Kosiarka - niedroga - jaka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
miachlbyk
100p
100p
Od: 7 lis 2015, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomoc w wyborze kosiarki i kosy do 20 arów ogrodu + 50 arów łąki

Post »

Za te pieniądze kupisz AL-KO Highline,zobacz,poczytaj a może ci przypasuje bo w tej cenie AL-KO będzie bardziej funkcjonalne od Stigi
piratez
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2017, o 08:31

Re: Kosiarka - niedroga - jaka

Post »

Witam serdecznie,

W pewnym serwisie aukcyjnym pojawiła się ofert taniej kosiarki spalinowej firmy Hortmasz model HKS 140.
Niestety w necie nie ma żadnej informacji na temat tego tworu, nawet na stronie firmy.

Moje pytanie, co to za silnik? wg. specyfikacji jest to silnik hortmasz:
Moc: 2,2 kW
Pojemność skokowa (cm3): 118

co to za twór chiński?
miachlbyk
100p
100p

Post »

Tak jak napisałeś"chiński twór" jakimi rynek jest zalany a mimo to pojawiają się następne
Awatar użytkownika
PiotrWawa
50p
50p
Od: 21 paź 2006, o 13:31

Post »

Cześć,

Poszukuję informacji czy tego typu kosiarka - http://allegro.pl/czeska-kosiarka-elekt ... 91107.html - da radę w nie dużym ogródku ;) ok. 100m2 trawnika - do tej pory używane były pierwsza kosiarka Agroma która wytrzymała jakieś 10 lat, następnie Bosch który padł po 4 latach ;) w tej Riwall ciekawa wydaje się 5 letnia gwarancja ale czy coś jest ona warta?

Dzięki za porady.
Pozdrawiam, Piotr
- Dziękuję za okazaną pomoc
"Początkujący ogrodnik"
miachlbyk
100p
100p

Post »

Następne chińskie klony jednorazowego użytku nie mające Czeskimi wyrobami nic wspólnego,szkoda sobie gitary zawracać
Awatar użytkownika
PiotrWawa
50p
50p

Post »

ok, dzięki za info a co sądzisz o firmie Nac? - modele o mocy np. 1200 / 1400W?
Pozdrawiam, Piotr
"Początkujący ogrodnik"
Mikar
100p
100p
Od: 8 maja 2012, o 12:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z Naciem daj sobie spokój. Miałem ( i mam złom) 1800W. Wytrzymała 3 sezony. Urwały się uchwyty mocujące silnik. Części zamiennych brak.Gość z serwisu potwierdził to dopiero gdy mu o tym napisałem ,że słyszałem iż części zamienne nie są produkowane. Tak to pisał,że czekają na części.
Jerzy
Awatar użytkownika
PiotrWawa
50p
50p

Post »

OK, to co polecasz w takim razie w cenie ok. 300zł. :)
Pozdrawiam, Piotr
"Początkujący ogrodnik"
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Swego czasu dużo dobrego mówiło się o kosiarkach Jakmet z silnikami bezszczotkowymi. Moja najbliższa rodzina pracuje elektrykami Stiga i są bardzo zadowoleni. Być może po części dlatego, że przesiedli się z urządzeń niższej klasy. Nie mniej jednak te maszyny są ok. ...ale chyba kosztują więcej niż 300 :)
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tej cenie i na taki obszar zastanowiłbym się poważnie nad kosiarką bębnową (ręczną). Skosisz na pewno szybciej, bo nie będzie Ci się plątać kabel. W czasie rozwijania kabla skosisz połowę swojego trawnika ręczną :D No i trawnik będzie w lepszej kondycji, bo źdźbła nie będą postrzępione :wink:
mareqo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2017, o 10:52

Post »

Witam, to mój pierwszy post na forum.

Rozpoczął się sezon koszenia trawników i moja stara kosiarka odmówiła posłuszeństwa.Przez 13 lat kosiłem trawnik kosiarką Murray Sentinel 53 napędzaną silnikiem B&S serii 60 Quantum XTE, koła 20 cm, napęd na przód, mulczowanie,kosz i wyrzut boczny. Ogólnie wytrzymały sprzęt, niezawodny silnik, bardzo wygodny i trwały napęd na przód- padł ostatecznie w zeszłym roku.
Murray-a kupiłem,bo serwisant bardzo chwalił a okazało się, że maszyna przy nawet minimalnie wilgotnej trawie notorycznie się zapychała, bez względu na to czy mulczowałem, kosiłem z wyrzutem czy zbierałem do kosza. I nie mówię tu o koszeniu po deszczu, wystarczyła mocniejsza rosa w nocy- pogodny dzień i koszenie po 16 godzinie.Trawa niewielka bo starałem się kosić 2 razy w tygodniu, żeby trochę lepiej szło. Po rozmowach z innymi serwisantami okazało się, że "ten typ tak ma"-zła konstrukcja obudowy.
Muszę kupić nową i nie chcę się znów męczyć przez wiele lat.
Mam 1500-2000 metrów do koszenia-szerokość kosiarki powyżej 50 cm,kosz, teren pochyły konieczny napęd, nieregularny kształt trawnika-dużo drzewek krzewów ścieżek i schodów(traktorek odpada). Na zakup przeznaczam około 2- 2,5 tys zł. W serwisie w okolicy mają kosiarki MTD,HORTMASZ, VICTUS, OLEO-MAC, i AL-KO(SOLO). Jaką kosiarkę z wymienionych firm możecie mi polecić-ważne by dobrze zbierała trawę i się nie zapychała. Serwisant polecił mi jakiś model SOLO-AL-KO, ale nie mieli go w sklepie ponoć doskonale zbiera trawę bo ma bardzo wysoki korpus(ale nie wiem czy to prawda). Proszę o pomoc doświadczonych forumowiczów, bo nie chcę znów żałować-kosiarka ma być mocna,solidna i dobrze zbierać trawę. W pobliżu mam jeszcze STIGĘ i HUSQVARNĘ.
miachlbyk
100p
100p

Post »

Faktycznie sprzedawca miał rację.AL-KO Highline ma taką obudowę,nóż jest mulczujący więc tej trawy zbierze więcej do kosza,w tej cenie będziesz miał również napęd VarioSpeed,warto kupić szczególnie jeśli jesteś wymagający pod względem funkcjonalności sprzętu
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja bym Tobie polecił dorzucić trochę do puli i kupić Active 5000 SB. Będziesz miał bardzo dobrze wyprofilowany i wytrzymały korpus z aluminium. Pasek do napędu idzie nad korpusem. Gdybym nie miał kosiarki to pewnie bym ją kupił :wink: Tak nawiasem to znajomy ma 30 arów i AL-KO mu się rozleciało :D Jak się zastanawiasz czy warto to zerknij na youtube :wink: Znajdziesz tam kilka filmików z pracy tego sprzętu :)
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”