Foxowej urosło ...
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Foxowej urosło ...
Bez ładnie na tych dwóch krzakach kwitnie, ale mimo wszystko mam ogromny żal do mojego taty, że tak upitolił na łyso ten biały przy ławce. On był najpiękniejszy i tak pięknie pachniał. Ehhh....
Poluję jeszcze na ten najciemniejszy bez, ciemnofioletowy. Bardzo mi się podoba, kiedyś znajoma miała mi dać trochę odrostów od jej bzu, ale jakoś nam się kontakt urwał i nie mam teraz skąd zdobyć.
A szkoda, chętnie bym sobie zasadziła żeby jeszcze jeden kolor kwitł. Choć nie wiem gdzie bym to wsadziła i ile by to pożyło. Niestety w naszych alejkach działkowych życie kwiatów nie trwa długo, bo zawsze się znajdzie na nie chętny.
Drażni mnie to diabelnie, bo nie znoszę urywania kwiatów. A tym bardziej rzucania się na krzaki i łamania im na chama gałęzi ukradkiem
Poluję jeszcze na ten najciemniejszy bez, ciemnofioletowy. Bardzo mi się podoba, kiedyś znajoma miała mi dać trochę odrostów od jej bzu, ale jakoś nam się kontakt urwał i nie mam teraz skąd zdobyć.
A szkoda, chętnie bym sobie zasadziła żeby jeszcze jeden kolor kwitł. Choć nie wiem gdzie bym to wsadziła i ile by to pożyło. Niestety w naszych alejkach działkowych życie kwiatów nie trwa długo, bo zawsze się znajdzie na nie chętny.
Drażni mnie to diabelnie, bo nie znoszę urywania kwiatów. A tym bardziej rzucania się na krzaki i łamania im na chama gałęzi ukradkiem
- AloesIk
- Od: 23 lut 2011, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja mam ten jasny fiolet, rośnie kilka dobrych lat... Prawdopodobnie będzie to jego ostatnie kwitnienie. Wszędzie pełno odrostów A ma taki piękny , intensywny zapach
- Foxowa
Jasny fiolet mi jakoś spowszedniał,bo od lat mi kwitnie, a ja lubię zdobywać nowe odmiany i stale brać się za coś nowego. Więc jak nie mam to jest dla mnie najpiękniejszy
I cenię głównie właśnie te bzy z odrostów, bo wszelkie szczepione i kupione gotowe jakoś mnie nie porywają. Nawet jeśli uda im się pachnieć to nie jest to TEN zapach. Prawdziwy zapach bzu to właśnie te dzikie krzewy.
I cenię głównie właśnie te bzy z odrostów, bo wszelkie szczepione i kupione gotowe jakoś mnie nie porywają. Nawet jeśli uda im się pachnieć to nie jest to TEN zapach. Prawdziwy zapach bzu to właśnie te dzikie krzewy.
- AloesIk
- Kontakt:
To właśnie ten mój jest z odrostu... I dlatego dla mnie ma wyjątkowy zapach, całkiem inny niż wszystkie blade fiolety
-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja drugi raz kupiłam czerwony,zobaczymy jak zakwitnie.Pierwszy okazał się zwykłym niebieskim,poszłam z reklamacją,bo to spora szkółka,a bez kosztował 35 zł,dostałam kolejną i czekam.To na pewno biała piwonia? Takie ciemne pąki.A ja nie obrywałabym tych bocznych pąków Podczas kwitnienia piwonii na ogół są burze,które szybko niszczą kwiat i wtedy zakwitają te boczne właśnie,wydłużając kwitnienie.Ten piękny,żółty krzew,to złotlin,też dobrze przezimował.
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- TROJA
- 500p
- Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Majka ja mam jeden bez gdzieś 6 lub nawet 8 lat i do tej pory mi nie zakwitł, ale pokazuje pierwszy pąk i jestem ciekawa jaki to będzie kolor. Mój biały pełny też pięknie pachnie
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
- Foxowa
AloesIk
No właśnie. I o to chodzi.
Bez ma pachnieć ;)
Miriam
Masz czerwony czysty czy ten z białym?
Chyba raczej na pewno to piwonia. No bo co innego w tym stylu?
Kwitnie pięknymi ogromnymi kwiatami, pachnie na pół osiedla i jak się siada wśród tego wszystkiego na ławce to nic tylko oczy zamknąć i błogo zasnąć ;)
Kolor pąków to chyba zasługa mojego aparatu, choć faktycznie w tym roku te pąki jakby ciemniejsze.
Widuję właśnie , że ludzie czasem zostawiają, ale ja obrywam praktycznie wszystko. A ta biała to już ewenement - każda gałąź jest zapchana od góry na dół pąkami. Nie ma nawet opcji jej tego zostawić, bo jeszcze by nie zakwitła a już by leżała.
TROJA
Jejku, to chyba długo. U nas wszystkie młodziutkie bzy w sumie kwitną od początku. Jednym pękiem kwiatów, ale zawsze kwitną. I to praktycznie od razu.
No właśnie. I o to chodzi.
Bez ma pachnieć ;)
Miriam
Masz czerwony czysty czy ten z białym?
Chyba raczej na pewno to piwonia. No bo co innego w tym stylu?
Kwitnie pięknymi ogromnymi kwiatami, pachnie na pół osiedla i jak się siada wśród tego wszystkiego na ławce to nic tylko oczy zamknąć i błogo zasnąć ;)
Kolor pąków to chyba zasługa mojego aparatu, choć faktycznie w tym roku te pąki jakby ciemniejsze.
Widuję właśnie , że ludzie czasem zostawiają, ale ja obrywam praktycznie wszystko. A ta biała to już ewenement - każda gałąź jest zapchana od góry na dół pąkami. Nie ma nawet opcji jej tego zostawić, bo jeszcze by nie zakwitła a już by leżała.
TROJA
Jejku, to chyba długo. U nas wszystkie młodziutkie bzy w sumie kwitną od początku. Jednym pękiem kwiatów, ale zawsze kwitną. I to praktycznie od razu.
- Foxowa
witam się z rana optymistycznym akcentem ;)
choć wiatr z lekka arktyczny to słonko zaczyna przyswiecać roślinkom. Oby już tak zostało.
Na działce praca wre.
Twardo działam w błocie i deszczu realizując swoje plany.
W asyscie psa przekopałam całe składowisko gałęzi i posyskałam mnóstwo nowej ziemi,którą teraz używam wszędzie. Jak się okazuje miedniczka się przydała
Przydało się też wiaderko -odkryłam,że płyta obłożona jest szybami,które wystają tworzac ostre trójkąty...
Naszarpałam się jak nie wiem,ale dzięki niebiosom, że nie wlazł w to pies albo młoda,bo byłoby kiepsko..
Mam trochę zdjęć,dodam stopniowo,bo mi sprzęt szwankuje.
- AloesIk
- Kontakt:
U mnie też pracowicie dziś było, pogoda w końcu dopisała Na jutro pokazują 21°C
Biały bez ładnie kwitnie i czekam na kolejną fotorelację
Biały bez ładnie kwitnie i czekam na kolejną fotorelację
Jejciu jak ja uwielbiam bzy , chociaż nie w nadmiarze zwłaszcza odrostów . Lubię takie prace porządkowe oglądać-zwłaszcza u innych . U siebie mnie niestety przerażają . Podziwiam ,że robisz wszystko sama ,tym chętniej będę do Ciebie zaglądać.
- Foxowa
coco12
Jakie porządkowe, jakie?
U mnie nic wspólnego z porządkiem nie ma, jeden wielki podłoże. Czasem jak wchodzę na działkę to aż nie wiem za co się brać, bo ruszenie jednego wiąże się z koniecznością ruszenia czegoś innego.
Dopiero jak sobie pochodzę, popałętam się bez celu, wyrwę trochę chwastów i wyjdę z oszołomienia pt " ojejkujejkuileżjamamturoboty" to mogę zacząć coś robić.
Ogólnie efektów nie widać, ale zdjęcia wklejam celowo, bo wiem, że jak już to ogarnę to porównanie " before & after" będzie dla mnie niczym medal
AloesIk
nooo dziś bardzo ciepło się zrobiło i u nas.
Ale ponieważ mój czas wolny spędziłam w banku to już na działkę nie zdążyłam.
Na parapetowym froncie atmosfera gorąca. Teraz się chyba zacznie działanie na odwrót - wcześniej modliłam się o słońce dla roślinek, a teraz chyba będę musiała je zacząć osłaniać.
Dziś jak wróciłam z pracy to dynia była lekko klapnięta, a większość roślinek miała sucho.
Za to mogę się chwalić jak ładnie rosną, bo trochę się ruszyło od ostatniego czasu.
Z nowości - zakiełkował mi granat.
cytrynka też się wypuściła jeszcze jedna
Kiwi tak pięknie rośnie do góry, ciągnie do światła ogromnie.
Nie spodziewałam się takiej ilości , a jeszcze wiele nasionek dopiero wychodzi. Nie wiem co ja z tym zrobię, będę chyba rozdawać po znajomych
Ananas mojego dziecka.
Ciekawa go jestem, bo poprzednie 3 nam uschły, ten dość długo się trzyma.
Młoda tak chciała ananas.... miło by było jakby się ukorzenił i rósł...
Bazylia czerwona jakaś nie czerwonawa wyszła...
ogólnie brzydko mi to się wysiało, efekty marne.
Dynia już się nie może doczekać jak wyląduje na działce...
Zdjęć działkowych połowa mi nie weszła w fotosik, może już się skończyło miejsce...
Ale to nic, i tak były liche, komórkowe. Może jutro jak się uda to z rana zaliczę spacer na działeczkę z aparatem. Młoda wyjeżdza z dziadkami na wieś na cały weekend, więc nie zamierzam siedzieć w domu ;)
Póki co trochę z tego co mi zostało.
Moje ogarnianie tyłu działki. Niestety nie mam zdjęcia przed , bo nie pomyślałam, ale ogólnie było tam strasznie - skupiliśmy się na przodzie działki, a tył jakoś się zawsze odpuszczało, bo nikt nie widzi i taki z tego efekt...
Teraz jest już nieźle. Zebrałam gałęzie, usunęłam tonę chwastów, wygrabiłam cały syf, ładnie oddzieliłam kompost , zasiałam trawę i teraz tam wsadzam roślinki. Głownie paprocie, bo tam dośc dużo cienia, a zależy mi na tym żeby ten teren mocno zarósł czymś innym niż chwasty, bo póki co jest nieużywany.
I tak po odkyciu znaleziska w postaci zakopanego chodnika( z lewej strony na długość od brzozy do tego metalowego stelażu) , będę to kopać jeszcze raz.
Z tyłu tego wszystkiego paproć już zrobiła swoje. O tyle pracy mniej, a szkielet szklarni już tak nie szpeci.
Na szkielet puściłam jeszcze jedną roślinkę, którą wykopaliśmy z opuszczonej działki po pożarze.
Nie wiem czy dobrze obstawiłam, ale czy to to popularne fioletowe pnącze?
Ktoś rzuci nazwą?
Jakie porządkowe, jakie?
U mnie nic wspólnego z porządkiem nie ma, jeden wielki podłoże. Czasem jak wchodzę na działkę to aż nie wiem za co się brać, bo ruszenie jednego wiąże się z koniecznością ruszenia czegoś innego.
Dopiero jak sobie pochodzę, popałętam się bez celu, wyrwę trochę chwastów i wyjdę z oszołomienia pt " ojejkujejkuileżjamamturoboty" to mogę zacząć coś robić.
Ogólnie efektów nie widać, ale zdjęcia wklejam celowo, bo wiem, że jak już to ogarnę to porównanie " before & after" będzie dla mnie niczym medal
AloesIk
nooo dziś bardzo ciepło się zrobiło i u nas.
Ale ponieważ mój czas wolny spędziłam w banku to już na działkę nie zdążyłam.
Na parapetowym froncie atmosfera gorąca. Teraz się chyba zacznie działanie na odwrót - wcześniej modliłam się o słońce dla roślinek, a teraz chyba będę musiała je zacząć osłaniać.
Dziś jak wróciłam z pracy to dynia była lekko klapnięta, a większość roślinek miała sucho.
Za to mogę się chwalić jak ładnie rosną, bo trochę się ruszyło od ostatniego czasu.
Z nowości - zakiełkował mi granat.
cytrynka też się wypuściła jeszcze jedna
Kiwi tak pięknie rośnie do góry, ciągnie do światła ogromnie.
Nie spodziewałam się takiej ilości , a jeszcze wiele nasionek dopiero wychodzi. Nie wiem co ja z tym zrobię, będę chyba rozdawać po znajomych
Ananas mojego dziecka.
Ciekawa go jestem, bo poprzednie 3 nam uschły, ten dość długo się trzyma.
Młoda tak chciała ananas.... miło by było jakby się ukorzenił i rósł...
Bazylia czerwona jakaś nie czerwonawa wyszła...
ogólnie brzydko mi to się wysiało, efekty marne.
Dynia już się nie może doczekać jak wyląduje na działce...
Zdjęć działkowych połowa mi nie weszła w fotosik, może już się skończyło miejsce...
Ale to nic, i tak były liche, komórkowe. Może jutro jak się uda to z rana zaliczę spacer na działeczkę z aparatem. Młoda wyjeżdza z dziadkami na wieś na cały weekend, więc nie zamierzam siedzieć w domu ;)
Póki co trochę z tego co mi zostało.
Moje ogarnianie tyłu działki. Niestety nie mam zdjęcia przed , bo nie pomyślałam, ale ogólnie było tam strasznie - skupiliśmy się na przodzie działki, a tył jakoś się zawsze odpuszczało, bo nikt nie widzi i taki z tego efekt...
Teraz jest już nieźle. Zebrałam gałęzie, usunęłam tonę chwastów, wygrabiłam cały syf, ładnie oddzieliłam kompost , zasiałam trawę i teraz tam wsadzam roślinki. Głownie paprocie, bo tam dośc dużo cienia, a zależy mi na tym żeby ten teren mocno zarósł czymś innym niż chwasty, bo póki co jest nieużywany.
I tak po odkyciu znaleziska w postaci zakopanego chodnika( z lewej strony na długość od brzozy do tego metalowego stelażu) , będę to kopać jeszcze raz.
Z tyłu tego wszystkiego paproć już zrobiła swoje. O tyle pracy mniej, a szkielet szklarni już tak nie szpeci.
Na szkielet puściłam jeszcze jedną roślinkę, którą wykopaliśmy z opuszczonej działki po pożarze.
Nie wiem czy dobrze obstawiłam, ale czy to to popularne fioletowe pnącze?
Ktoś rzuci nazwą?
- TROJA
- 500p
- Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Majka to pnącze wygląda mi na wiciokrzew
Pozdrawiam Ania
-
- Od: 13 gru 2009, o 15:40
Witaj, oglądnąłem Twoja działkę i myślę, że nie jest tak źle jak mówisz. Czeka cie sporo pracy jak to na działce bywa, ale działka ma duży potencjał, jest naprawdę fajna. A metalowa wanna może byc fajnym mini oczkiem wodnym !!!