Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
Pytanie do posiadaczy Porannej rosy:
Zachęcony opiniami o niej, też ją kupiłem. Jednak według opinii znajomych jest ona bardzo ekspansyjna; rozłazi się po ogrodzie i trudno nad nią zapanować. Co myślicie o wsadzeniu jej w obciętej beczce? Jak głęboko trzeba by ją wsadzić aby malina nie "poszła dołem". Mam w ten sposób zrobioną miętę i od kilku lat zdaje to egzamin.
Zachęcony opiniami o niej, też ją kupiłem. Jednak według opinii znajomych jest ona bardzo ekspansyjna; rozłazi się po ogrodzie i trudno nad nią zapanować. Co myślicie o wsadzeniu jej w obciętej beczce? Jak głęboko trzeba by ją wsadzić aby malina nie "poszła dołem". Mam w ten sposób zrobioną miętę i od kilku lat zdaje to egzamin.
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
I czy trzeba poranną rosę pryskać od robaków??
Pozdrawiam Ewa
Mam jeszcze od 2 lat. Owoce bardzo dobre wbrew temu co się słyszy o żółtych. Duże i słodkie. No i żółte.
Nie miałem do czynienia z żadnymi robakami do tej pory. Rzeczywiście bardzo się rozłazi na boki. Też zamierzam ją przenieść w miejsce z jakimś ograniczeniem.
Nie miałem do czynienia z żadnymi robakami do tej pory. Rzeczywiście bardzo się rozłazi na boki. Też zamierzam ją przenieść w miejsce z jakimś ograniczeniem.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja zrezygnowałem z niej. Zbyt późno dojrzewała u mnie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Ciekawe, u mnie w zeszłym roku to były pierwsze owoce i trwały aż do przymrozków.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie zaś straszna drobnica, pewnie dlatego, że za dużo pędów zostawiłam? Jak w tym roku się nie poprawi pokażę jej siekierę.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
Ja znalazłem taki aluminiowy pojemnik 80x50x50 i chyba go wkopię, oczywiście bez dna. Mam nadzieję, że taka głębokość wystarczy.MarSz pisze:Też zamierzam ją przenieść w miejsce z jakimś ograniczeniem.
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
- buum
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Kontakt:
Jak wasze maliny w gruncie ??? Rosną już ładnie ??? Moje super rosły do czasu nadejścia zimy kwietniowej. Teraz zaczynają nadrabiać stracony czas.... Oby tylko ładnie owocowały
-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
Mam kilkunastoletnią Polanę i jej nic się nie stało, ale posadzone jesienią Laszka wcale nie wychodzi, a posadzone w tym czasie Veten, Cascade, Glen Ample, Poranna Rosa, Tulamen wzeszły w mniej niż 50 %. Nie wiem czy to efekt zimy, przymrozków czy słabych sadzonek? Póki co czekam jeszcze na "rozwój wypadków"...
Drodzy Forumowicze... czy komuś z Was żółkną maliny?? Rok temu tj. przy normalniejszych warunkach pogodowych nic im się nie działo...nie wiem czy zwalić to na nadmiar wody/chłodu czy podsypać azotem... proszę o poradę...
- buum
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Kontakt:
Możliwe że wszystko po trochu Zobaczymy jak z owocowaniem będzie.....garom pisze:Mam kilkunastoletnią Polanę i jej nic się nie stało, ale posadzone jesienią Laszka wcale nie wychodzi, a posadzone w tym czasie Veten, Cascade, Glen Ample, Poranna Rosa, Tulamen wzeszły w mniej niż 50 %. Nie wiem czy to efekt zimy, przymrozków czy słabych sadzonek? Póki co czekam jeszcze na "rozwój wypadków"...
-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
Wydaje mi się ,że najprawdopodobniej to efekt słabych sadzonek, bo skoro niektóre wyszły to i pozostałe też powinny. Daję im jeszcze trochę czasu, jak nie wyjdą do 10 czerwca to dostana szpadlem "po oczach"...
Szanowni Państwo,
czy na temat żółknięcia ktoś się wypowie?
czy na temat żółknięcia ktoś się wypowie?