Ale rozmawiałam z Grzegorzem Matuszewskim, który zdecydowanie preferuje folię ze względu na mniejsze filtrowanie UV - wówczas ciernie miał zdecydowanie większe niż pod poliwęglanem, czy szkłem. Dlatego swoje poliwęglanowe osłony zdejmuję na czerwiec - wrzesień. Może ktoś ma doświadczenia z pleksą, jestem też ciekawatom_ek pisze:..... Pleksi przepuszcza dużo światła, ale nie wiem jak jest z UV - przepuszcza je jak folia, czy filtruje jak szkło??? Szukałem informacji o tych materiałach na FO, ale są one dość skąpe.
Balkonowce, parapetowce i ogrodowce - tom_ek
- DAK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Balkonowce, parapetowce i ogrodowce - tom_ek
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki DAK, właśnie dlatego wybrałem folię. Interesuje mnie jednak pleksi, bo folię co jakiś czas trzeba zmieniać. A pleksi byłoby trwalsze, przepuszcza też chyba więcej światła, nie wiem jednak jak z UV.
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pleksi łatwiej może popękać niż poliwęglan, nawet już w momencie przykręcania do regału. Tym bardziej że pleksa narażona będzie na drgania, ruch od uderzeń wiatrów.Fajnie że pokazałeś zbiorówki bo w większości kaktusy pokazywane są solo.
- tom_ek
Tak Jacku, wiem, dlatego przed przykręceniem nawierciłbym je, a do skręcania użył jakichś elastycznych podkładek. A gdybym mocował na boki nie jeden wielki arkusz, lecz trzy mniejsze (dla poszczególnych pięterek), to może by wytrzymały drgania i naprężenia.
- tom_ek
Tegoroczne przedszkole z parapetu:
Frailee 1)

Frailee 2)

Bartschella schumannii

cóś z Chile
ubiegłoroczne Islay'e

Dodam jeszcze, że sieję w żyzne, bo w takim podłożu lepiej mi rosną, i nie pikuję (jeśli nie muszę) przez dwa lata.
I nieco starszych roślin, na początek N. scopa

Parodia obtusa

Dwie Mammillarie

Setiechinopsis mirabilis

- szkoda, że nigdy nie będzie wyglądać jak te w naturze (http://www.cactusinhabitat.org/index.php?p=specie&id=249).
Frailee 1)

Frailee 2)

Bartschella schumannii

cóś z Chile

ubiegłoroczne Islay'e

Dodam jeszcze, że sieję w żyzne, bo w takim podłożu lepiej mi rosną, i nie pikuję (jeśli nie muszę) przez dwa lata.
I nieco starszych roślin, na początek N. scopa

Parodia obtusa

Dwie Mammillarie

Setiechinopsis mirabilis

- szkoda, że nigdy nie będzie wyglądać jak te w naturze (http://www.cactusinhabitat.org/index.php?p=specie&id=249).
- ejacek
Ostatnio w kilku wątkach widzę amatorów Fraili , czyżby nastawała na nie moda ?
- tom_ek
Niewykluczone, może przez to, że Popiołek zmienia trochę swoją kolekcję i wyprowadza z niej część Frailei 

-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Super sieweczki, potrzebuję wiedzieć co to za Parodia po prawej stronie od tej obtusy ? Mogę prosić o zdjęcie ?
Chodzi mi o tą w prawym dolnym rogu zdjęcia, gdzie widać kilka cierni i nazwówkę, której nie mogę rozczytać.

- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Przedszkole ładne, podstawówka ładniejsza a nieco starsze najładniejsze 

- tom_ek
Piotrze - dzięki.
Filipie - mówisz i masz (choć z opóźnieniem) - Parodia setifera varieta ME 97 od Tomka B.:

Ostatnie (skromne) kwitnienia:

I takie tam (Neolloydia, Copiapoa, Pediocactus):

Filipie - mówisz i masz (choć z opóźnieniem) - Parodia setifera varieta ME 97 od Tomka B.:

Ostatnie (skromne) kwitnienia:

I takie tam (Neolloydia, Copiapoa, Pediocactus):

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Parodia setifera ME 97 to roślina która choć niewielka ale musi na siebie zwrócić uwagę. A jak zakwitnie... Bajka. 

-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Jakie to tam opóźnienie, ja to bym pewnie z tygodniowym odpisał
piękne dzięki, bardzo ważna informacja dla mnie ! 

- tom_ek
Dziękuję gościom, zwłaszcza stałym.
Muszę się przyznać, że już 2-gi sezon nie cieniuję swoich kaktusów po wybudzeniu. Myślę, że wiosenne cieniowanie jest zbędne, jeśli spełni się dwa warunki:
1/ przede wszystkim zimowane muszą być w pomieszczeniu jasnym;
2/ jako że wiosenne słońce lepiej znoszą kaktusy wybudzone i napite, pierwsze podlanie robię na stosunkowo ciepłym (i oczywiście jasnym) zimowisku, i dopiero kaktusy napite (w większości, bo zdarza się, że i po 2-krotnym podlaniu kaktus nie ciągnie wody) wynoszę na stanowisko letnie.
Uczciwie jednak przyznam, że parę, może kilkanaście chilijczyków (w zasadzie samych młodych) przypaliłem przez własną głupotę: miały ok. 7 godzin bezpośredniego, wiosennego słońca, stały najbliżej folii.
Za tydzień lub dwa zmieniam wystawę i regały na balkonie. Powinno być więcej miejsca na rośliny, więcej miejsca na balkonie, więcej słońca dla roślin. Ale batalia z żoną o balkon była, oj była...
Muszę się przyznać, że już 2-gi sezon nie cieniuję swoich kaktusów po wybudzeniu. Myślę, że wiosenne cieniowanie jest zbędne, jeśli spełni się dwa warunki:
1/ przede wszystkim zimowane muszą być w pomieszczeniu jasnym;
2/ jako że wiosenne słońce lepiej znoszą kaktusy wybudzone i napite, pierwsze podlanie robię na stosunkowo ciepłym (i oczywiście jasnym) zimowisku, i dopiero kaktusy napite (w większości, bo zdarza się, że i po 2-krotnym podlaniu kaktus nie ciągnie wody) wynoszę na stanowisko letnie.
Uczciwie jednak przyznam, że parę, może kilkanaście chilijczyków (w zasadzie samych młodych) przypaliłem przez własną głupotę: miały ok. 7 godzin bezpośredniego, wiosennego słońca, stały najbliżej folii.
Za tydzień lub dwa zmieniam wystawę i regały na balkonie. Powinno być więcej miejsca na rośliny, więcej miejsca na balkonie, więcej słońca dla roślin. Ale batalia z żoną o balkon była, oj była...
- ejacek
Grunt do dobre rozplanowanie posiadanego terenu pod uprawę