Głóg (Crataegus) wymagania,porady i inne dyskusje
Re: Jaki głóg wybrać?
Zgadzam się. Świetnie pokazane, a też nie wiedziałem do tej pory. Jak to człowiek całe życie się uczy. Pozdrawiam.
Czyli jednak informacje w necie (chyba na Wikipedii o ile dobrze pamiętam) kłamią bo znalazłem info że jednoszyjkowy to tylko białe kwiaty a dwuszyjkowy różowe a jak widać na zdjęciach tak nie jest
Niestety, wśród głogów jest totalny bałagan
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Głóg `Paul`s Scarlet`
Te choroby to chyba są jakieś wyolbrzymiane. U mnie w okolicy rośnie pełno i nie chorują. Sam mam 3 w ogrodzie i moim zdaniem nie ma prostszego w uprawie drzewa.
Re: Głóg `Paul`s Scarlet`
Witam. Podpinam się do pytania o kwitnie. W zeszłym roku zakupiłam w szkółce 3 sztuki (2,5m) glogi Paul's Scarlet. Wszystkie zostały posadzone przez szkółkarstwo- to samo miejsce, ziemia,wystawa. W tym roku zakwitły tylko dwa a na trzecim ani jednego pąka. Drzewa nie są chore ani nie ma na nich szkodników . Jaka może być przyczyna?
Kupiłam głóg z suchym czubkiem.
Witam.Kupiłam głóg i nie zauważyłam suchego czubka.Chciałam oderwać suchą część i w końcu nadlamalam kawałek zdrowego drzewka.Chciałam zeby sadzonka formowala się na drzewo.Ktoś mi powiedział.ze w tej sytuacji nie będzie już rosło w górę tylko powstanie z tego krzew.Proszę o pomoc.Jeśli to prawda ze nie uda się z tego wychodowac drzewka to kupię drugą sadzonke.Dziękuję z góry za porady.
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Głóg (Crataegus) wymagania,porady i inne dyskusje
Bzdury. Tnij pod złamaniem i w kolejnych latach wzrostu drzewa usuwaj wszystkie pędy konkurencyjne do przewodnika.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Mój nieszczęsny głóg Paul,s Skarlet nie kwitł właściwie w tym roku A dziś odkryłam na gałęziach takie coś
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 sie 2018, o 14:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Stary głóg. Odmładzanie.
W rogu działki rośnie Stary 4 metrowy głóg. Korona w obwodzie ok 3 metry, 7 pieńków z jednego korzenia w obwodzie mają od 10 cm do 25 cm. Chcę go odmłodzić. Czy jak go zetne 20 cm nad ziemią to czy odbije tak aby rósł równo z planowanym żywopłotem z ligustru? Ligustru będę sadził na wiosnę ze sztobrów.
Jest też drugi pomysł na ten głóg.
Co prawda w tym roku niekwitł (nie wiem jak było wcześniej)ale teraz jesienią jest piękny,te kolory, nie mogę się na niego napatrzeć. W związku z powyższym zostawić go i tylko lekko przyciąć. i tu pytanie czy ligustr pod nim będzie rósł równo. Żywopłot od głogu odchodzi w kierunku południowo-wschodnim, wschodnim i pod koroną będzie trochę cienia czy to nie spowolni ligustra?
A może żywopłot z głogu? Kwitnie, owocuje,(rzynajmniej powinien) i pięknie wybarwia na jesień ale z ligustru będzie szybciej na czym mi zależy.
Pomóżcie w temacie. Proszę.
P.S.
Żywopłot do wysokości 1,2 metra max 1,5
Jest też drugi pomysł na ten głóg.
Co prawda w tym roku niekwitł (nie wiem jak było wcześniej)ale teraz jesienią jest piękny,te kolory, nie mogę się na niego napatrzeć. W związku z powyższym zostawić go i tylko lekko przyciąć. i tu pytanie czy ligustr pod nim będzie rósł równo. Żywopłot od głogu odchodzi w kierunku południowo-wschodnim, wschodnim i pod koroną będzie trochę cienia czy to nie spowolni ligustra?
A może żywopłot z głogu? Kwitnie, owocuje,(rzynajmniej powinien) i pięknie wybarwia na jesień ale z ligustru będzie szybciej na czym mi zależy.
Pomóżcie w temacie. Proszę.
P.S.
Żywopłot do wysokości 1,2 metra max 1,5
Czy głóg jednoszyjkowy rozmnaża się głównie z odrostów korzeniowych? Chciałem sobie dziś wykopać parę sadzonek z okolicznego rowu i nie mogłem wbić szpadla bo trafiłem na grube korzenie, które pochodziły najprawdopodobniej z drzewa matecznego. Kilka udało mi się wykopć przecinając te grube korzenie ale korzeni bocznych sadzonki miały niewiele więc nie wiem czy przetrwają na działce. Chce na tym głogu szczepić grusze i świdośliwy.
Re: Głóg dwuszyjkowy/głóg pośredni (Crataegus laevigata 'Paul's Scarlet')
Drugi sezon mieszka w moim ogródku głóg Paul's Scarlet, jest dosyć mały ale cały w pączkach. Niemniej jednak od dołu od pnia ma zdeformowane i bordowe listki, od góry jest zielony. Czy to jakaś przypadłość głogów? Zostawić czy czymś opryskać? jeśli tak to czym?
-
- 500p
- Od: 13 lut 2011, o 14:25
Czy mogę przesadzić 4-letni głóg?
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
https://agrobaseapp.com/poland/pest/msz ... marchwiana
prawdopodobnie mszyca
Przesadzanie ile dobrze rozumiem to jesienią nie teraz? Głóg ma wybitnie palowy system korzeniowy wiec po posadzeniu na pewno straci jego dużą cześć, potem podlewać i palikować. Podczas wykopywania postarać się obkopać go dość szeroko aby zachwal jak najwięcej korzeni zwłaszcza tych włośnikowych.
prawdopodobnie mszyca
Przesadzanie ile dobrze rozumiem to jesienią nie teraz? Głóg ma wybitnie palowy system korzeniowy wiec po posadzeniu na pewno straci jego dużą cześć, potem podlewać i palikować. Podczas wykopywania postarać się obkopać go dość szeroko aby zachwal jak najwięcej korzeni zwłaszcza tych włośnikowych.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.