Borówka amerykańska - 9 cz.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lis 2016, o 16:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Borówka amerykańska - 9 cz.
Poprzednia część wątku znajduje się - tutaj
Moje krzewy obsypane są kwiatami a zapowiadają spadki temperatury poniżej -7 stopni. Czy trzeba zabezpieczyć krzaczki? Jeśli tak, to w czy wystarczy otulić białą agrowłókniną?
Moje krzewy obsypane są kwiatami a zapowiadają spadki temperatury poniżej -7 stopni. Czy trzeba zabezpieczyć krzaczki? Jeśli tak, to w czy wystarczy otulić białą agrowłókniną?
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Re: Borówka amerykańska - 8 cz
Na -7 to może włóknina nie wystarczyć. Może po jakimś zniczu albo świeczce pod taką włókninę dać?
Kiedy zapowiadają takie mrozy i gdzie? To będzie tragedia.
Kiedy zapowiadają takie mrozy i gdzie? To będzie tragedia.
Podoba mi sięTomala3d pisze:Może po jakimś zniczu albo świeczce pod taką włókninę dać?
A ta temperatura to aby na pewno? No ale jeśli -7 to ew można by pomyśleć o nakryciu solidnym kartonem z grubej tektury, włóknina nie zabezpieczy.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lis 2016, o 16:33
Pelikano11 czy na pewno to okaże się w "praniu" ale prognozy na przyszły tydzień nie są optymistyczne. Meteorolodzy mówią o spadkach temperatury w centrum kraju do -5 a przy gruncie do ok -7 a na północnym wschodzie przy gruncie prognozują ok -11 stopni. Mam nadzieję, że pogoda da im psztyczka w nos i ich przewidywania się nie sprawdzą.
-
- 500p
Rzeczywiście mają być mrozy nawet poniżej -7 przy gruncie na początku przyszłego tygodnia. Jak to się sprawdzi to będzie wielki sprawdzian dla wytrzymałości roślin. Owoce borówki po przekwitnięciu kwiatów są uszkadzane nawet przy temp 0stopni.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
OOOOO ja jego, ja na pewno kocykami pookrywam swoje krzaczki na których mam kwiatki.
Są to moje pierwsze poczynania z borówkami i Matka Natura tak by mnie miała załatwić spróbuję sie oprzeć tym przeciwnością
Są to moje pierwsze poczynania z borówkami i Matka Natura tak by mnie miała załatwić spróbuję sie oprzeć tym przeciwnością
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Ja już nie wiem co z tymi moimi borówkami się dzieje ,na dwóch krzakach jest więcej owoców jak liści przez co wyglądają jak drapaki,mają mało przyrostów .Obok rośnie krzak według mnie taki jak trzeba,wszystkie jednakowo obsługiwane,może ktoś ma pomysł,co im dolega?
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
Dzisiaj byłem na działce i przyjrzałem się krzaczkom, pierwsze zdjęcie to Patriot i do kwiatów tej odmiany nie mam zastrzeżeń
martwią mnie jedynie kwiaty bluecrop, są jakby przywiędnięte, mam nadzieję że coś z nich będzie
Co o tych kwiatach myślicie? Nie pamiętam jak wyglądały w zeszłym roku dlatego pytam Was.
martwią mnie jedynie kwiaty bluecrop, są jakby przywiędnięte, mam nadzieję że coś z nich będzie
Co o tych kwiatach myślicie? Nie pamiętam jak wyglądały w zeszłym roku dlatego pytam Was.
Moje borówki posadzone jesienią (6 sztuk) i jedna stara i żadna nie ma kwiatów tylko liście A Wasze takie piękne...
O co chodzi??
O co chodzi??
No właśnie było, torf pomieszany z ziemią.Behaviour pisze:A stanowisko pod borówki było odpowiednio przygotowane?
-
- 500p
Wszystko w jak najlepszym porządku. Jedne odmiany już kwitną inne jeszcze mają kwiaty zamknięte. Patriot widocznie kwitnie wcześniej od Bluecropa.Jarowo pisze:Dzisiaj byłem na działce i przyjrzałem się krzaczkom, pierwsze zdjęcie to Patriot i do kwiatów tej odmiany nie mam zastrzeżeń
Ile wynosiło pH torfu?LigiaM pisze:No właśnie było, torf pomieszany z ziemią.Behaviour pisze:A stanowisko pod borówki było odpowiednio przygotowane?
Ile wynosiło pH ziemi?
- buum
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Kontakt:
To będzie prawdziwy sprawdzian dla borówek. Kurczę oby dały radę mam nadzieje że te trzy dni które będą z chłodem będą ostatnimi !!!!Tomala3d pisze:Rzeczywiście mają być mrozy nawet poniżej -7 przy gruncie na początku przyszłego tygodnia. Jak to się sprawdzi to będzie wielki sprawdzian dla wytrzymałości roślin. Owoce borówki po przekwitnięciu kwiatów są uszkadzane nawet przy temp 0stopni.