Kawon ( arbuz ) - część 8
Re: Kawon ( arbuz ) - część 8
Moje od wczoraj w gruncie
W tym roku powtórka z zeszłego (bo jego smak był przepyszny): Cream of Saskatchewan.
Oraz nowości u mnie: Orangeglo i Early Moonbeam.
W tym roku powtórka z zeszłego (bo jego smak był przepyszny): Cream of Saskatchewan.
Oraz nowości u mnie: Orangeglo i Early Moonbeam.
Piękne te Wasze arbuzy:) Jutro muszę też sfotografować moje:)
Wszystkie już posadzone.
-- 29 maja 2017, o 19:09 --
Skrzyp jaka to odmiana?Carolina?
Wszystkie już posadzone.
-- 29 maja 2017, o 19:09 --
Skrzyp jaka to odmiana?Carolina?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
rolnik90 w tamtym roku posadziłem 12 i było za gęsto - busz się zrobił i owocowanie było słabe - arbuzy nie lubią ścisku. W trym roku eksperymentalnie posadziłem na tym samym obszarze 9, zobaczymy i porównamy.
tara nie chcę Cie martwić ale z tego żółtego pipsztoka nic nie będzie - uschnie i odpadnie. Pierwsze zawiązki na niewykształconych roślinach są z reguły odrzucane.
tara nie chcę Cie martwić ale z tego żółtego pipsztoka nic nie będzie - uschnie i odpadnie. Pierwsze zawiązki na niewykształconych roślinach są z reguły odrzucane.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
a jak będą i czy bedą następne ? to mogę szykować ucztę?
Tara nie chcę Cię martwić, ale myśle że Wokan ma rację i ten zżółknięty odpadnie. Pewnie,że będą następne, sezon dopiero się zaczyna. Mi zazwyczaj na jednym kraku odpada ponad pięć takich żółtych. Jak owoc będzie wielkości orzecha włoskiego możesz być wtedy pewna ,że nie odpadnie:)
sky_1989 Ale masz już piękne sadzonki teraz tylko czekać na pierwsze arbuzy, masz widzę dużo terenu wiec możesz szalec
Tara Niestety te możesz juz spisać na stary ale spokojnie będzie ich jeszcze dużo i bedziesz miała arbuzy:)
Tara Niestety te możesz juz spisać na stary ale spokojnie będzie ich jeszcze dużo i bedziesz miała arbuzy:)
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Wsadziłam dziś ostatniego arbuza. Różnica między tymi co sadziłam parę dni temu a tym w doniczce jest wyraźna. Ten w doniczce stanął w miejscu, a w gruncie zmężniały wypuściły dodatkowego liścia i widać w sercu rośliny zalążki następnych. Tak samo z dynią, została mi jedna sierota i jest sporo mniejsza od tych posadzonych.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Wiciu dziękuję:) no tak w tym roku zaszalałam i już się nie mogę doczekać pierwszych arbuzów, w końcu 50 różnych odmian do czegoś zobowiązuje;) Działki łącznie mam jakieś 60 - 70 metrów długości:)
Udało mi się wygospodarować kawałeczek ziemi w szklarni na zasadzenie arbuzów (reszta idzie do gruntu). Jak myślicie ile arbuzów mogę posadzić tu:
Wymiar tej agrowlokniny to 160x160cm. Co ile sądzicie swoje arbuzy? Jest to moja pierwsza styczność z nimi więc nie mam doświadczenia przy jakich odległościach są najlepsze plony?
Wymiar tej agrowlokniny to 160x160cm. Co ile sądzicie swoje arbuzy? Jest to moja pierwsza styczność z nimi więc nie mam doświadczenia przy jakich odległościach są najlepsze plony?
-
vvisquare arbuzy się powinno sadzić w odległościach co najmniej metra od siebie, więc na Twoim poletku wypadałoby posadzić... dwa ;) lub co bardziej prawdopodobne - cztery przy czym dla czterech już będzie trochę za ciasno. Pędy arbuzów dochodzą do 2-3 metrów, więc na pewno wylezą poza wyznaczony obszar i będą się starały np. bliżej zapoznać z sąsiednią papryką lub zająć "chodniczek"
wokan dziękuje za szybką odpowiedz! Lecę sadzić bo zaraz zapowiadają silne nawałnice.
A niech się zaprzyjaźniają, a co tam! Posadzę dwa by było im lepiej. Zobaczymy które będą lepiej rosły - te w szklarni czy te na poletku.
A niech się zaprzyjaźniają, a co tam! Posadzę dwa by było im lepiej. Zobaczymy które będą lepiej rosły - te w szklarni czy te na poletku.
-
Krakowskim targiem posadź trzy! W trójkącie. Dwa bliżej ściany i jeden pośrodku bliżej chodniczka