Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Post »

Ewelinko, nie ma co się przejmować tymi naszymi hortensjami... ja może postawię obok nich szpadel, może zauważą i ogarną się? ;:306
Fajnie u Ciebie już z tymi czosnkami. Na jesieni też je będę musiała wpisać na "listę płac", mam kilka ale większość to te duże i średnie, jeszcze by mi się takie maluszki przydały.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Kilka dni minęło i tyle już zmian u Ciebie ;:oj
Swietnie wyglądają Twoje córeczki na skarpie :) A sama skarpa z dnia na dzień coraz ladniejsza.
Masz bardzo uporządkowane naszadzenia. U mnie to taki bałagan, symetrii za grosz nie ma :lol:
Widać, że miałaś plan co, gdzie i w jakiej ilości posadzić a ja jednak na głupa sadziłam :oops:
Chcesz wykopywać cebulki? Niektórzy nie wykopują a rośliny dobrze rosną po roku. No, ale ja sama doświadczenia w tym nie mam.
Wszystkie obrzeża masz otoczone cegłą?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja staram się nie myśleć za dużo o opuszczających gniazda ptaszkach, bo zawsze się przejmuję! mam 2 budki, w czym jedna "wyprowadzona", czyli bogatki już karmią młodzież na drzewach. Poza tym 2 wróblowe gniazda pod dachówką i pleszki w kolejnej budce. Jak tylko pomyślę, drżę ;:218
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelina, u mnie też pięknie, ale deszczu nie miałam, nawet burze przechodziły jakoś boczkiem. podobnie jak ty wpadłam w ciąg plewienia.. skaranie z tą trawą. Mam wrażenie, że z dnia na dzień wyrasta kolejna, nawet w miejscach gdzie już przeplewiłam ;:306 ;:306
Twoja modelka to wie co robi. Wybrała idealne tło i dawaj.. od czego ma mamuśka aparat.. nie tylko kwiatki są interesującym obiektem. Moja córa powiedziała mi ostatnio, że odkąd zakwitły te tulipany to już w ogóle dzieciom zdjęć nie robię :shock: Tak mi pocisnęła, ze również zrobiłam sesję dzieciaki w rabatach :;230
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko tulipany zanim skończą, to zdecydowanie najładniej wyglądają kolorowe w ogrodzie. ;:215 Też co roku sobie obiecuję, że wykopię większość i posadzę duże ilości jednych, a potem czasu braknie i znowu dosadzam jesienne chciejstwa. :roll: Wykop jak najszybciej te przy różach, bo u mnie róże tak wrosły w tulipany, że są już nie do ruszenia. Modelki słodkie, szczególnie to zdjęcie na skarpie. ;:167 Obwódka z tawuł już śliczna. ;:oj Moje znowu nie przycięte, bo nie zdążyłam. ;:222 Róże pięknie Ci rosną, teraz ciepło i sucho jeszcze je przyśpieszy. ;:215 Dobrych, ciepłych dni. ;:3
RobertG85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 maja 2017, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zakwitnięty Irysek - przepiękny.

Z różami i tulipanami miałem podobny problem. Niestety nie obyło się bez strat, więc też proponowałbym oddzielić jedne od drugich.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Pięknie się prezentuje ogród ;:215 Ja już bym nie narzekała na deszcz po tym jak wczoraj latałam z wężem i podlewałam nowo posadzone :wink: Wczoraj chciałam popielić, ale wierzchnia warstwa ziemi już za sucha się zrobiła i chwasty nie chcą wychodzić ;:222 Ale nie da się ukryć, że piękna pogoda nastraja wyjątkowo optymistycznie ;:173 Córeczki ślicznie wyglądają wśród kwiatuchów ;:215
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Wow... Ale u Ciebie wszystko prędziutko się uwija ;:oj Pęknięte pąki czosnków - uwielbiam. I stanowiska do rekreacji gotowe ;:215

To Ty Ewelinko miałaś wielkiego, gęstego klemka Polish Spirit, prawda? Tak więc dziś sobie sprawiłam :tan
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Ewelinko, ale u Ciebie zmiany w ogrodzie aż miło popatrzeć ;:oj skarpa mieni się kolorami, nawet zakwitły Ci tam dwie śliczne modelki. ;:196 ;:196
Piękna pogoda, ciepłe dni i noce aż chce się żyć, nie tylko nam .... przyroda szaleje bo każda roślina pragnie się jak najlepiej zaprezentować.Skrzydlate uwijają się, żeby wykarmić potomstwo, owady zapylają co się da a przy okazji, złote runo zaniesione do ula, da nam niebiańską słodycz, tak przydatną w zimowe chłody. ;:108
Tulipany już schodzą ze sceny, ich miejsce przejmuje armia czosnków, irysów i co tam jeszcze ogrodniczka upchnęła przy podporach i w kącikach. ;:215
U mnie też żarówa, niebo lazurowe i bieganie z konewkami, oj przydałby się ciepły kapuśniaczek z nieba. ;:224
Przytulasy zostawiam i buziole dla modelek. ;:4 ;:cm ;:cm ;:11
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

O widzę, że leżaczki na opalanko przygotowane :wink: Też chyba muszę odkurzyć, bo czas wielki skorzystać z dobrodziejstw ogrodu.
Modelka do wycałowania ;:196 A nie chce zakładać swojego ogródka? Moja Zuza jak była mała to miała takie zapędy, ale to było.... ;:131
Pogoda nam sprzyja, dzisiaj podlewałam czyli jest dobrze ;:333
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Ależ mamy pogodę ;:3 , grzeje na całego. Niby dzień jest już długi ale czasu jakby mniej ;:306 . Dziewczyny chodzą spać później i potem człowiek już nie ma chęci na komputer :wink: . Ostatnio ogarnęłam kącik przy piaskownicy. Odchwaściłam, dokończyłam obrzeże z cegły i wysiałam trawę. Kupiłam też kilka bylinek na skarpę a dzisiaj upolowałam róże Kimono ;:333 . Na zdjęciach wygląda bardzo ładnie i jestem ciekawa jak będzie rosła . Jeden z moich powojników, którego spisałam na straty bo w ogóle nie rósł odbił od korzenia . Poza tym wszystko rośnie jak na drożdżach ;:138 . Nie mogę już doczekać się róż bo sporo pokazało już swoje pąki . Poluję ostatnio na powojniki z grupy Atragene bo wymyśliłam sobie, że posadzę je przy siatce za hortensjami bukietowymi. Nie wiem czy to dobry pomysł ale pomyślałam, że zanim przycięte hortensje urosną i zakwitną to ścianę z liści i katów będą tworzyły powojniki. Potem nieco schowają się za bukietówkami ale podobno one nie są wymagające i odrobina cienia im nie straszna. Jutro jadę do szkółki i może tam coś dorwę bo dotąd wszędzie widzę wielkokwiatowe.

Lykkefund ma pąki ;:138 . Zakwitnie po raz pierwszy bo w zeszłym roku nornice strasznie go poturbowały i nie kwitł wcale.

Obrazek

Jolu bardzo dziękuję za miłe słowa ;:196 . Irysy SDB są bardzo ładne i na pewno zacznę je kupować ;:108 . Na razie mam ich niewiele ale od czego trzeba zacząć. Coraz więcej róż ma pąki a to bardzo mnie cieszy. Czosnki już rozkwitły ale nie wszystkie . Orliki powinny zaraz pokazać swoje kwiaty ;:333 . Pozdrawiam i udanej pogody życzę .

Takiego floksa udało mi się upolować. Śliczny jest i niech tylko się rozrośnie maluszek.

Obrazek

Karolino dziękuję bardzo za miłe słowa ;:196 .

Brzegi trawnika przycięte. Może zrobiłam to trochę krzywo ale mimo wszystko ładnie to wygląda.

Obrazek

Jolu- April wezmę sobie to do serca w takim razie ;:333 . Skoro córka chce pozować to muszę korzystać. Czosnki mnie urzekły w zeszłym roku. Nadal mam ich niewiele ale sukcesywnie dosadzam. Jesienią też na pewno dokupię. Bardzo ładnie wyglądają te fioletowe i białe kule ;:167 .

Obrazek

Basiu myślę, że tego szpadla mogą się wystraszyć ;:306 . Może warto spróbować :;230 . Ja na pewno jeszcze dokupię czosnków. Widzę, że ładnie przyrastają ale ja chcę ich więcej .

Obrazek

Izo z tymi uporządkowanymi nasadzeniami to Ci się tylko wydaje. Myślę, że jednorodne obwódki dają takie złudzenie porządku ;:108 . W rzeczywistości nie potrafię tak do końca trzymać się planu poza tym mam sporo roślin, które rosną z przypadku. W zeszłym roku wpadłam w szał zakupowy i kupowałam co leci a potem głupia nie wiedziałam gdzie sadzić :oops: . Teraz staram się robić to z głową ale różnie bywa . Chcę wykopać cebule tulipanów ale tylko tych, które miały same liście i tych, które rosną zbyt blisko róż. Pozostałe tulipany zostawię . Pytasz o cegłę, tak w tym momencie wszystkie rabaty mam otoczone cegłą , nie licząc skarpy i takiej mini, podniesionej rabaty.

Obrazek

Miłko rzeczywiście jak ptaki wylecą z gniazd i jeszcze słabo latają to może być różnie. Ja też staram się o tym nie myśleć ale coraz więcej małych ptaszyn widzę w ogródku. Mam nadzieję, że przetrwają ;:108 .

Obrazek

Sabinko ja na razie uporałam się z chwastami ale pewnie zaraz znowu trzeba będzie ruszyć do pracy :lol: . One to dopiero są żywotne, skubańce. Hehe widzę, że Twoja córka trafiła w czuły punkt. Na szczęście można połączyć jedno z drugim i robić zdjęcia dzieci w rabatach . Wszyscy będą zadowoleni ;:173 .

Obrazek

CDN
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Ewelina ten nowy floks to''Bawaria''
Śliczne rabatki. ;:138 :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Soniu no właśnie czasem te plany pozostają tylko planami ;:306 . Mam jednak nadzieję, że znajdę chęci i czas i wykopię część tulipanów. Boję się tylko, że źle sobie je oznaczę i potem będzie wielki miks ;:306 . Muszę wykopać też te tulipany, które rosną zbyt blisko tuj :roll: . Zanim posadziłam żywopłot plany na rabatę były inne więc posadziłam tulipany. Teraz okazuje się, że rosną zbyt blisko . Tawuły bardzo ładnie rosną ;:333 . Niestety nie mam z nich obwódki tylko takie kilka krzaczków. Na pewno w przyszłości zrobię sobie z nich długą obwódkę . Bardzo dziękuję i wzajemnie .

Obrazek

Robercie dzięki za sugestie, na pewno rozdzielę to towarzystwo ;:108 . Pozdrawiam :wit .

Pąk na Proteusu .

Obrazek

Małgosiu no powiem Ci, że jak porównuję fotki z ubiegłego roku to już widać znaczne różnice . Nie mówię, że jest idealnie bo tak nigdy nie będzie ale już jest dużo lepiej . Takie zmiany motywują do dalszej pracy . Ja wykorzystałam moment mokrej ziemi do plewienia i szło bardzo fajnie i sprawnie. Pogoda jest cudna i od razu człowiek weselszy ;:138 . Dziękuję bardzo za komplementy w kierunku moich córek ;:196 . Pozdrawiam i słońca życzę :wit .

Obrazek

Aniu zgadza się to ja mam tego powojnika . Rośnie jak szalony ;:oj . Fajnie, że go kupiłaś, na pewno się na nim nie zawiedziesz . Pozdrawiam i udanej pogody życzę :wit .

Truskaweczki ;:65 .

Obrazek

Stasiu bardzo dziękuję za tyle miłych słów ;:196 . Pogoda jest cudowna i widać, że wszystkim służy ;:108 . Jedyne do czego mogę się przyczepić to ten nagły przeskok z niskich do wysokich temperatur. Moja starsza córka chodzi zakatarzona i kaszle a ja podejrzewam, że to właśnie przez takie nagłe ocieplenie. Tulipany jeszcze gdzieniegdzie kwitną ale to już końcówka, czekam na kolejne rośliny. Pozdrawiam i kolejnych dni ze słońcem Ci życzę :wit .

Obrazek

Małgosiu- PEPSI leżaki wyciągnięte ale jeszcze takiego stałego miejsca w ogródku nie mają. Póki co ciągle zmieniają miejsce. Może kiedyś doczekam się takiego fajnego miejsca do odpoczynku i rekreacji. Emilka jakoś nie garnie się do zakładania swojego ogródka. Co prawda pomagała mi wysiewać jednoroczne i trawę ale na tym Jej zapęd się kończy. Zdecydowanie woli jeździć na biegowym rowerku i szaleć ;:224 . Do pogody nie można się na razie przyczepić , oby tak dalej. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Alu bardzo dziękuję za identyfikację ;:196 . Nawet nie wiedziałam, że jest tyle odmian floksów. Jak na razie mam 7 różnych ale szukam dalej ;:224 .

Obrazek

Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko witam ! Twoje zdjecia uradowaly moje stesknione za kwiatkami oczy. Cudowny ogrod tworzysz ;:333. Posylam szum morza i jego niepowtarzalny urok, pozdrawiam i przepraszam za pisownie :wit ;:168
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewelinko super u Ciebie, a truskaweczki kwitnące... już bym zjadła uwielbiam truskawki ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”