Winorośle i winogrona cz. 6
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Winorośle i winogrona cz. 6
Ta odmiana się nie przeciąża
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Bardzo dobrze to słyszeć, ale chyba żeby były większe grona można by zmniejszyć ilość kwiatostanu?
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
Czy jest szansa na to że jeszcze odbije 2 letnia Iza Zaliwska oraz 3 letni Gewurz Traminer, najpierw była póżno przycięta nstp mrozek swoje zrobił i w efekcie tego mamy suche pąki. Jak myślicie zostawić je? Czy wykopać i szukać nowych sadzonek?
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja miałem to samo ze świeżo posadzonymi patykami - ścięło zielone pąki i tak stały w ziemi te badyle przez około miesiąca. Z jednej sadzonki nic i wywaliłem (A-1704), a Wenus puściła pąki jakiś tydzień temu. Jednak mam zamiar zamówić nowe, bo wolę mieć silniejsze i zdrowsze sadzonki.
- Ohajo
- 500p
- Od: 19 paź 2009, o 00:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam problem. Swoje 2 krzewy winorośli w donicach na balkonie (Nero i Arkadia) chciałem poprowadzić na niską głowę i zgodnie z instrukcjami przycinając zostawiłem tylko po 1 pąku, by wybiły z nich po 3 latorośle jako zaczątek głowy. Tymczasem z każdego z tych pąków wybiła tylko jedna latorośl. Owszem, ładnie rosną, mają już po ponad 0.5m, ale dlaczego nie wybija nic z pąków zapasowych? Gdzie popełniłem błąd?
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Takie troche pokiereszowane- może w ciemno oprysk potrzebny był na przędziory? A w tym roku to i przymrozki mogły swoje zrobić.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
Ohajo! Jeden pąk = jedna latorośl. Będziesz rok w plecy, ale przynajmniej sadzonki Ci się dobrze ukorzenią.
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
Trzeba na jesieni przyciąć bardzo stanowczo i dużo i odmłodzić krzew, najlepiej wybrać najniżej rosnącą latorośl a powyżej tego uciąć o ile dobrze zdrewniała.Sky12 pisze:Witam, posiadam trzy dosyć stare winogrona. Od trzech lat zauważyłem, że młode pędy które puszczają na wiosnę są jakieś słabe. To wina starych pędów, czy należy sypnąć nawozem? Proszę o rady.
- Ohajo
- 500p
- Od: 19 paź 2009, o 00:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli tak jest, to jak zabrać się za wyprowadzanie formy "głowa"?...Halski pisze:Ohajo! Jeden pąk = jedna latorośl
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
-
- ZBANOWANY
- Od: 14 cze 2016, o 12:00
Witam
W tym roku wiosenne przymrozki uszkodziły mi trochę winorośla. Część pąków zmarzła całkowicie, ale niektóre uszkodzone jednak starują. Tyle że wyrastające z nich liście są zdeformowane. 5-6 liść też jest zdeformowany. Czy to już oznacza że należy szukać innych przyczyn - np przędziorki?
W tym roku wiosenne przymrozki uszkodziły mi trochę winorośla. Część pąków zmarzła całkowicie, ale niektóre uszkodzone jednak starują. Tyle że wyrastające z nich liście są zdeformowane. 5-6 liść też jest zdeformowany. Czy to już oznacza że należy szukać innych przyczyn - np przędziorki?
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Ciąć nisko na dwa, trzy oczka. Musisz radykalnie ciąć ten krzew.Ohajo pisze:Jeżeli tak jest, to jak zabrać się za wyprowadzanie formy "głowa"?...Halski pisze:Ohajo! Jeden pąk = jedna latorośl