Czym nawozić pomidory-cz.3
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.3
O czym maja świadczyć te zdjęcia??
EMów nie stosowałam na rozsadzie a też mam różnice w wzroście i wyglądzie papryki, moja zeszłoroczna bazylia sałatowa miała takie same duże liście jak Twoje Werutko, maliny mam większe, szczególnie jak zaczynają owocować, bo później drobnieją, truskawek nie posiadam, a raczej posiadam ale młodziutką plantację.
Tylko po co ta licytacja. Nie kupuje żadnych EM ów, jedynym luksusem na jaki sobie pozwalam jest wspomniany wcześniej przeze mnie Humus Papka - polepszacz glebowy, na moje piachy z odzysku.
Nie kupuję to nie znaczy, że nie stosuję. Od 2 lat robię młody zacier na drożdzach do oprysku ( kostka drożdży 0,8 zł), MW na żurku wg przepisu forumowicz, i stosuję gnojówki a raczej kiszonki, zupełnie nie dbając co o mnie pomyślą sąsiedzi ( jeszcze mogę, bo jak mi sie wprowadzą miastowi za płot to może byc różnie). Produkuję rocznie ok. 300 litrów kompostu. Proszę sobie policzyć koszty tego i porównać z ceną środków rekomendowanych przez Ciebie.
Wkładanie chleba, pokrzyw, skorek z bananów czy nawet zapałek w dołki to są stare metody, nie kosztują nas nic tylko własną pracę. Natomiast te wszystkie technologie, bokashi i inne zanim przyniosą efekt zdrenują nam kieszeń, i to zdrowo.
EMów nie stosowałam na rozsadzie a też mam różnice w wzroście i wyglądzie papryki, moja zeszłoroczna bazylia sałatowa miała takie same duże liście jak Twoje Werutko, maliny mam większe, szczególnie jak zaczynają owocować, bo później drobnieją, truskawek nie posiadam, a raczej posiadam ale młodziutką plantację.
Tylko po co ta licytacja. Nie kupuje żadnych EM ów, jedynym luksusem na jaki sobie pozwalam jest wspomniany wcześniej przeze mnie Humus Papka - polepszacz glebowy, na moje piachy z odzysku.
Nie kupuję to nie znaczy, że nie stosuję. Od 2 lat robię młody zacier na drożdzach do oprysku ( kostka drożdży 0,8 zł), MW na żurku wg przepisu forumowicz, i stosuję gnojówki a raczej kiszonki, zupełnie nie dbając co o mnie pomyślą sąsiedzi ( jeszcze mogę, bo jak mi sie wprowadzą miastowi za płot to może byc różnie). Produkuję rocznie ok. 300 litrów kompostu. Proszę sobie policzyć koszty tego i porównać z ceną środków rekomendowanych przez Ciebie.
Wkładanie chleba, pokrzyw, skorek z bananów czy nawet zapałek w dołki to są stare metody, nie kosztują nas nic tylko własną pracę. Natomiast te wszystkie technologie, bokashi i inne zanim przyniosą efekt zdrenują nam kieszeń, i to zdrowo.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Oczywiście, że jest wiele dróg, tylko dlaczego wskazujesz najdroższą???
Nie nazwałam Twojego sposobu epitetami, które próbujesz mi przypisać, zarzuciłam tylko jej wysokie koszty.
Może są tu jacyś krezusi ale większość z nas to hobbyści amatorzy z niewielkimi środkami.
Sztuka prowadzenia rozmowy wymaga nie tylko mówienia ale i słuchania co mówią ( piszą ) inni.
Nie nazwałam Twojego sposobu epitetami, które próbujesz mi przypisać, zarzuciłam tylko jej wysokie koszty.
Może są tu jacyś krezusi ale większość z nas to hobbyści amatorzy z niewielkimi środkami.
Sztuka prowadzenia rozmowy wymaga nie tylko mówienia ale i słuchania co mówią ( piszą ) inni.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Przecież każdy umie czytać ,jeżeli zechce ,to spróbuję (jeżeli jest to w jego zasięgu) i przekona się czy do tego czy tego.
W zasadzie, kto pyta, chce dostać konkretną odpowiedź,a nie czytać zaciętą kłotnie
Asia
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
GDZIE SĄ TE WIELKIE BĄBLE?
Aura ma 0,8 kg nawozu startowego na 1 m3, 2 x mniej niż biedronkowa. Może to EMy, które stosujesz powodują takie liche przyswajanie nawozów?

Warzywkowo nie traktuj EMów jak żywych ludzi, jak członków rodziny.To nie jest normalne .
Masz całą stronę artykułów naukowych i prac badawczych polskich badaczy i wnioski z prac szwajcarskich, holenderskich i innych. Nie wynika z nich nic pochlebnego dla "gluta". Wierzę ludziom z tytułami naukowymi a nie dwom czy trzem entuzjastkom .
https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=wp% ... 3w+na+plon
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
Bokashi - to po japońsku kompost ale jak egzotycznie brzmi
tym słowem też japońskie gospodynie nazywają wodę po zmywaniu talerzy.

- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
O, to ja w takim razie nawożę swoje pomidory m.in. polskim Bokashi.
Przyznaję, rosną całkiem, całkiem.

KaLo, moja rozsada nie była traktowana EMami, już wszystko mylisz 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jeszcze nie, ale mam takie obawy, ze niedługo zacznę. 

- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
Chyba wezmę popcorn i na dłużej tu przysiądę.
W pięknym stylu rozwaliliście wątek o nawożeniu pomidorów zmieniając go w wątek o emach
ewent glutach jak kto woli.
Ile razy można prosić byście ostudzili już swój zapał do wzajemnego uświadamiania i wrzucili na luz?
Myślę, że ten kto chciał dowiedział się o w/w już wszystkiego co mógł a nawet więcej.
A ten co nie chciał, teraz nie chce jeszcze bardziej.
Temat o EMoglutach uważam więc już za w pełni wyczerpany.
W pięknym stylu rozwaliliście wątek o nawożeniu pomidorów zmieniając go w wątek o emach
ewent glutach jak kto woli.
Ile razy można prosić byście ostudzili już swój zapał do wzajemnego uświadamiania i wrzucili na luz?
Myślę, że ten kto chciał dowiedział się o w/w już wszystkiego co mógł a nawet więcej.
A ten co nie chciał, teraz nie chce jeszcze bardziej.
Temat o EMoglutach uważam więc już za w pełni wyczerpany.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 13
Mam pytanie do szanownych forumowiczów
Jakie stęzenie Florovitu do oprysku dolisnego stosujecie
Mowa o florovicie do pelargoni NPK 4-6-8
Czy takie samo jak doglebowo 3 ml na 1 l wody ?
z góry Dzięki
Jakie stęzenie Florovitu do oprysku dolisnego stosujecie
Mowa o florovicie do pelargoni NPK 4-6-8
Czy takie samo jak doglebowo 3 ml na 1 l wody ?
z góry Dzięki
Ja używam Florovit do kwitnących (5-6-8), w dawkowaniu doglebowym ma podane 10ml na 1,2l. Do oprysku uzywam 1/4 dawki. Czy większa była by skuteczniejsza to nie wiem, bo nie próbowałem, ale efekty po takiej z której korzystam są widoczne, więc nie kombinuję żeby nie przegiąć.
Generalnie dawka do oprysku dolistnego powinna być mniejsza niż doglebowo, to sądzę, że potwierdzi każdy.
Generalnie dawka do oprysku dolistnego powinna być mniejsza niż doglebowo, to sądzę, że potwierdzi każdy.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Chciałam zauważyć,że Florovit do pelargonii nie jest dobrym nawozem dla pomidorów.
W ubiegłym roku dużo pisano na forum o tym.
Można kupić Florovit do warzyw,a także w tym roku pojawił się Florovit do pomidorów i papryk.
Rysiul!
Czy dobrze podałeś tę dawkę 10 ml na 1,2l doglebowo.
Coś mi się wydaje,że to za dużo środka na 1,2 l wody.
W ubiegłym roku dużo pisano na forum o tym.
Można kupić Florovit do warzyw,a także w tym roku pojawił się Florovit do pomidorów i papryk.
Rysiul!
Czy dobrze podałeś tę dawkę 10 ml na 1,2l doglebowo.
Coś mi się wydaje,że to za dużo środka na 1,2 l wody.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jakiś to cienki nawóz, łącznie (5+6+8) 19% w czystym składniku, a np.inne mają (12+12+36) = 60%, to z tego wynika, żeby było to samo nawożenie, trzeba dać trzy razy więcej pierwszego nawozu. I stąd to takie podwyższone stężenie.
A biocin to jeszcze większe rozcieńczenie, tyle potasu, że bez rozcieńczania jest go za mało, bo tylko 0.0143% o ile się nie mylę.
A biocin to jeszcze większe rozcieńczenie, tyle potasu, że bez rozcieńczania jest go za mało, bo tylko 0.0143% o ile się nie mylę.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Do poczytania na temat florovitu.
Tylko 5 stron.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p5194959
Tylko 5 stron.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p5194959