Brzoskwinia, morela, nektaryna - 1cz. (2006 -2017)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Brzoskwinia, nektaryna - 2cz. (06.06-.....
Tak bo taka dawka mocznika powoduje szybki rozkład liści na których zimują zarodniki grzyba. Sorry za poboczny temat niezwiązany z brzoskwiniami, ale wspólnym mianownikiem dla tych tematów było stężenie dawki mocznika.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 mar 2010, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Stężenie 0,5% jest w celu nawożenia dolistnego roślin, a 5% stosowane jesienią na opadające liście w celu przyspieszenia ich rozkładu a tym samym likwidacji np. grzybów odpowiedzialnych za parcha jabłoni, kędzierzawość i inne. Równie dobrze można pewnie te liście spalić...
Na jesień w okresie bezlistnym można już użyć miedzianu, byle zdążyć przed pękaniem pąków. i ostateczny czas to ostatnio u mnie tak koniec lutego - wtedy np. syllit, pomarsol, byle przed pękaniem pąków, jeśli się nie zdąży to jest szansa że miedzian stosowany wcześniej spełnił swoje zadanie.
Osobiście pilnuję tylko jednego terminu i pryskam na przedwiośniu pomarsolem, bo akurat tego środka mam dużo.
W tym roku po raz pierwszy moje węgierki dotknęła torbiel śliw, chyba ponad 90% owoców jest zdeformowanych i już wiem że razem z brzoskwiniami następnym sezonem będzie trzeba opryskać też śliwy, przed pękaniem pąków... Tyle że drzewa są niektóre ogromne i nie będzie to możliwe, ale cóż, pewnie opryskam co dam radę.
też sorry za zboczenia ;)
Na jesień w okresie bezlistnym można już użyć miedzianu, byle zdążyć przed pękaniem pąków. i ostateczny czas to ostatnio u mnie tak koniec lutego - wtedy np. syllit, pomarsol, byle przed pękaniem pąków, jeśli się nie zdąży to jest szansa że miedzian stosowany wcześniej spełnił swoje zadanie.
Osobiście pilnuję tylko jednego terminu i pryskam na przedwiośniu pomarsolem, bo akurat tego środka mam dużo.
W tym roku po raz pierwszy moje węgierki dotknęła torbiel śliw, chyba ponad 90% owoców jest zdeformowanych i już wiem że razem z brzoskwiniami następnym sezonem będzie trzeba opryskać też śliwy, przed pękaniem pąków... Tyle że drzewa są niektóre ogromne i nie będzie to możliwe, ale cóż, pewnie opryskam co dam radę.
też sorry za zboczenia ;)
-
W przypadku wielkich drzew gdy jest problem z opryskiem można spróbować środkiem systemicznym, ale nie wiem czy akurat na torbiel śliw takowy się znajdzie... .
-
No, chyba niestety zawsze z tymi chorobami grzybowymi idea jest, żeby zwilżyć całe drzewo, w tym okresie nie ma też liści które mogłyby coś przyjąć i rozprowadzić po całej roślinie, kora chyba odpada.
No a teraz podobno nic takich grzybów nie wytępi. Czy to w brzoskwini czy śliwie, a szkoda.
No a teraz podobno nic takich grzybów nie wytępi. Czy to w brzoskwini czy śliwie, a szkoda.
Miałem ostre objawy kędzieżatowości na brzoskwini i nektarynie. Popryskałem 2x Topsinem, oberwałem chore liście, podsypałem granulowanym nawozem interwencyjnym, no i mamy kupę nowych i pięknych, zdrowych zielonych liści, bez objawów choroby.
-
Pogratulować, dobra robota
Choć w teorii topsin nie pomógł, tylko ewentualnie pozostałe czynności.
Choć w teorii topsin nie pomógł, tylko ewentualnie pozostałe czynności.
-
Ciekawy pomysł z tym Topsinem, też mi się wydaje,że na kędzierzawość to raczej nie pomógł, ale za to na inne choroby z pewnością tak. Czytałem kiedyś ,że na fazę po rozwoju liści brzoskwini można na kędzierzawość stosować Delan, ale próba nabycia tego środka w mniejszym opakowaniu niż 1 kg zakończyła się niepowodzeniem stąd też nie wiem czy faktycznie by pomógł...?
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Myślałem, że będzie tego więcej, a 5dkg to około łyżka stołowa na wiadro wody.Halski pisze:Ale tu mamy stężenie 0,5% czyli 5dkg/10l wody.
Podzieliłem na pół, bo 5 litrami obskoczę jedno drzewko. Kilka dni po oberwaniu pół wiadra liści, wczoraj oberwałem jeszcze kilka.
Miejmy nadzieję, że kędzierzawość zwolni...
-
Też kiedyś miałem problemy z dawkowaniem środków, ale jak kupiłem sobie elektroniczną wagę kuchenną ważącą z dokładnością do 0,1 g to pozbyłem się problemu dawkowania na oko. Koszt tej wagi to było w ubiegłym roku około 45 zeta i sądzę że była to dobra inwestycja .
-
Ja mam wagę kuchenną z dokładnością do 1g, czasem używałem ale wystarcza też taki plastik-miarka dodawana do różnych śor, pamiętam że kiedyś zważyłem i wiem że 30ml płynu czyli pełna miarka = 20g proszku/granulek (a Pomarsol jest w takiej formie).
Szukałem czegoś o tym Delanie i tylko na jednym forum jedna osoba napisała w jednym zdaniu, myślę że to mało wiarygodne. Chyba że za słabo szukałem, ale nie wiem, obstawiam że wciąż obowiązuje zasada że po wpuszczeniu grzybka podczas pękania pąków można zapomnieć o ochronie chemicznej w danym sezonie, zostaje nawożenie i usuwanie porażonych liści.
Szukałem czegoś o tym Delanie i tylko na jednym forum jedna osoba napisała w jednym zdaniu, myślę że to mało wiarygodne. Chyba że za słabo szukałem, ale nie wiem, obstawiam że wciąż obowiązuje zasada że po wpuszczeniu grzybka podczas pękania pąków można zapomnieć o ochronie chemicznej w danym sezonie, zostaje nawożenie i usuwanie porażonych liści.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Problem z miarkami jest taki że trzeba by sobie skalibrować do konkretnej substancji. Bo gęstość syllitu i choćby mocznika jest zupełnie inna.
Wagi kuchenne słabo się sprawdzają przy "ciężarach" typu 2g. Naprawdę waga "dilerska" pomimo że kosztuje grosze jest zdecydowanie dokładniejsza.
Wagi kuchenne słabo się sprawdzają przy "ciężarach" typu 2g. Naprawdę waga "dilerska" pomimo że kosztuje grosze jest zdecydowanie dokładniejsza.
Jakim nawozem/środkiem podsypać brzoskwinię zaatakowaną kędzierzawością i w jakiej ilości ?
Pod drzewami rosną w bliskiej odległości m.in. winogrona i różne kwiaty które chyba trzeba mieć na uwadze żeby nie zaszkodzić takim zabiegiem.
Pod drzewami rosną w bliskiej odległości m.in. winogrona i różne kwiaty które chyba trzeba mieć na uwadze żeby nie zaszkodzić takim zabiegiem.
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wczoraj odmierzyłem wagą kuchenną, 5 dkg, podzieliłem na pół i zalałem 5 litrami wody, ale zdaję sobie sprawę, że przy takiej wadze jest mało precyzyjna.garom pisze:Też kiedyś miałem problemy z dawkowaniem środków, ale jak kupiłem sobie elektroniczną wagę kuchenną ważącą z dokładnością do 0,1 g to pozbyłem się problemu dawkowania na oko. Koszt tej wagi to było w ubiegłym roku około 45 zeta i sądzę że była to dobra inwestycja .
Zamówiłem dziś jubilerską za całe 12 zł, do 500g.
I tak sie własnie teraz zastanawiam, czy ja wagę ustawiłem na gramy, czy na dkg.
Skleroza. Na wyświetlaczu na pewno było 5, jeśli zmierzyłem w gramach, to będę musiał powtórzyć oprysk.
Tak mi sie coś zdawało, że mało tych granulek wyszło, w końcu 5 dkg to z pół plastikowego kubeczka będzie, a nie trochę na dnie...
Echhhh, mniej piwa przed opryskami...