Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki
Nie było takiej potrzeby, to akurat wycieki fizjologiczne. Ale nie stało się nic, ranki się wygoją, tylko nie doczyszczaj ich już - one mają prawo gumować w całym procesie gojenia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 lut 2017, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To nie jest rak bakteryjny?ERNRUD pisze:Nie było takiej potrzeby, to akurat wycieki fizjologiczne. Ale nie stało się nic, ranki się wygoją, tylko nie doczyszczaj ich już - one mają prawo gumować w całym procesie gojenia.
Re: choroby wiśni i czereśni
Sam nie mam wiśni ale na działkach sąsiadów wiśnie są opanowanie
przez brunatną zgnilizną drzew pestkowych.
Dotychczas było to kilka gałązek a teraz widać chorobę na całych koronach
Czy też takie objawy zauważacie w swoich lokalizacjach?
przez brunatną zgnilizną drzew pestkowych.
Dotychczas było to kilka gałązek a teraz widać chorobę na całych koronach
Czy też takie objawy zauważacie w swoich lokalizacjach?
pozdrawiam
Kazik
Kazik
- ERNRUD
Nie, to jest gumowanie wynikające z gojenia się rany. Gumoza od raka bakteryjnego ma o wiele ostrzejszy przebieg i towarzyszy jej zapadanie się kory.
- ERNRUD
Gdy pada w okresie kwitnienia to Monilinia czyha na infekowanie, więc nie ma się co dziwić. Dlatego stosuje się opryski profilaktyczne, gdy spodziewany się deszczów podczas kwitnienia.
Tak wygląda wiśnia u sąsiada z działki.
Natomiast wiśnia wysokopienna, posadzono ze 30 lat temu na skwerku koło bloku nie wykazuje żadnych takich objawów.
Natomiast wiśnia wysokopienna, posadzono ze 30 lat temu na skwerku koło bloku nie wykazuje żadnych takich objawów.
pozdrawiam
Kazik
Kazik
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 maja 2017, o 22:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, na początku zaznaczę, ze mieszkam w Szwajcarii. Mam w ogrodzie czereśnie, dość duża. Co roku pięknie kwitnie i owocuje. W zeszłym roku zauważyłam jednak, ze cos Noé jest w porządku. Po przeszukaniu internetu doszłam do wniosku, ze to dziurkowatosc. Kupiłam w Polsce miedzian i topsin. Na wiosnę zrobiłam oprysk miedzianym i potem na początku kwitnienia topsinem. Chyba niewiele pomogło bo drzewo dalej choruje i tym razem zaatakowało tez owoce. Poradzicie co dalej, żeby nie chorowało w przyszłym roku.
- ERNRUD
Węglowy, tak - to monilioza.
Zwalczanie dziurkowatości jest trudne. trudniejsze niż drobnej plamistości liści. Trzeba wykonać oprysk topsinem w stanie bezlistnym i powtórzyć go jeszcze na początku wegetacji. Da to ograniczenie choroby, nie ma gwarancji całkowitego wyleczenia. Ponadto trzeba grabić i palić liście.
Zwalczanie dziurkowatości jest trudne. trudniejsze niż drobnej plamistości liści. Trzeba wykonać oprysk topsinem w stanie bezlistnym i powtórzyć go jeszcze na początku wegetacji. Da to ograniczenie choroby, nie ma gwarancji całkowitego wyleczenia. Ponadto trzeba grabić i palić liście.
-
- Od: 18 maja 2015, o 10:43
Witam,
na posadzonej wiosną czereśni zaczęły usychać górne części gałązek. Stwierdziłam, że pewnie to przez suszę (podlewałam ją nieregularnie). Obcięłam te uschnięte końcówki i zauważyłam że środek jest ciemniejszy. Na wszelki wypadek opryskałam drzewko Topsinem. Czy to normalne czy to jakaś choroba? Poczytałam trochę o werticiliozie i się przestraszyłam...
na posadzonej wiosną czereśni zaczęły usychać górne części gałązek. Stwierdziłam, że pewnie to przez suszę (podlewałam ją nieregularnie). Obcięłam te uschnięte końcówki i zauważyłam że środek jest ciemniejszy. Na wszelki wypadek opryskałam drzewko Topsinem. Czy to normalne czy to jakaś choroba? Poczytałam trochę o werticiliozie i się przestraszyłam...
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na czereśni, z tymi objawami, bardziej prawdopodobny jest rak bakteryjny.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- Od: 18 maja 2015, o 10:43
Co robić z drzewkiem? Można jeszcze opryskać miedzianem? Zasmarować to miejsce funabenem? Czy jest ryzyko rozprzestrzenienia tej choroby na inne drzewa? Dookoła mam inne drzewa owocowe, w tym czereśnie i wiśnie. Po cieciu każdego drzewa zawsze dezynfekuję sekator.