Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
Bardzo by mnie ucieszył taki kwiatek na Dzień Matki
Mam dwie 'nie zagospodarowane' papryczki. Szukam dla nich miejsca w gruncie w ogrodzie, ale jedyne wolne będzie po sałacie, którą zerwę niedługo. Sęk w tym, że przy podlewaniu nie sięgam wężem i cały warzywnik zraszam od góry. Są na nim różne sałaty i kalarepa. Podlewam rano, gdy jest tam cień do ok 13-ej.
Chili będzie to pasowało czy lepiej odkurzyć konewkę i podlewać pod papryczkami?
Mam dwie 'nie zagospodarowane' papryczki. Szukam dla nich miejsca w gruncie w ogrodzie, ale jedyne wolne będzie po sałacie, którą zerwę niedługo. Sęk w tym, że przy podlewaniu nie sięgam wężem i cały warzywnik zraszam od góry. Są na nim różne sałaty i kalarepa. Podlewam rano, gdy jest tam cień do ok 13-ej.
Chili będzie to pasowało czy lepiej odkurzyć konewkę i podlewać pod papryczkami?
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Aga, fajne to chilli cherry .
Moje Aji White Fantasy owocują na parapecie rosnąc w kubkach 400ml. NIe wiem czy wysadzać je do gruntu w takim stanie, może owoce oberwać i dopiero posadzić?
-- 29 maja 2017, o 17:50 --
A co to za odmiana? Fajna.
Moje Aji White Fantasy owocują na parapecie rosnąc w kubkach 400ml. NIe wiem czy wysadzać je do gruntu w takim stanie, może owoce oberwać i dopiero posadzić?
-- 29 maja 2017, o 17:50 --
BobejGS pisze:Do mnie siostra dziś wysłała zdjęcie jednej papryki i stwierdziła, że mogłaby mieć ją na parapecie zamiast kwiatka.
A co to za odmiana? Fajna.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne macie papryczki, moja Red Cherry dopiero jeden mały owocek ma.
Black Hungarian:
I coś co miało być Black Hungarian, ale wyszedł dziwoląg (coś musiało się pokrzyżować w zeszłym roku). Ale fajnie nawet wygląda:
Black Hungarian:
I coś co miało być Black Hungarian, ale wyszedł dziwoląg (coś musiało się pokrzyżować w zeszłym roku). Ale fajnie nawet wygląda:
Iza
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
To Trifetti. Pierwszy raz mam te odmiane.Lyanna pisze: A co to za odmiana? Fajna.
Moja Trifetti miała biało-zielone liścieBobejGS pisze:To Trifetti. Pierwszy raz mam te odmiane.Lyanna pisze: A co to za odmiana? Fajna.
- kalafior
- 100p
- Od: 27 lut 2014, o 12:15
Od wysadzenia na miejsce stałe.Galina55 pisze:Czy moze mi ktos wytlumaczyc od kiedy mniej wiecej liczymy cykl np. 120 dni w uprawie ostrej papryki od posiania czy od pierwszych kwiatow?
Pozdrawiam Tomasz
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jesteś pewien ? Jak wysadzasz na miejsce stałe z zawiązkami owoców to też czekasz 4 miesiące?
Błędne założenie. Agricolle działa na zasadzie kleju i żeby spełniło zadanie każdy owad musi zostać nim pomalowany. Po wyschnięciu nie ma właściwości owadobójczych, więc jakieś żywe osobniki z pewnością mogą ocaleć.Behaviour pisze:Przędziorki CD... Dziś przeglądałem papryczki i na kilku uchowały się przędziorki. Więc zakładam że przeterminowany preparat nie spełnił swojej roli. Jutro pojadę po nowy i zobaczymy co dalej... : )
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
aria pisze:Moja Trifetti miała biało-zielone liścieBobejGS pisze:To Trifetti. Pierwszy raz mam te odmiane.Lyanna pisze: A co to za odmiana? Fajna.
Tak, to zapewne jakaś krzyżówka, bo z 6nasion, każda wyglądał inaczej. Nie będe zbierać z nich nasion, chyba że naprawde coś super urośnie.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Związki zawarte w Agricolle nie jełczeją, nie pleśnieją i inne "nie", więc nie zastanawiaj się i pryskaj.Podstawą skuteczności jest b. dokładne opryskanie rośliny. Działa na tej samej zasadzie co środki olejowe.
Skrobia to też naturalny wielocukier więc krochmal , który jest dodawany do ekologicznych ŚOR forumowicza też powinien działać , tylko trzeba by dobrać odpowiednie stężenie.
http://poradnikogrodniczy.pl/na-mszyce- ... icolle.phpJednym z takich środków jest naturalnie skuteczny preparat Agricolle z linii Target Natural. Jest to preparat oparty na naturalnych wielocukrach, pozwalający skutecznie obniżać liczebność szkodników roślin. Działa poprzez odcięcie owada od powietrza. Agricolle skutecznie zwalcza mszyce, przędziorki, mączliki oraz wełnowce. Może być stosowany w domu, ogrodzie oraz na balkonach.
Skrobia to też naturalny wielocukier więc krochmal , który jest dodawany do ekologicznych ŚOR forumowicza też powinien działać , tylko trzeba by dobrać odpowiednie stężenie.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Miałam mszyce na doniczkowych paprykach i pryskałam wiele razy Agricolle a ciągle pojawiały się nowe. Aż przestały po którymś spryskaniu i już nie włażą. Od jakichś 2 tygodni mam spokój z mszycami.
Iza