Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje (cz.II)
- Saute
- 200p
- Od: 24 lut 2017, o 23:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje (cz.II)
Też mam to samo, a poza tym na spodniej stronie liści mam coś jak wata, pleśń, które bardzo cieżko wyczyścić. Krzaczki mi marnieją. Nie wie ktoś co to jest i jak to zwalczyć i czym ???
Andrzej
Ręki nie dam sobie obciąć, ale jakby go zaatakował mączniak prawdziwy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I masz rację co do ręki, bo by Ci jedna została. . Prawdziwek preferuje górną stronę liścia i objawia się w formie mączystego nalotu a to wygląda jak miejscowo przerośnięty kutner.
Moąe i preferuje, ale czasem się można zdziwić, zwłaszcza u derenia http://3.bp.blogspot.com/_8xC9bwq6AVU/S ... lorida.jpg
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Kontakt:
To jest normalne, dereń ma włoski które nawet mogą powodować lekkie podrażnienie.
Dereń jadalny(cornus mas)
Możliwe, że to normalne, przecież ręki nie oddam
Ale mączniak prawdziwy występuje u derenia i to dość często. Na zdjęciu w linku to skrajność, prezent dla Kalo u derenia jest prawie niezauważalny, ale.. sygnałem jest deformacja liścia i natychmiastowe pojawienie się rdzawych, czerwonawych itp. plam/znamion, często zresztą później mylonych z antraknozą.
I gdybym ja tego nie dostrzegł na zdjęciach Saute, to w ogóle bym się nie odezwał, słowo Jeśli mam złe oko to sorry.
Ale mączniak prawdziwy występuje u derenia i to dość często. Na zdjęciu w linku to skrajność, prezent dla Kalo u derenia jest prawie niezauważalny, ale.. sygnałem jest deformacja liścia i natychmiastowe pojawienie się rdzawych, czerwonawych itp. plam/znamion, często zresztą później mylonych z antraknozą.
I gdybym ja tego nie dostrzegł na zdjęciach Saute, to w ogóle bym się nie odezwał, słowo Jeśli mam złe oko to sorry.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Mnie bardziej zastanawiają zdjęcia pomidka. Nie pasują do niczego co dotąd widziałem. W tym roku mam białe smugi na liściach porzeczki czarnej ale myślę, że to efekt przemarznięcia . Poza tym granice tych przebarwień są ostre, nie tak rozmyte.
Tym bardziej, że dzień wcześniej były normalne. Już nawet nie zagłębiałem się w temat tylko przypisałem te objawy poparzeniom słonecznym...
..spowodowanym przez promienie UV, liście mają naturalny 'filtr' ale w szczególnych przypadkach nie zadziała.
No chyba, że pryskałeś wcześniej np dolistnym nawozem, śor itp, to też na skutek promieni słonecznych mogła zajść reakcja chemiczna.
Niczym nie pryskane. Nawożone początkiem maja doglebowo. Nowe liście są już zdrowe.
No chyba, że pryskałeś wcześniej np dolistnym nawozem, śor itp, to też na skutek promieni słonecznych mogła zajść reakcja chemiczna.
Niczym nie pryskane. Nawożone początkiem maja doglebowo. Nowe liście są już zdrowe.
Czyli słońce jak przypuszczałeś, z ciekawości zapytam jak nawadniałeś /czy w ogóle/ w tym czasie?
Nie podlewałem jeszcze w tym roku.