Moje storczykowo - Jeanne

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mambo, żyję nadzieją na przedłużenie pędów :oops: :roll: bo aż mi sie serce kraje jak patrzę na te żółknące pączki :(
Storczykowa, mi do tej pory odpadł tylko jeden pączek na żółtym tygrysku (dostałam go w październiku zeszłego roku, dość zimno było wtedy :roll: ), a tak to jakieś twarde sztuki mi się chyba trafiały bo nawet marcowe czy lutowe nabytki docierały w nienaruszonym stanie do mnie i nie miały problemów z aklimatyzacją...
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja tak fajnie to nie mam, zawsze odpada jakiś pąk. na tym nowym miniaturku odpadną 2 pąki, bo zżółkły.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Pocieszające jest to że kiedyś na pewno zakwitną znów :wink:
Gorzej jakby to były "jednorazowe" kwiatki, wtedy by było znacznie bardziej żal, a tak to trzeba sobie tłumaczyć ze to nie nasza wina, i że jak będziemy się nimi dobrze opiekować to się odwdzięczą kwitnieniem :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Asiu na pocieszenie powiem Ci , ze mój phal. "mikołajkowy" i żółty - przedłużający pęd - straciły po pączku :roll: troszki szkoda, ale co tam ... :wink:
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Dorociu, miejmy nadzieję że to ostatnie opadające pączki :wink:
Mój "mikołajek" w sumie straci...6 pączków :twisted: :( to chyba żebym nie była zbyt szczęśliwa i żeby było sprawiedliwie, bo do tej pory praktycznie żaden nie tracił :lol:
Zostały 3 pączki takie już dość spore, na razie są zielone, mam nadzieję że się rozwiną....
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu, pewno, że żal każdego pączka, bo jak byłoby pięknie, gdyby wszystkie ładnie się rozwinęły, ale nie martw się, on szybko wypuści przedłużki i będą nowe pączki.
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

Asia, z tego co zauważyłam to storczyki co gubią to potem oddają podwójnie. Nie ma się co przejmować. Tylko czekać trzeba (niestety) :lol:
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Śnieżko, Gosiu, bardzo Wam dziękuję za te miłe słowa, kurcze dziwnie się czuję że tak się tym przejęłam :oops:
jak chorobą dziecka normalnie :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
halandile
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 sie 2008, o 12:54

Post »

Piękny jest ten bordowy storczyk, z bałymi kropeczkami na brzegach cudo :)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Dziękuję za odwiedziny i komplementy :wink: niestety stracił on 6 pączków :? ale zostały mu 3 i mają się świetnie, są już bardzo duże, na Święta z pewnością się otworzą :wink:
Muszę zrobić sesję moich pędzików, niektóre już zawiązują pączki, a mój różowy "pierworodny" będzie miał conajmniej 10 kwiatów :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Witajcie :wink:
Pokażę co u mnie słychać (choć nie wszystkie pędziki udało mi się sfocić, najpierw aparat zastrajkował, a potem pogoda się zrobiła paskudna i nic nie było widać :twisted: )
"mikołajek" w słoneczku, jego naturalny kolor :wink: oraz nabrzmiewające pąki (w sumie są 3, lada dzień się otworzą)
Obrazek Obrazek
Seledynek w typie Pink Panther i jego szalejące pędy :lol:
Obrazek
Na koniec moja duma i chluba - "pierworodny", długi pęd, 10 pączków (na razie 8) )
Obrazek

W skrócie co u reszty:
Biały reanimowany ma 4 maleńkie pączki, zobaczymy co mi jeszcze pokaże :wink:
Kremowy piegusek - jeden pęd ma 4 odgałęzienia :shock: ale na razie małe i nijak nie chciały wyjść na zdjęciu :? może jak podrosną...drugi pęd na razie ma ok 5 cm i schowany pod liściem...
Żółty tygrysek ma jeden pączek na pędziku z uśpionego oczka, drugi pęd ma ok 12 cm i rośnie 8)
Łososiowy w żyłeczki - namocowałam się strasznie z jego pędem rosnącym równolegle z liściem, ale udało się przymocować do patyczka :wink: na razie też jeszcze rośnie...
Sabotki stoją w miejscu :twisted: ale nie tracę nadziei...
Bordowo - żółty falenopsis o woskowych kwiatach rozwinął jeszcze jeden pączek na przedłużeniu pędu, drugi pęd zawiązuje powoli pączki, niestety jest dość krótki :? ale może będzie się przedłużał jeszcze :wink:
Dendrobium phalaenopsis ma 9 pączków, już całkiem spore, fotki pokażę jak się rozwinie choć jeden kwiatek, bo to kolor niespodzianka, ale chyba coś z fioletem będzie :wink:

Korzystając z okazji, chciałam życzyć wszystkim zdrowych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, upływających w ciepłej rodzinnej atmosferze i radości. Niech spełniają się marzenia, pod choinką znajdą się upragnione prezenty a na parapecie za oknem biały puch dopełniający ten magiczny czas.
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystkie są piękne :) A Phalaenopsis w typie Pink Panther to naprawdę zaszalał! Ile ona ma pędów? :shock: Cztery?!

P.S. Dziękuję za życzenia! :) nawzajem
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

dużo pędów ma ten Phalaenopsis... ja nigdy nie miałam i nie będę mieć tyle na żadnym Phalaenopsisie. a ten w kropki cudny.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”