Przy Piaskowej - ogród Anny część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny część 4

Post »

Naprawdę ciekawe i piękne odmiany Aniu ;:oj zdradź od kogo kupowałaś :D
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Aniu - też się nimi zachwycam tym bardziej, że w gruncie wciąż wszystko sparaliżowane chłodem i deszczem :roll:
Bejko - ubiegłoroczne zakupy maluchów iryskowych robiłam u p. Roberta Piątka i u czeskiego sprzedawcy p. Zdenka Krupki :wit

Po długotrwałej przerwie w pracach ogrodowych spowodowanych kwietniową aurą, szykowałam się na intensywne szaleństwa w ciągu tzw. majówki; zapowiadano przecież sprzyjającą pracom ogrodowym pogodę . Niestety - słońce i w miarę możliwa temperatura były tylko 1 maja. Wczoraj wiał u nas wyjątkowo zimny wiatr a dzisiaj popaduje i wciąż jest chłodno ;:145

W poniedziałek intensywnie pracowałam. Posadziłam do skrzynek zakupione pelargonie , podzieliłam trochę bylin, wreszcie opryskałam irysy bródkowe przeciwko grzybom i skosiłam trawę.
A oto poniedziałkowe zdjęcia z ogrodu :D

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

W szklarence wykwitają ostatnie iryski z moich zeszłorocznych zakupów. Nie wszystkie odmiany pokazały kwiaty więc będę miała jeszcze niespodzianki w przyszłym sezonie.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aniu :wit
Pięknie wszystko się rozwija w Twoim ogrodzie ;:3
Masz imponującą kolekcję irysów :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale masz cudowną kolekcję irysów
Ja kiedyś bardzo ich nie lubiłam, ale od kaiegoś zcasu zbieram
Mma już kilkanaście, żeby nie powiedzieć kilkadziesiąt
Oczywiście nie samych SDB
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

Witaj Aniu zawsze jak tylko mam czas to oglądam wątek .A teraz jestem zachwycona nową kolekcją irysków SDB a te, które otrzymałam od Ciebie dalej mnie cieszą.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ago - :wit Rzeczywiście , irysów w moim ogrodzie jest niemało. Już dawno polubiłam irysy bródkowe SDB i IB jako, że nie sprawiały kłopotów w uprawie na moich piaskach, jednak u nas zdobycie odmian graniczyło przed laty z cudem. Teraz sytuacja się zmieniła ale i tak posiłkuję się zakupami w Czechach.
witch pisze: Pięknie wszystko się rozwija w Twoim ogrodzie ;:3
:D
Rośliny zaczęły żwawiej rosnąć dopiero od kilku dni, kiedy temperatura w nocy nie graniczyła już z zerem. Teraz bardzo się boję zapowiadanych w tym tygodniu przymrozków ;:145 , bo ruszyło wszystko, co może zmarznąć.

Gosiu - ja też kiedyś nie lubiłam irysów ale tylko wysokich z grupy TB. Właściwie były to jedyne rośliny, których nie chciałam mieć w swoim ogrodzie - wszystkie próby stworzenia rabaty z tą grupą irysów kończyły się marnymi efektami : rośliny nie kwitły latami a tym, które zakwitły, ciągle wyłamywały się pędy. W drodze wymiany roślin dostałam jednak od jednej z forumowiczek trzy nowocześniejsze odmiany o silniejszych pędach i teraz mam ogromną rabatę także z irysami TB :D

Marysiu - cieszę się, że zaglądasz i , że małe iryski z mojego ogrodu wciąż u Ciebie rosną. Ja już nazbierałam ich tyle, że w ubiegłym roku musiałam stworzyć nową rabatę a i tak nie wiem, czy je zmieszczę, bo nie mogłam się oprzeć i już zamówiłam nowe odmiany ;:131

Wilgotna aura sprzyja prymulkom. Po ubiegłorocznych stratach nie odbudowywałam już kolekcji tych roślin . Pozostałam wierna tylko kolekcjonowaniu pierwiosnków Siebolda . Teraz kwitną pozostałości po ogromnych ilościach wyhodowanych z nasion sadzonek prymul. Jak to siewki, są trochę zróżnicowane morfologicznie.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Dużo radości sprawiają mi kwitnące tulipany....

Obrazek Obrazek

.... i ostatnie niskie iryski z ubiegłorocznych zakupów.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Zakwitła naparstnica z serii ILLUMINATION . Zimowałam ją, wg instrukcji, w domu. Jest zjawiskowa ;:173 . Ciekawa jestem, jak się będzie dalej zachowywać. Widziałam, że w sprzedaży pojawiła się już druga odmiana z tej serii i mam na nią ogromną chrapkę.

Obrazek
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

Witaj wszystkie roślinki są urzekające .Nawet prymulki z nasion .Ja także lubię się bawić w wysiewanie ale kupowałam w sklepie ,wiadomo że nie mają takich kwiatów jakie ty pokazujesz /jeżeli uzbierasz nasion to jestem chętna/oczywiście za op....... Powodzenia i trochę ;:3 ;:3 ;:3 na które czekamy wszyscy.
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Bardzo ciekawe te małe iryski , ja nie mam ich prawie wcale ale cóż nie da rady mieć wszystkiego . Podobnie u mnie było zeszłej zimy z prymulkami ...niestety nie udało się odbudować kolekcji tylko sieboldii niezniszczalne .
A jak nocne przymrozki dotarły ?
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - ja też kupowałam nasiona prymulek ale w sprawdzonej francuskiej firmie Barnhaven; jestem bardzo zadowolona ze wschodów i ze zgodności odmianowej. Oczywiście, jeśli moje prymulki zawiążą nasiona ( dzisiaj w nocy było -7 stopni Celcjusza u nas, więc mogą nie zawiązać ) z chęcią Ci je wyślę, tylko przypomnij się , proszę :D

Ewo - jak Ci już pisałam na facebooku, ostatnia noc zmroziła mój ogród. Cóż- rośliny będą musiały zregenerować; oby im się to udało.O paprocie się nie martwię ale krzewom może być trudno dojść do formy. Nie zobaczę też w tym roku kwiatów stewartii, dwóch odmian krzyżówek kielichowców - a przecież włożyłam na nie kaptury z włókniny zimowej ;:224 ( odmiana, którą mi kupowałaś chyba uclała ;:138 ); magnolie już drugi raz w tym roku zmarzły ;:145

Masz rację - prymulki Siebolda trzymają się wspaniale. U mnie właśnie zaczynają kwitnąć. W nocy wszystkie siedziały pod doniczkami ;:173

Obrazek Obrazek

Rozwijają kwiaty wawrzynki.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Na skalniaku pierwsze odmiany floksów poduszkowych

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu,
tego (-)7 to współczuję.
W zeszłym roku po wczesnokwietniowym cieple nadeszły silne przymrozki trwające kilka kolejnych nocy.
Niestety, część krzewów kiepsko to przetrwała.
Po pewnym czasie okazało się, że uschły niektóre gałęzie magnolii, kielichowców, klonów palmowych, grujecznika i kilku innych.
Wychodzi na to, że temperatury poniżej (-)5 w okresie, gdy wegetacja już rozkręci się, bywają bardziej zabójcze niż (-)30 w środku zimy.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo-byłoby jeszcze gorzej, gdyby przed nocą nie spadł obfity deszcz. Spodziewam się zjawiska, o którym piszesz, że szczyty gałęzi krzewów uschną ;:145 a irysy będą bardziej podatne na choroby grzybowe :(
Taka dola nas - ogródkowiczów :roll:
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Opryskaj rośliny Asahi - sprzyja regeneracji.
Oczywiście nie ożywi tego, co padło, ale żywym roślinom pomoże nadrobić straty.
Szczęście w tym wszystkim jest takie, że niebawem rozwiną się inne rośliny i straty nie będą tak wkurzać.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40

Post »

U mnie również straty więc doskonale Cię rozumiem. Używałam Asahi dzisiaj.
Grujecznik pendula bez liści wszystkie opadły, platan porażony, wszystkie buki i perukowce również, nie wspominając o stewartii i krzewuszkach :cry:
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Dziewczyny za radę ;:196 Już zamówiłam.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Pięknie i kolorowo u Ciebie. Oczopląsów można dostać. Czy ten fiołek którego zdjęcia pokazujesz jest w kolorze żółtym? Jeśli tak to gdybyś go dzieliła to chętnie odkupię. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”