Adenium - uprawa z nasion, pierwsze miesiące siewek
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Adenium - uprawa z nasion, pierwsze miesiące siewek
- Adenia i Adenium, to są dwie różne rośliny. Jeżeli chodzi o Adenia - to nie wiem, nie wysiewałem nasion tej rośliny, natomiast jeżeli Twoje pytanie dotyczy Adenium, to jak najbardziej można wysiewać. Jest przedwiośnie, gdy zapewnisz podstawowe dobre warunki do wysiewu i rozwoju wysianych nasion, szybko Twoje nasiona skiełkują, a wyrosłe z nasion siewki podejmą wzrost.kinia34 pisze:Można teraz wysiewac adenia ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Adenium - uprawa z nasion, pierwsze miesiące siewek
Moje Adenium posiane 18 lutego rosnie ladnie jest doswietlane.Roslinki roznej wysokosci najwieksza ma 10cm.Czy powinnam je przesadzic do wiekszych doniczek.Rosna w doniczkach sr. 5cm .Prosze o porady.aha zasilam co 10 dni nawozem do storczykow.
Proszę o poprawną pisownię i używanie wszystkich polskich liter/mod.
Proszę o poprawną pisownię i używanie wszystkich polskich liter/mod.
Zgoda na pisownię bez polskich znaków diakrytycznych.
- kinia34
- 200p
- Od: 17 wrz 2016, o 15:02
Ja zasiałam nowe nasiona w nowej ziemi do kaktusów:
--- 2 maja 2017, o 18:27 ---
Dodam że ziemia jest teraz ciepła i lekko wilgotna bo słońce nagrzało.
--- 2 maja 2017, o 18:27 ---
Dodam że ziemia jest teraz ciepła i lekko wilgotna bo słońce nagrzało.
Kinia34
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bezpośrednio w samej ziemi dla kaktusów - bez żadnych dodatków? Jeśli tak, to takie podłoże nie nadaje się i to nie tylko dla siewek, ale roślin dorosłych.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- kinia34
- 200p
Mogę tam dodać żwirku wermikulitu i agroperlitu bo skały nie mam i piasek tylko czy to dobre będzie ?
Kinia34
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Samej ziemi powinna być niewielka ilość - w zależności od liczby składników 1:3, 1:5, większość powinny stanowić różne dodatki, jak wyżej u 1234samnie. Ich rola to nie tylko rozluźnienie podłoża, ale też dostarczenie składników mineralnych. Z samym wermikulitem i agroperlitem może nie będzie idealna mieszanka, ale powinno być lepiej, niż teraz. Ale najlepiej by było, żebyś postarała się też o pozostałe składniki, jak chociażby akadama czy lawa.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- kinia34
- 200p
Dopóki składniki nie przyjdą wezmę je na waciki niech pęknie później do odpowiedniego podłoża wsadzę
Kinia34
- popek2002
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 kwie 2017, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby
Jak zapowiedziałem tak zrobiłem. Przed chwilą przesadziłem moje roślinki z wysiewu nasion.
Przesadziłem je do tego samego podłoża co poprzednią 3 letnią sadzonkę Adenium Obesum. Wsadziłem je do dużo mniejszych doniczek o śr. 7 cm.
Tu jest kilka zdjęć moich małych roślinek:
Po wyciągnięciu ze starych doniczek:
Większość roślinek miało bardzo ubogi system korzeniowym, jak ta roślinka. Widocznie stare podłoże było kompletnie nieodpowiednie.
Tutaj już posadzone w nowym podłożu. Przytrzymałem je sznurkiem zawiązanym między szaszłykami. Mam nadzieję, że młoda roślinka będzie szybo rosła w szerz i w górę a sznurek nie będzie jej w tym przeszkadzał.
Teraz zostało czekać na kwiaty
Pozdrawiam!
Przesadziłem je do tego samego podłoża co poprzednią 3 letnią sadzonkę Adenium Obesum. Wsadziłem je do dużo mniejszych doniczek o śr. 7 cm.
Tu jest kilka zdjęć moich małych roślinek:
Po wyciągnięciu ze starych doniczek:
Większość roślinek miało bardzo ubogi system korzeniowym, jak ta roślinka. Widocznie stare podłoże było kompletnie nieodpowiednie.
Tutaj już posadzone w nowym podłożu. Przytrzymałem je sznurkiem zawiązanym między szaszłykami. Mam nadzieję, że młoda roślinka będzie szybo rosła w szerz i w górę a sznurek nie będzie jej w tym przeszkadzał.
Teraz zostało czekać na kwiaty
Pozdrawiam!
"Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać"
- edytabv
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 maja 2010, o 22:40
A możesz mi powiedzieć gdzie kupowałeś nasiona?
Jaki % sadzonek udało się uzyskać?
Jaki % sadzonek udało się uzyskać?
"Pamiętaj, że wszystko można zacząć od nowa. Jutro jest zawsze świeże i wolne od błędów"
Lucy Maud Montgomery
Lucy Maud Montgomery
- popek2002
- 20p - Rozkręcam się...
edytabv ja nasiona kupiłem od pewnego hodowcy, który posiada stronę internetową o nazwie, że tak powiem odpowiedniej do sprzedawanego towaru. Nie chcę robić jakieś reklamy, ale z tego co pamiętam wszystkie z 20 nasionek mix kolorów, które kupiłem wzeszło, ale nie wszystkie przetrwały do dnia dzisiejszego przez tylko i wyłącznie moją winę. Teraz cieszyć się mogę tylko 10.
Jeżeli bardzo Ci zależy na tym sprzedawcy to wygugluj sobie " nasiona adenium ". Na pewno znajdziesz tego sprzedawcę, od razu będziesz wiedziała o co chodzi Posiada moim zdaniem, albo posiadał rok temu, bardzo dobrej jakości i świeże nasiona.
Za jakiś czas będę od tego sprzedawcy kupować około 24 nasiona po 2 nasiona różnych kolorów ale już nie mix.
Możesz tam kupić nie tylko adenium obesum ale też inne gatunki tej wspaniałej rośliny.
Pozdrawiam
Jeżeli bardzo Ci zależy na tym sprzedawcy to wygugluj sobie " nasiona adenium ". Na pewno znajdziesz tego sprzedawcę, od razu będziesz wiedziała o co chodzi Posiada moim zdaniem, albo posiadał rok temu, bardzo dobrej jakości i świeże nasiona.
Za jakiś czas będę od tego sprzedawcy kupować około 24 nasiona po 2 nasiona różnych kolorów ale już nie mix.
Możesz tam kupić nie tylko adenium obesum ale też inne gatunki tej wspaniałej rośliny.
Pozdrawiam
- popek2002
- 20p - Rozkręcam się...
Cześć!
Czy mogę już podlać sadzonki przesadzone 3 dni temu, bo caudexy już trochę zmiękły?
Pozdrawiam!
Czy mogę już podlać sadzonki przesadzone 3 dni temu, bo caudexy już trochę zmiękły?
Pozdrawiam!