Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
Był taki wątek o uprawie w donicach, autorem był chyba Ringojelcz. Coś tam zebrał, ale niewiele. Najlepiej sama poszukaj i zdecyduj, czy warto się trudzić dla paru owoców jak w gruncie będzie ich dużo więcej.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ziemia też musi być dla nich odpowiednia a u mnie ciężka i gliniasta z łupkiem.
Próbowałam , ale nic z tego nie wyszło.
Poza tym mam mały ogródek i na duże rośliny miejsca brak.
Teraz chcę spróbować w donicy, chociaż wiem że z dokarmiania trzeba będzie częściej pilnować.
Próbowałam , ale nic z tego nie wyszło.
Poza tym mam mały ogródek i na duże rośliny miejsca brak.
Teraz chcę spróbować w donicy, chociaż wiem że z dokarmiania trzeba będzie częściej pilnować.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Grażynko ten wątek poczytaj.
Jest bardzo interesujący i świetnie prowadzony, aż kipi od ilości przydatnych informacji
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=97183
Jest bardzo interesujący i świetnie prowadzony, aż kipi od ilości przydatnych informacji
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=97183
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z wysadzaniem to bym jeszcze poczekała, cukinia lubi ciepło a pogodę mamy, jaką mamy.
Co do żółknięcia - nie ma czasami za mokro? Ten żółty liść to bym urwała,żeby mnie nie "drażnił". Pozostałe wyglądają ok.
Co do żółknięcia - nie ma czasami za mokro? Ten żółty liść to bym urwała,żeby mnie nie "drażnił". Pozostałe wyglądają ok.
Pozdrawiam, Marta.
Moim zdaniem ta sadzonka jest przelana, ja robię rozsadę w 1/2 litrowych kubkach, wtedy trudniej przelać, bo jest mniejsza bryła po prostu.
Posadziłam cukinie do małej wielodoniczki, po jednym nasionko. Nie będzie miała mało miejsca?
Pozdrawiam, Werka
Nie powinna mieć za mało miejsca, przecież zaraz po wykiełkowaniu pójdzie do gruntu.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
W pół litrowym kubku po kilku dniach korzenie przerastają ziemię a do liści właściwych to jeszcze trochę czasu potrzeba .
Pierwszy raz uprawiam dyniowate i u mnie było to samo Persej. Jaka przyczyna? Nie wiem, ale zaczęły żółknąc jak rozpocząłem hartowanie tak jak u ciebie. U 2 cukinii zżółkł mi liść właściwy i u dyń to samo + niektóre pogubiły liścienie. Moja rozsada jest starsza i w pn pewnie poleci do gruntu. Za rok będę bogatszy w doświadczenia i wysieję później bo moje już się trochę duszą w kubełkach litrowycharia pisze:Moim zdaniem ta sadzonka jest przelana, ja robię rozsadę w 1/2 litrowych kubkach, wtedy trudniej przelać, bo jest mniejsza bryła po prostu.
Przy hartowaniu wystarczy zostawić je raz na noc ?
Adam
Czy to poparzenie na tym liściu z lewej?? Jest jeszcze taki biały nalot, srebrny na tym z prawej, ale zauważyłam, że wszystkie te nasionka mają ogórki, czy dynie...
Pozdrawiam, Werka