Brzoskwinia, morela, nektaryna - 1cz. (2006 -2017)

Drzewa owocowe
Zablokowany
Rafal111
200p
200p
Od: 15 wrz 2008, o 19:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Brzoskwinia, nektaryna - 2cz. (06.06-.....

Post »

no nie do końca bo kędzierzowatość się rozwija na zdrowe liście
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Chore liście obrywać i spalić, gdzieś koło czerwca może ciut później wszystkie liście z kędzierzawością powinny być spalone, jeśli wtedy drzewo nie będzie miało żadnych liści to wypuści nowe. To jednak osłabi owocowanie za rok. Tak czy siak na jesień oprysk i na wiosnę poprawka.
Rafal111
200p
200p
Od: 15 wrz 2008, o 19:10
Kontakt:

Post »

tylko że cały czas teraz wypuszcza nowe i część zdrowych a część nie
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
chris26
100p
100p
Od: 27 sie 2013, o 07:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja brzoskwinia w zeszłym roku ładnie owocowała i nie chorowała. Teraz ma dużo kwiatów, ale dużo małych i poskręcanych liści, wszystkie wyglądają na chore, niedawno popryskałem Sylitem.
Chłop z Mazur
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To ,że niedawno popryskałeś Syllitem
to nic nie dało, Tyle się mówiło, trąbiło , aby już na końcu lutego pryskać
gdyż pąki nabrzmiewają . Po prostu spóźniłeś się z opryskiem.
qwerty63
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 mar 2010, o 12:42

Post »

Tak to jest z tą chorobą, po raz pierwszy zauważa się objawy i jest już za późno, ale jest to jednocześnie najlepszy czas, żeby sobie zapamiętać/zapisać, że przyszła końcówka lutego to ostatni moment żeby poszukać informacji jak drzewka zabezpieczyć na następny sezon.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W przypadku moich brzoskwiń jest podobnie jak u Was, tzn. część liści (na czubku) zainfekowana poniżej mało lub wcale pomimo pryskania jesienią miedzianem i na przedwiośniu syllitem. Prawdopodobnie nie udało mi się trafić idealnie z terminem powtórnego (wiosennego) oprysku. ale już w trakcie samego przygotowywania go miałem wątpliwości co do ilości środka (liczby gram na litr wody) bo wydawało mi się ,że dawniej stosowana dawka była mocniejsza zarówno miedzianu jak i syllit (10 gna litr). Nie mam jak porównać proporcji sprzed kilku, kilkunastu lat bo nigdy tego nie zapisywałem tylko stosowałem się do opisu. Możecie podpowiedzieć mi czy to uległo zmianie czy też tylko tak mi się wydaje...?
gladkib
200p
200p
Od: 17 lis 2013, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie nie ma nawet śladu. Podstawa to pryskać jesienią lub wczesną wiosną preparatami miedziowymi i pokrywać dokładnie drzewa, grzyb powodujący kędzierzawość zimuje na korze i pąkach. W tym okresie dobry jest jeszcze tiuram ewentualnie Sylit w okresie nabrzmiewania pąków.

Miałem tylko jeden kiepski rok, gdzie kędzierzawość poczyniła naprawdę duże szkody, jedyne co pomogło to usuwanie poskręcanych pąków liściowych i pryskanie sylitem po ich usunięciu.
qwerty63
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 mar 2010, o 12:42

Post »

@garom
z ulotki syllitu którą można szybko znaleźć szukając googlem:
syllit pdf
wynika że 10g środka na litr wody.
dago
100p
100p
Od: 25 kwie 2011, o 16:57

Post »

...jesienią wsadzone, a teraz mam taką oto sytuację:

1/Nektaryna "Flateryna" płaska:
Obrazek

2/Brzoskwinia kolumnowa "UFO" płaska:
Obrazek

Obrazek

Nektaryna i brzoskwinia mają chyba kędzierzawość liści, zgadza się?

O ile nektarynka, pomimo ognisk chorobowych ma liście w miarę jędrne, to na brzoskwini już lekko wiotczeją. Kupiłem zainfekowane drzewka? Dodam, że na moim ogrodzie nie było wcześniej takich ognisk chorobowych.
Jaki środek najszybciej i najskuteczniej zwalczy to dziadostwo i czy są szanse na uratowanie tych drzewek?
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01

Post »

Te terminy pryskania na kędzierzawość zwłaszcza w lutym to troszeczkę pogoda wyznacza. Jak się robi ciepło to trzeba pryskać. Raz jest to początek marca, raz środek lutego dlatego ciężko trafić. Ja pryskałem na wiosnę 3 razy. I jakoś względnie a nawet dobrze to wygląda, a na dodatek owoców mam pełno. Też jesienią sadziłem 2 brzoskwinie, wiosną je zlałem obficie SYLLITEM i b. dobrze wyglądają. Tak się zastanawiam, czy czasem pierwszy oprysk na początek lutego przenieść.
dago
100p
100p
Od: 25 kwie 2011, o 16:57

Post »

Popryskałem przed chwilą Syllitem. Za 2 dni o ile pogoda będzie ok powtórzę. Mam nadzieję, że da się te drzewka uratować.
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01

Post »

Te drzewka powinny puścić zdrowe liście jeszcze w tym roku. Zadbaj jesienią i wczesną wiosną.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”