MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Post »

Papuziara Jeżeli nie ugotowałaś Majek w tej reklamówce to w czwartek oczekuj cudu :) Samce też się znajdą. Zobaczysz!

Moje samczyki siedzą pochowane od wczoraj głęboko w rurkach. Zaglądam kontrolnie do pudełka z kokonami co wieczór. Wczoraj samice w nadgryzionych kokonach troszeczkę się ruszały, dzisiaj takie zimno, że powróciły do pozycji "embrionalnej" i zero ruchu po otwarciu pudełka. Tylko jeszcze jutro kiszka i się zacznie dziać w końcu. W czwartek 18 stopni, wreszcie!!!!
Awatar użytkownika
aturi
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ten rok i wiosna jest naprawdę kiepska
bo u mnie tylko jedna rurka trzciny zalepiona
Pozdrawiam Marcin :)
halfoat
50p
50p
Od: 6 maja 2007, o 22:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie nawet jednej, a samice chyba odleciały do ciepłych krajów, bo żadnej nie widzę w rurkach. W zeszłym roku sezon pewnie byłby na półmetku.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Schowałem pudełko z kokonami miesierek i domkami gliniarza naściennego w domu , a tutaj dziś wykluło się nowe pokolenie , ale tylko gliniarza ... ;:224

Obrazek
klik
1000p
1000p

Post »

U mnie teraz już/wreszcie czuć tchnienie prawdziwej wiosny, chociaż rano było -3 i góry od około 700 mnpm całe w świeżutkim błyszczącym śniegu. Wieje ciepławy wiaterek i niesie wyższe temperatury na jutro. Po powrocie z pracy jak zwykle zajrzałem do pudełka. Część wcześniej nadgryzionych kokonów była pusta, czyli dzisiaj kolejne samice wyleciały mimo raptem 10 stopni w dzień. Znalazłem jedną parkę , która spędzi w pudełku ze sobą noc i kilka samców na stałe zabunkrowanych między kokonami. Zziębnięte, nieruchawe, ale wytrwałe :wink: . Jutro prawdopodobnie odbędzie się u mnie masowe wygryzanie samic , więc będzie rojno. Majki które parę dni temu opuściły kokony powinny wrócić do chatki też jutro. Z tego między innymi powodu wydarłem dzień wolnego :) Nie odpuszczę sobie tak długo wyczekiwanego widowiska.
Awatar użytkownika
DaniM
100p
100p
Od: 18 sty 2010, o 20:24

Post »

klik pisze:...Jutro prawdopodobnie odbędzie się u mnie masowe wygryzanie samic , więc będzie rojno. Majki które parę dni temu opuściły kokony powinny wrócić do chatki też jutro. Z tego między innymi powodu wydarłem dzień wolnego :) Nie odpuszczę sobie tak długo wyczekiwanego widowiska.
Klik widzę że widowisko przednie, ale nocował przy ulu chyba nie będziesz ? ;:306 Opowiadaj co tam słychać.

U mnie pierwsze zaklejone kwatery sztuk 4. Dobre i to. ;:138
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
klik
1000p
1000p

Post »

DaniM Wszystko zgodnie z przewidywaniami , czyli istne szaleństwo :) . Samice wygryzały się na potęgę. Samce dostały amoku. Pierwsze samice zaczęły nosić pyłek z mniszków. Suuuuper!!! No co się czepiasz :wink: pisałem kiedyś , że mam Apimanię przecież.
anz_anz
50p
50p
Od: 22 lut 2016, o 16:28

Post »

klik nieuleczalne, zwłaszcza, że nie leczone ;:oj

U mnie wczoraj było podobno rojno przy domkach murarkowych, dziś pełne słońce cały dzień, temperatura powyżej 20 stopni i zakładam, że Majuchy na całego rozkręciły interes. Nadal jednak coś koło połowy samic nie wygryziona, aura nie rozpieszcza tej wiosny. Styrodur oblężony chyba w całości. Niewielka ilość trzciny ma olbrzymie powodzenie i już ni szpilki wepchnąć o pszczole nie mówiąc :) Powoli są też zasiedlane transparentne osmiorurki. Oby było sporo słońca w nadchodzącym czasie, czego wszystkim Wam i sobie życzę :)
Nożycówki jeszcze śpią.

Wczoraj rzutem na taśmę uratowałem bogatkę z paszczy mojej kotki, byłem akurat wieczorem na ogrodzie na chwilę u pszczół, a tam akcja :) Nawet mam duże podejrzenie, że kotka zaatakowała "moją" zagnieżdżoną w sadzie sikorkę. Ruch zrobił się wokół budki, rodzice śmigają z owadami, w gnieździe jest już pewnie nowe pokolenie sikorek. Niestety bogatki przepędziły chyba na stałe modraszki, choć te mają swoją budkę z odpowiednio mniejszym wejściem. No i sroki panoszą się na całego, gniazdują w świerku również u mnie na ogrodzie, przylatują do karmnika i podkradają sikorom słoninę. Na szczęście ptasia ferajna nie interesuje się pszczołami. Dzięcioł duży odwiedza mój sad i patrzy z utęsknieniem na budkę sikorek, a nawet do niej zagląda. Chyba chce mi dać do zrozumienia, że w przyszłym roku mam zawiesić na drzewie jeszcze coś innego, większego. Dzięcioł to jednak chyba większe zagrożenie dla pszczół i nie wiem czy specjalnie sprowadzać go w pobliże mojej pszczelej zgrai?
Nie było nas - był las, nie będzie nas - będzie las :)
MarSz
500p
500p
Od: 27 sie 2015, o 13:07

Post »

Będąc ostatnio w Ikei znalazłem rurki do napojów o śrecnicy 8mm w bardzo korzystnej cenie.

Nadają się?
Jak się plastik sprawdzi?
Są długie - myślałem by je przeciąć na pół (ok 10cm będą miały) i zanurzyć końcówki np w gipsie by zamknąć od tyłu.
Co o tym sądzicie?
klik
1000p
1000p

Post »

anz_anz Jeszcze jedna choroba / nałóg do kolekcji , aaaa co mi tam :wink:

Dzisiaj był drugi dzień ekspresowego wygryzania samic. Niewygryzionych kokonów zostało około 10%. Za dzień , dwa powinien być definitywny koniec pobudek. Wygląda na to , że pszczoły dobrze zniosły tą pseudo wiosnę. Teraz tylko jak napisałeś potrzeba duuuużo dni bez deszczu.
Dzięcioł nie zagląda do budki z sikorkami w poszukiwaniu chaty , tylko specjalizuje się o tej porze w rozkuwaniu dziupli, budek lęgowych i wyżeraniu młodych ptaków. Żeby zabezpieczyć lęgi można obić wlot blachą , żeby się skubany nie "wwiercił".

MarSz Poczytaj forum , było ostatnio o tym sporo.
Papuziara
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lut 2017, o 20:20

Post »

U mnie tylko kilka samic się wygryzło przez te 2 ciepłe dni. Większość jeszcze w kokonach :(
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

:heja U mnie 1 rurka zaklejona, ale jak cieszy ;:138 :heja
,,Spektaklu widowiskowego" nie było jednak tych parę samic jakie widziałam pracowało uczciwie. Myślę że, większość przez te dzienne opady rozlazła się po okolicy bo widziałam je przy domu chodzących po murze , wchodzące w dziurki w betonie. na szczęście zaczęły kwitnąć późne jabłonie. Kasztan do tej pory w pąkach, nie kwitnie.
klik
1000p
1000p

Post »

norbi007 Proszę napisz co u rogatej.

U mnie było 1,5 dnia fajnej wiosny. Od wczoraj leje z przerwami, ale tak leje że ziemia już nie przyjmuje wody. Kałuże w ogrodzie stoją i mlaska błocko jak się chodzi. Przynajmniej Majki nie będą miały problemu z wilgotną ziemią :wink: . Pszczoły latają , ale kiepsko, wiadomo nie lubią takiej pogody.
Co u Was?
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”