Mały ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mały ogródek

Post »

To błoto wygląda okropnie. Może jednak trzeba pomyśleć o odwodnieniu?
Może dziewczyny coś podpowiedzą?
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Witajcie po krótkiej przerwie.
Wybrałam się do lekarza i to był błąd. Wysłał mnie do kilku następnych specjalistów. Wywróciło to wszystkie moje plany, w tym ogrodowe.
Ostatnie dni przyniosły nareszcie słońce i wyższą temperaturę. Nie wiadomo, czy to już lato, czy to wiosna zdecydowała się, że jednak w tym roku nadejdzie.
Ziemia powoli obsycha, trawa zazieleniła się, chwasty ruszyły pełną parą. Narcyzy przekwitły, ogród zdobi trochę tulipanów, które cudem nie zgniły, jak znaczna większość. Róże rosną, zapowiadają się dość dobrze. Pod jabłonką cudnie kwitnie mahonia pospolita , przywabia pszczoły i inne bzyczące.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kuklik, niezapominajki i narcyzy poeticus mają swój moment.
Obrazek

Zakwitło małym żółtym kwiatkiem epimedium od Jagody JagiS, wokół niezapominajki samosiejki.
Obrazek

Primula ciągle uwodzi kolorami.
Obrazek

Poduchy różowego floksa szydlastego przyciągają uwagę. Zauważyć też bez trudu można wysoką trawę na ścieżce. Koszenie kosiarką jest w najbliższych planach, na jutro lub pojutrze.
Obrazek

Warzywnik - posiałam już wcześniej sałatę, a dziś fasolkę szparagową. Mam amatorów na fasolkę, córka ją uwielbia, na każdą ilość jest popyt.
Obrazek

Aniu Ann_85
Susza to całkiem obce mi zjawisko - to fakt, słusznie zauważyłaś.
Mokre podłoże nie sprzyja wielu roślinom. Znaczna część tulipanów nie przeżyła podtopień.
Trochę zakwitło. 'Purple Pion' nie zawiodły.
Widziałam Twoje hiacynty i tulipany, bardzo udane. Wydaje się, że masz dobrą ziemię dla cebulowych.

tulipan 'Purple Pion'

Obrazek

Ewelino - Ewelkacho88
dziękuję za życzenia słonka i ładnej pogody. Chyba się spełniły, ostatnie dwa dni piękne - ciepło jak latem.
Dla Ciebie tulipanki 'Heart of Poland'. Miały być biało różowe, a są żółto różowe- niespodzanka ;:oj . Może jeszcze wybieleją.

Obrazek

Madziugos
Szkoda słów na narzekanie na tegoroczną wiosną. No nie popisała się, taka jest prawda. Może w końcu skończy się zimno i deszcze i nadejdzie ciepło i słońce. Ostatnie dwa dni dobrze wróżą. Błotko powoli obsycha. Narcyzy już przekwitły, jeszcze kwitną późne poeticus i z grupy tazetta.
Narcissus tazetta kwitną późno, po kilka do kilkunastu przyjemnie pachnących kwiatów na jednym pędzie.
Widziałam Twoje magnolie - cudne- robią wrażenie. 50 sztuk magnolii ;:oj wow. Nie mam ani jednej ;:145 .
Dla Ciebie późne narcyzy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sabinko Nifredil
Lisica i JagiS to zdolne osoby. Potrafią może nie wszystko, ale wiele.
Moja ziemia ma owszem czarny kolor, ale to nie jest czarnoziem, tylko kwaśny torf. Bardzo specyficzna gleba.
Trzeba domieszki innej gleby ogrodowej dla większości kwiatów i roślin. W kwaśnej glebie jedynie borówki bobrze rosną.
Aby posadzić irysy musiałam nawieść ziemi.
Irys SDB 'Little Saphire' już zaczyna kwitnąć.

Obrazek

Obrazek

Annes77
To prawda, że w dzisiejszych czasach koleżeńska pomoc to cenna i rzadka sprawa.
Jestem niezmiernie wdzięczna za okazane mi zainteresowanie i trud ze strony Lisicy i JagiS.
Błotko powoli wysycha. Ostatnie dni rodzą nadzieję.
Dla Ciebie tulipany 'Pacyfik Pearl' moje ulubione - błyszczą jak lakierki.

Obrazek

Obrazek

Margo 2
Wykonanie odwodniania brałyśmy pod uwagę. Jednakże warunki i położenie ogrodu ( sąsiedztwo drogi i innych działek) uniemożliwia ten pomysł. Rozmawiałyśmy o tym. Wniosek jest taki, że się nie da, że za kosztowne. Lepiej nawieźć piasku i ziemi.
Pod koniec maja zamówię kontener ziemi.
Dla Ciebie poducha floksów.

Obrazek

Piotrku
Buum
Słusznie zauważyłeś - konewka i wężyk do podlewania, to dla mnie zbędne gadżety.
Dla Ciebie tulipanki , bo ich 5 minut jest własnie teraz.

'Pacyfik Pearl' i w tle 'Blushing Lady'
Obrazek

tulipan 'Blushing Lady' wysoki 80 cm.
Obrazek

Kotki cieszą, że jest już cieplej. Kicek złapał ptaka i się nim bawił niestety ( już nieżywym). Ma świeże jedzenie każdego dnia, ale instynkt łowcy nie wygasł.
Oczusia w dobrej formie, zawsze blisko Kicka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Jolu :D

Pomimo nadmiaru wody w Twoim ogrodzie rośliny dość dobrze sobie poradziły :uszy Tulipany cudne,a jak zobaczyłam tęczowe to jakbym swoje zobaczyła.One są cudne,na żywo nie mogę przestać się na nie gapić ;:303 Zastanawiałam się skąd ja je mam? Takich nie wybierałam.Teraz już wiem,że to Heart Of Poland.Wcale nie żałuję,że je kupiłam mimo innego wybarwienia ;:333
Jak przeczytałam,że już posiałaś fasolkę to sama nabrałam ochoty,bo wszyscy w rodzince się nią zajadamy,a jeszcze z bułką tartą na masełku ;:oj
Czekam na pierwszy pączek różany,ale chyba to późno nastąpi. Theresa Bugnet straciła chyba wszystkie pąki,na innych jak na razie nic nie dojrzałam.Cieszę się tulipanami,a czosnki lada moment będą pękać ;:333

Dużo słonka Ci życzę,kotki je uwielbiają,a Tobie zdrówka ;:108
Awatar użytkownika
JaSNa
100p
100p
Od: 11 kwie 2014, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny ogród. Bardzo mi się podobają poduchy floksów. W tym roku marzy mi się założenie skalniaka i właśnie o folkach myślałam. Twoje kote chyba grzeczniejsze, moje wyleżały mi kocimiętkę. Pozwolisz, że będę Cię odwiedzać.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Witaj Annes 77,
Tęczowe tulipany 'Hart of Poland' są rzeczywiście piękne. Fotka nie oddaje ich uroku. Każdego dnia są inne. Niesamowite jakie cechy potrafią osiągnąć współcześni hodowcy. Zmienność kolorów bardzo mi się podoba.
'Purple Pion' także są cudne , wielkie jak piwonie.
Przyglądałam się dziś różom. Zauważyłam maleńkie pączusie na 'Munstead Wood' i Mary Rose'. One u mnie zawsze zaczynają różany sezon.

Witaj JaSNa ,
zapraszam, zaglądaj do mojego ogródka kiedy zechcesz. Czasem mam przerwy i przestoje z powodu natłoku rodzinnych zobowiązań,
ale obecnie, nagłe ocieplenie i poprawa pogody, natchnęły mnie optymizmem i ogrodową radością :heja .
Widok irysowych pąków poprawił mi humor. Orliki też szykują swój pokaz.
Skalniak to dobry pomysł. Rojniki rosną bezproblemowo, to fajna roślina prócz floksów na skalniak.

Piękne 'Hart of Poland i 'Purple Pion'

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na skutek słońca i ciepła rozwijają się moje najpóźniejsze tulipany 'Carousel', które o dziwo przetrwały w dobrej formie.

tulipan 'Carousel'

Obrazek

efektowna 'Finola'

Obrazek

Tak było w zeszłym roku. Utraciłam wszystkie te tulipany z powodu podmokłej gleby wiosną. ;:145

Obrazek

Obrazek

Niezapominajki same się sieją. Ta ma ciekawe bordowe listki.

Obrazek

Niektóre irysy już maja pąki. Ach, jak ja je lubię :tan . Kwitną SDB.

Obrazek

Skosiłam trawę na ścieżkach. Ufff... ;:173

Obrazek

Nie mogę się napatrzeć na maleńkie epimedia. Mają wiele wdzięku.

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Widzę, że festiwal tulipanów u Ciebie trwa w najlepsze a u mnie już połowa przekwitła ;:131 . Niezapominajka bardzo wdzięczna ;:138 . Irys przepiękny ;:167 . Ja właśnie powoli zakochuję się w tych SDB i trzeba będzie trochę kupić ;:108 . Pozdrawiam i pogody Ci życzę :wit .
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Jolu, przepiękne zdjęcia tulipanów! ;:63 Piszesz, że cebulki się potopiły, że tulipanów niewiele a potem widzę łany kolorowych pięknotek :D , jesteś kokietką. Tulipany, potem róże ale widzę też piwonie. Uwielbiam piwonie. Ziemi i klimatu Ci zazdroszczę. Roślinność u Ciebie o wiele bardziej dorodna niż u mnie ale liliowce od Ciebie mają się świetnie.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu bardzo, bardzo współczuję utraty tulipanów :( Twoja kompozycja kolorystyczna zawsze mnie zachwycała.
Jednak również Twoje tegoroczne okazy są grzechu warte ;:108 Na przykład tulipanki 'Heart of Poland' - bardzo interesujące ;:215 Zauważyłam, że z czasem coraz mocniej przebarwiają się na różowo. Czy tak? Fajnie to wygląda.
Purple Pion zachwycający. Pewnie jesienią za nim popatrzę w sklepach ;:224
Finolę miałam kiedyś i byłam z nich bardzo zadowolona. Ciekawa jestem Twojej opinii.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Jolu - dla mnie te łany tulipanów to znak rozpoznawczy twojej działki.
Fajnie, że dziewczyny przyjechały ze sprzętem i pomogły Ci z wycinką. Ja boję się pracować piłą mechaniczną, Chyba nigdy nie zdarzyło mi się ją uruchomić...jestem pełna podziwu dla dzielnej Lisicy!!!!!!
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Ogród wygląda pięknie pomimo strat. Łany tulipanów piękne i tak masz w tym roku. Heart of Poland rzeczywiście bardzo ładne, zapiszę sobie żeby nie zapomnieć.
Koty zadowolone pewnie, że mogą się wylegiwać na słońcu :) Ty trawę kosiłaś a ja wczoraj dosiewałam bo jakaś łysa się moja zrobiła.
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Jolu szkoda takiej ilości tulipanków, bo na zdjęciach wyglądały imponująco :( ale mimo wszystko te co przetrwały prezentują się wspaniale ;:63
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Jolu,
Twój ogród to jakiś fenomen!
O każdej porze jest zachwycający, a to dzięki temu, że wszystkiego jest dużo i bujnie, natomiast Twoje kompozycje kolorystyczne są przepiękne i bardzo oryginalne. Sama na przykład nigdy bym nie wpadła na połączenie tulipanów Purple Pion z Heart of Poland. I widzisz, ja bym na to nie wpadła, a Twoją kompozycją się zachwycam.

Świetne też są narcyzy. Bukiet Poeticusów od Ciebie długo zdobił mój stół.
Nawieziesz ziemi - to super. Ale pamiętaj też o rowie z piaskiem, zwłaszcza od strony uliczki z parkingiem. Taki rów będzie działał jak gąbka wciągająca nadmiar wody.

Jolu, dalia pomponowa Rocco będzie czekała na Ciebie u JagiS. Jest w doniczce, już wypuszcza pierwsze gałęzie. Jest przepiękna, zakochasz się w niej! ;:167
Teraz czekamy na małego Leonardo, daj znać, jak pojawi się na świecie.
Pozdrawiam serdecznie!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Witajcie wszyscy moi mili goście.
Wybaczcie że chwilowo nie odpowiem każdemu z osobna. Zrobię to później.
Wczoraj tj. 21.05.2017, o godzinie 21.40 urodził się mi wnusio Leon ;:167 . Poród odbył się siłami natury. Był z emocjami, dzidziuś waży 4 kg. Wszystko jest w porządku. Mama i synek czują się dobrze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”