Balkonowce, parapetowce i ogrodowce - tom_ek
- cokolwiek
- 500p
- Od: 7 wrz 2016, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Balkonowce, parapetowce i ogrodowce - tom_ek
Witam! Tyle tu kolczastych piękności Nie wiem jak to się stało że mnie tu jeszcze nie było Koniecznie muszę nadrobić Piękne i dorodne rośliny 

Pozdrawiam! Basia w krainie kaktusów
- tom_ek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
Wiosna podobno nadchodzi i (jak ta zima w pewnym serialu) przyjść nie może, ale co nieco się dzieje - pierwsze kwiatki, pędy i przyrosty; przeglądy, porządkowanie i wynosiny na balkon:

I nieboszczka L. ferox longispina ROS 167

I nieboszczka L. ferox longispina ROS 167

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
-tom_ek pisze:

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak widzę i u Ciebie coś się dzieje. Czas na to najwyższy. 

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miejscówka dla roślin wygląda bardzo dobrze , wydaje się spełnić wymagania kaktusów. Oby tylko jakaś większa wichura jej nie zniszczyła bo zdaje się , że dość wysoko się znajduje.
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tyle kaktusów to musi się dziać
Obiecujący sezon się szykuje

Obiecujący sezon się szykuje

- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
Kolekcja cudowna, jak to wszystko zacznie kwitnąć to będziesz mieć cudowny widok. Można pozazdrościć 

Joaquin
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Cudne turbinicarpusy
a Lobivki.. ojj szkoda.. takie świetnie ciernie
no ale co zrobić, taka już nieodłączna część naszego hobby, i często wypadają cudeńka
Ale nie ma tego złego.. trzeba przecież to czymś zastąpić 

- cokolwiek
- 500p
- Od: 7 wrz 2016, o 12:44
Piękne kaktusy i piękny ich domek 

Pozdrawiam! Basia w krainie kaktusów
- tom_ek
Dzięki wszystkim za wizytę i wpisy.
Na czwartym piętrze. Odlot mu nie grozi, w ubiegłym sezonie bez kłopotu radził sobie z naprawdę mocnymi wiatrami. Przede wszystkim dlatego, że całość dużo waży. W tym roku doszedł jeszcze jeden, mniejszy (na 200 doniczek czwórek):

Folia na stałe zamontowana jest na dwóch ściankach "szklarenki" przy barierce balkonu, od strony okna "szklarenka" odkryta jest na stałe, natomiast ostatnią ściankę (na zdjęciu odkrytą), zamykam jedynie w czasie dużych deszczów. Dla mnie to właściwie nie tyle szklarenka, co inspekt balkonowyAkwelan_2009 pisze:Przy jednym boku widzę folię, a pozostałe boki są oszklone czy ofoliowane ?

ejacek pisze:Oby tylko jakaś większa wichura jej nie zniszczyła bo zdaje się , że dość wysoko się znajduje.
Na czwartym piętrze. Odlot mu nie grozi, w ubiegłym sezonie bez kłopotu radził sobie z naprawdę mocnymi wiatrami. Przede wszystkim dlatego, że całość dużo waży. W tym roku doszedł jeszcze jeden, mniejszy (na 200 doniczek czwórek):

Aż tak dobrze niestety nie jest. Co prawda bezpośredniego słońca po tej stronie bloku jest w sezonie sporo, 8-9 godzin, i część roślin to wykorzystuje, ale bezpośredniego słońca na poszczególnych półkach i miejscach na półkach jest gdzieniegdzie od 8 do 6 godzin, miejscami może nawet do 5-4 godzin, bo półki, mimo znacznej między nimi odległości, wzajemnie się zacieniają. W ubiegłym sezonie rośliny radziły sobie jednak całkiem przyzwoicie. Nie kwitły zbyt chętnie (ale to kwestia uprawy zewnętrznej), przyrosty były niewielkie lub średnie (na czym mi akurat zależy), ale nie wyciągały się i ocierniły się co najmniej przyzwoicie.ejacek pisze:Miejscówka dla roślin wygląda bardzo dobrze , wydaje się spełnić wymagania kaktusów.
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Bardzo mi się to podoba. Porządne konstrukcja, folia, która jest lepsza od szkła i poliwęglanu jeśli chodzi o pochłanianie światła.
Gdzie kupiłeś te przezroczyste kuwetki? Jakie mają wymiary. Moje kuwetki bardzo mi wpasowały się wymiarami, ale są nieco za płytkie, a te twoje wyglądają tak w sam raz.
Gdzie kupiłeś te przezroczyste kuwetki? Jakie mają wymiary. Moje kuwetki bardzo mi wpasowały się wymiarami, ale są nieco za płytkie, a te twoje wyglądają tak w sam raz.
- tom_ek
U p. Żurawińskiego na Alleg... Przeważnie wystawia podstawki brązowe, ale te przejrzyste też ma (nawet jak ich nie wystawia; trzeba mu wówczas napisać, które się chce). Podstawki są naprawdę "zacne" - grube, sztywne, dno gładkie, bez żeber i innych wzmocnień (bo niepotrzebne). Głębokość 2 cm, boki 20x20 cm lub 16x16 cm (te chyba wyłącznie brązowe).DAK pisze:Gdzie kupiłeś te przezroczyste kuwetki? Jakie mają wymiary?
Na duże półki lepsze są jednak moim zdaniem kuwety robione na wymiar z ocynkowanej blachy, solidne, ciężkie, praktyczne i poręczne; na lata. Również do kupienia m.in. na Alleg... (jeśli potrzebujesz więcej szczegółów, wyślij mi mail lub PW)
Dołączam kilka nowych zdjęć:

Na koniec kwitnący badylek haworsji

No właśnie, jak to jest z folią, szkłem, poliwęglanem i pleksi? Wybrałem folię, bo mimo iż przepuszcza mniej światła niż szkło, to jednak zatrzymuje niewielki tylko procent promieni UV (?), podczas gdy szkło całkowicie blokuje UV. Po licznych wizytach w szklarni poliwęglanowej przekonuję się, że poliwęglan to praktyczne i stosunkowo tanie rozwiązanie, w dodatku to osłona na lata, ALE: przepuszcza stosunkowo mało światła, łatwo się brudzi, co dodatkowo zaciemnia rośliny. Pleksi przepuszcza dużo światła, ale nie wiem jak jest z UV - przepuszcza je jak folia, czy filtruje jak szkło??? Szukałem informacji o tych materiałach na FO, ale są one dość skąpe. Będę Wam bardzo wdzięczny za odpowiedzi, sugestie i podpowiedzi.DAK pisze: (...) folia, która jest lepsza od szkła i poliwęglanu jeśli chodzi o pochłanianie światła
- Akwelan_2009

Przy okazji zapytam, gdzie można dostać - zakupić takie ażurowe kątowniki i jak one się "fachowo" nazywają. Potrzebuję zakupić do zmontowania letniego stanowiska dla moich Adenium na (podobnym) balkonie, bo teraz mam prowizorkę i rosnącym roślinom, jest zbyt niewygodnie.
Mieczysław
Mieczysław
- tom_ek
Kto je tam wie, profile, kątowniki lub jakoś tak. Wpisz na Alleg... "regały na wymiar, zaprojektuj swoj regał". Tną na wymiar, doradzają, warto zadzwonić. Takie kątowniki są wg mnie naprawdę solidne i trwałe, po dwóch latach użytkowania nie widzę śladów zużycia.; solidne toto, ciężkie, dość tanie.Akwelan_2009 pisze:gdzie można dostać - zakupić takie ażurowe kątowniki i jak one się "fachowo" nazywają
- Akwelan_2009
Dziękuję.
Mieczysław
Mieczysław