Sałata,odmiany,wysiew, uprawa,wymagania, problemy cz.3
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.3
To może niezbyt spodobało się jej przesadzanie jakiś tydzień temu... Sadziłam pomidory i musiałam znaleźć jej nowe miejsce, bo zajmowała dość spory kawałek w tunelu. Ziemię ma dobrą, ponieważ wczesną wiosną do tunelu daliśmy czarnoziem, który wymieszaliśmy z granulowanym obornikiem.
Mam ją w tunelu głównie dla wyłapania pędraków
Mam ją w tunelu głównie dla wyłapania pędraków
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
mamaAmelka dzięki za podpowiedź. Zastanawiałam się dlaczego z moich niektórych w gruncie zostają tylko liście na wierzchu. Dosadzam samosiejki, może takie małe lepiej pędrakom smakują.
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Sonia kiedy sadziłaś (wysiałaś) sałatę że już taka duża??
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Wysiałam 20 kwietnia na parapecie. Wyciągały się, więc przepikowałam i stały w zimnym garażu. Przed przymrozkami majowymi wsadziłam i przykryłam włókniną. Nie ucierpiały od mrozu, ale coś im pojadało korzenia, więc kilka wypadło. Teraz już starszych żaden robal nie rusza.
- adamanna
- Kontakt:
Piękna, ja posadziłam swoją w sobotę, ale nie wiem czy z niej cokolwiek będzie.
- adamanna
- Kontakt:
Moja jak się pozbiera po deszczach a ślimaki jej nie dopadną też powinna być czerwono różowa
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Miałam dzisiaj farta że trafiłam na pędraka (kury były zadowolone), a co do wysianych na początku maja ledwo co wzeszło, flancki wsadzone w tym czasie są całkiem spore....i jedna ciekawostka, z tyłu na zamkniętym kurzym wybiegu zauważyłam "chwasty" na pierwszy rzut oka wyglądało jak młode mniszki, podeszłam (omijając stare rynny zrzucone z dachu) patrzę...sałata rzymska! ale skąd? (ja takiego rozmachu nie mam aby wysiać na siała baba mak na ok 20m od warzywnika a sąsiad nie sieje sałat ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Jak jesteśmy przy temacie sałaty rzymskiej to ja siałam i dość sporo tego porozsadzałam.
długo to jeszcze ma rosnąć? Jak ją jeść?
długo to jeszcze ma rosnąć? Jak ją jeść?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
U mnie był okres, kiedy w gruncie codziennie jedna więdła, zaraz wykopywałam i znajdowałam winowajcę. Tylko to nie był biały pędrak, a taki w kolorze żółtym, dużo cieńszy, nie zrobiłam zdjęć i obym nie miała więcej okazji. Wkładałam przy sałacie połówki ziemniaka, które mają ponoć zwabiać robactwo, a to dalej żarło sałatęmamaAmelka pisze:Mam ją w tunelu głównie dla wyłapania pędraków
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Moja sałata rzymska w środku utworzyła główki, których u Ciebie nie widać - no, ale być może taki jest urok rzymskich sałat. Sałaty teraz zrywam, niezależnie od ich wielkości, bo przy upałach jakie mają się rozpocząć szybko poszybują w kwiat i już nic, prócz nasion, z nich nie będzie.
Co się tyczy sposobu jedzenia - kroję i mieszam kilka rodzajów sałat ze śmietaną i majonezem - i suróweczka gotowa.
Co się tyczy sposobu jedzenia - kroję i mieszam kilka rodzajów sałat ze śmietaną i majonezem - i suróweczka gotowa.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- adamanna
- Kontakt:
Ech to chyba nie spróbuję w tym roku swojej sałatki- moje siane są na etapie 3lisci, kupiłam na rynku wczoraj kilka podrośniętych ale jak mówicie że teraz szybko wybiją w kwiaty i nasiona to też z nich nic
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Whitedame,
nie wiem jaką masz odmianę rzymskiej, podobno nie wszystkie tworzą główki. Ja mam Liwię i ona rośnie ogromna. Siana w lutym właśnie wiąże głowy. Podobna trochę do lodowej. Ja ja podjadam już od dawna nie czekając na główki, urywam dolne liście do sałatek. Taki liść ma u mnie nawet 30 cm długości.
A jak ją jeść? Na kanapkach albo w miksie sałat z winegretem
nie wiem jaką masz odmianę rzymskiej, podobno nie wszystkie tworzą główki. Ja mam Liwię i ona rośnie ogromna. Siana w lutym właśnie wiąże głowy. Podobna trochę do lodowej. Ja ja podjadam już od dawna nie czekając na główki, urywam dolne liście do sałatek. Taki liść ma u mnie nawet 30 cm długości.
A jak ją jeść? Na kanapkach albo w miksie sałat z winegretem
Iza