadmiernym oświetleniem i tu konieczna jest wzmożona obserwacja jak siewki reagują na tunel. Teraz jednak może jeszcze być dla nich za zimno. No i w tunelu to większe zagrożenie ze strony robactwa np ziemiórek Zdecydowanie oprysk jakimś środkiem ale czy Bi nie będzie za "ostry" to nie wiem ?
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Ja wyciągnąłem i oczyściłem z resztek owocu. Wyłożyłem na papier kuchenny i wysuszyłem. I tylko tak przygotowane nasionka wysiałem. Chwasty straszne Kiełkowalność 100% i bardzo szybko rosną Nie polecam siać ich z innymi kaktusamiSukulentowy pisze:Wygrzebałam nasionka z pitaji ( owoc hylocerereus undatus) . Jak je naszykować do wysiewu?
Hylocereus undatus 2 miesiączne siewki
Hylocereus undatus 9 tygodniwe siewki
- Sukulentowy
- 200p
- Od: 7 wrz 2016, o 22:31
Bardzo pięknie kiełkuje ,strasznie szybko!Po 2 dniach wszystkie wzeszły!
Mam pytanie,czy siewka astrophytum która jest prawie cała caerwonoróżowa może być bezchlorofilowa?
Mam pytanie,czy siewka astrophytum która jest prawie cała caerwonoróżowa może być bezchlorofilowa?
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Sukulentowy, dołączam się do pytania, tyle że jedna z moich siewek astrophytum jest całkowicie biała jak śnieg.
- Yaku
- 100p
- Od: 8 lip 2016, o 12:16
Jeśli zabarwienie nie jest od nadmiaru światła, to tak.Sukulentowy pisze:Mam pytanie,czy siewka astrophytum która jest prawie cała caerwonoróżowa może być bezchlorofilowa?
Astrophytum dość często daje kolorki, ale dla pewności wrzućcie jakieś fotki.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 lut 2017, o 21:26
A ja mam jedną siewkę Astrophytum ornatum białą i wygląda na to, że cały czas rośnie. Czy to znaczy, że to będzie biały kaktus?
Wszystkiego dobrego
Robert
Robert
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na etapie siewki niczego nie można być pewnym. Jeśli rzeczywiście siewka jest innej barwy niż pozostałe to warto ją zaszczepić. Nasiono ma w sobie spory zapas substancji odżywczych więc siewka może przez jakiś czas się rozwijać nawet bez chlorofilu. Może być to także siewka z częściowo uszkodzonym chlorofilem, wtedy taka roślina ma szansę na wzrost na własnym korzeniu. Mam w kolekcji kilka takich roślin, czasem są tylko jaśniejsze od pozostałych siewek a czasem są w ciapki (forma picta/variegata).
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
To są nasionka jakieś mieszanki kupione na Allegro tak na próbę i nie bardzo wiem jak długo jeszcze mam czekać żeby je przesadzić?
Kasia
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
visa77, do czegoś Ty to wysiał... Do rozsadzenia jeszcze kawałek, ale do tego czasu mogą Ci paść. Ale niech się ktoś inny wypowie.
Do ziemi dla kaktusów z mala domieszka piasku jak napisane było na opakowaniu i tak sobie rosną i teraz nie wiem co dalej
Kasia