Mały ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mały ogródek

Post »

Zachmurzyło się. Zapowiadają burze i deszcz.
Rozkwitają irysy , pięknie kwitną azalie , Rh i orliki. Róże mają wiele pąków.
Skosiłam dziś trawę na ścieżkach.

Obrazek

Tall Bearded Iris 'Diamond Lake' Schreiner 2010
Obrazek

irys TB 'Acoma'
Obrazek

'Moonlight Sketch' ( Pavel Nejedlo, R. 1998) pachnie intensywnie wanilią i bzami.
Obrazek

Obrazek

Azalie i rododendrony świecą jaskrawymi kolorami. Zakwitły nieoczekiwanie obficie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

JagiS poznajesz starą znajomą?
Obrazek

Jeszcze kwitną ostatnie tulipany.
Obrazek

Żurawki zadowolone ze słońca i ciepła.

Obrazek

Orliki delikatne panienki.
Obrazek

Fasola dziarsko pnie się do góry.
Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Yoll, witaj!
Taką miałam nadzieję na ten zapowiadany deszcz, ale już go z prognoz wycofali. Do 8 czerwca na podlewanie z nieba się nie zanosi. I jak tu dbać o ogród ;:145?
Ciągle myślę o Twojej mokrej działce. Chyba jednak masz lepiej.
Popatrz, azalia, która u mnie ginęła w oczach, u Ciebie kwitnie i wkomponowała się w feerię barw na azaliowej rabacie. I te wysokie piękne orliki i irysy ;:oj.
Niektóre z irysów podarowanych przez Ciebie zakwitną. Zapytam Cię wtedy o ich nazwy, bo nie wszystkie znam. Ale przynajmniej one lubią zielone pokoje.
Masz chyba mniej czasu dla działki dzięki Leonkowi. Często go widzisz?
Pozdrawiamy Cię z Lisicą bardzo serdecznie. Spędziłyśmy razem dwa dni na Kaszubach.

Gorące buziaki dla Ciebie i dwóch Maluszków - Jagi
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Witaj JagiS
Niebo u nas zachmurzone, ale ani kropli deszczu nie spadło. Osobiście nie ubolewam, ale trawniki w mieście suche, wypalone. Mogłoby jednak trochę popadać.
Dyskusja w czyim ogrodzie są lepsze warunki przypominać będzie dywagacją o "wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia".
U Ciebie jest za sucho i gleba jałowa, u mnie za mokro i gleba kwaśna. I tak źle, i tak nie dobrze.
Jednakże mimo przeciwności losu, zawsze coś ładnego nam urośnie.
Wczoraj była wichura, połamało mi i tak mało liczne pędy irysów. Z nowych nasadzeń zakwitły 2, to niewiele. Liczyłam na więcej. Kupiłam 10 nowych odmian. Cieszę się, że u Ciebie irysy dobrze dają radę. Dla tych kwiatów u Ciebie są lepsze warunki. Nazwy dopasujemy, mam zapisane.

Wolnego czasu dla ogrodu zawsze mi brakowało. Teraz mam trochę luzu. Rysio pojechał na dwa tygodnie do drugiej babci i dziadka.
Mieszkają oni w okolicach Płocka. Mają ogromne gospodarstwo rolne. Rysia fascynują ciągniki i maszyny rolnicze. Studiuje zamiast Kubusia Puchatka katalogi traktorów. Dziadek wozi go ogromnym 'John Deerem'. Koszą trawę na polach i pakują siano w baloty, a potem w folię. Rysio uwielbia dziadka.
Dla Leonka, małego okruszka, mam 2 do 3 godzin dziennie. Daję radę, nie narzekam. Jestem szczęśliwa za sprawą wnuków.

Pozdrowienia dla Ciebie i Lisicy.

Irysy , które przewrócił wiatr trafiły do wazonu.

Obrazek
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Tulipany doczekały czerwca ;:oj Zazdroszczę... U mnie już dawno zapomniane ;:224
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Aniu_85 , u mnie zawsze sezon o 2 tygodnie później się zaczyna. Wszystko później zakwita, to i tulipany do czerwca kwitną. Pozostała bardzo późna odmiana' Carousel'. Teraz czekam na róże. Niektóre dobrze się zapowiadają. 'Crocus Rose' osiągnęła ogromne rozmiary, to róża gigant.
Póki co kwitną orliki, a irysy zaczynają.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Hmm... Jestem zdziwiona tym opóźnieniem sezonu Jolu, bo właściwie jesteśmy niemal sąsiadkami :lol: U Ciebie pewnie też juz 3ci dzień zanosi się na deszcz, zanosi i zanieść nie może... ;:222
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ogród rozkwitł oszałamiająco ;:oj Podziwiałam tulipany, teraz uśmiecham się do irysów. Drżę żebyś nie wyrzucała orlików. Zachwycam się rododendronami i azaliami. One tam mają raj. Kwaśnie, lekko podmokłe podłoże. Nie to co u mnie suchy piach i częste podlewanie żeby się czegokolwiek dochować. Może byśmy tak się wymieniły, kilka wywrotek piachu za twoją ziemię :;230 Czy natura nie mogłaby być sprawiedliwsza w dzieleniu dobrem?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Witaj, Jolu. Gdzie ja jestem? W raju? Powiem Ci na uszko, że kawałek Twego raju zagościł w moim ogrodzie.

Obrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, nie jestem fanką orlików, ale te Twoje są niesamowite ;:180 Bujne, zdrowe i różowe ;:167
Irysy... co jedna odmiana to ładniejsza ;:oj Kolorowy zawrót głowy ;:215 Jak Ty to robisz, że kłącza nie gniją? ;:131
Azalie i rododendrony świecą jaskrawymi kolorami. Zakwitły nieoczekiwanie obficie.
U mnie wprost przeciwnie - rodki kwitną słabo, dziesiątkami wyłamuję zmarznięte pąki kwiatowe ;:145
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jolu!

Chyba Ci nawet jeszcze nie pogratulowałam małego Leonka ;:167 , ale ogromnie się cieszę i życzę, żeby dostarczał Rodzicom i Tobie dużo radości.
Rysio ma wakacje marzeń. Dla małego chłopca nie ma nic lepszego niż maszyny, pojazdy rolnicze, przyglądanie się pracy, rozmowy z dziadkiem, przestrzeń i wolność.

Kochana, Twoim ogrodem nieustannie się zachwycam. Zawsze rosną w nim jakieś przepiękne kwiaty.
Ja kupiłam 4 odmianowe iryski, zakwitnie jeden. Jeszcze nie wiem jaki, ale te chwile ciekawości i oczekiwania są niepowtarzalne.

P.S. Jeżeli możesz, to nie planuj nic 24 czerwca. Zapraszam wtedy na ogrodniczy "Zlot Świętojański" na Kaszubach.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu zakątek rododendronowy śliczny, tyle koloru. ;:oj Orliki maja swoje pięć minut i wspaniale u Ciebie wyglądają w takiej dużej liczbie. Mnie oczywiście bladawce się szczególnie podobają. :D Irysy maja raj na twoich mokrych rabatach, przepiękne okazy. ;:138 Chłopaki fascynują się wszystkim co warczy i jeździ. ;:306 Mój wnusio na wsi jest szczególnie szczęśliwy, widzi traktory, ciężarówki, spychacze. Nie mówi, ale dźwięk br, br, br wydaje bezbłędnie. ;:173 Miłego babciowania z Leosiem. ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Wiesz jak czytam tytuł Twojego wątku to mam wrażenie, że to jakaś pomyłka. Przecież masz tyle gatunków roślin i jak to wszystko mieści się w małym ogrodzie ?? Wszystko pięknie rozrośnięte i bujne ;:138 . Jak patrzę na te kępy orlików i liliowców to aż serce mi rośnie ;:138 . Irysy masz przepiękne ;:333 . Szkoda, że one tak krótko kwitną :( . Narodziny wnuka to wielkie wydarzenie więc nie dziwię się, że masz teraz mniej czasu na ogród . Pozdrawiam i pogody życzę :wit .
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Ciągle nie pada. Nawet moje mokradełko odczuwa niekorzystne skutki nazbyt słonecznej i suchej pogody.
Kotkom ciepło i słońce odpowiada. Latem czas im płynie na figlach i drzemkach.
Zeszłoroczny koszyczek wykorzystany zgodnie z przeznaczeniem.

Obrazek

Pokrywa studni to też dobre miejsce do biesiadowania.
Obrazek

Kwitną irysy syberyjskie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przywrotniki i funkie osiągają gigantyczne rozmiary.

Obrazek

Obrazek

Witaj Elwi,
Orliki same się rozsiały. Spodobało im się u mnie, bo zakwitły obficie. Zajęły irysowe rabaty i zrobił się tłok i galimatias. Wszystko rośnie gdzie i jak chce, a ja tylko wzdycham na tę samowolkę.
Kłącz irysów niestety gniją. Wiele odmian wyginęło. Nie kwitną lub wręcz ich nie ma. Dość dobrze znoszą podmokłe warunki te starsze, historyczne odmiany, zwane nieładnie burkami, dlatego nie wyzbywam się ich, mimo ,ze jest wiele piękniejszych odmian, ale zbyt delikatnych.
Różaneczniki i azalie zakwitły, ale aż oczy bolą patrząc na kolorystyczny zestaw fioletowego 'Catawbiense Grandiflorum' z pomarańczową azalią 'Sante Nectarine'. Muszę oddzielić pomarańczowe od fioletowych i różowych. Tylko, że miejsca brak. Pomyślę później co z tym zrobić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Witaj Lisico,
Bardzo się cieszę z zaproszenia na "Zlot Świętojański" . Oczywiście przybędę z ochotą, radością i jakimś zielichem w bagażniku.
Myślisz, że znajdą się chętni na liliowce, funkie i irysy syberyjskie i orliki?
Irysy bródkowe zachwycają mnie od dawna. Mają u mnie trochę za mokro, ale cieszy mnie każdy rozwinięty pąk. Co roku są niespodzianki. Zakwitają czasem całkiem zapomniane.
Dzięki za gratulacje z okazji narodzin Leosia. Jest słodki. Lubię go karmić butelką i lulać oraz patrzeć jak usypia, no i wozić w wózku.

Płatki Irysa TB 'Alabaster Unicorn' są ozdobione finezyjną koroneczką. No i jak się nie zachwycać takim cudeńkiem.
Obrazek

irys 'Diamond Lake'
Obrazek

Jolu -April
Piaszczysta gleba, to jedna z najtrudniejszych do uprawy.
Ale świetnie sobie z nią radzisz. Tulipany miałaś wspaniałe. Twój ogród zachwycająca przestrzenią. Każda roślina ma dostatecznie dużo miejsca, a rabaty pięknie zaaranżowane . Masz piękną kolekcję RH oraz róż. Gdzież przyrównywać moją maleńką działeczkę do Twoich areałów.
Muszą mnie zachwycać takie maleństwa jak nowe piętrowe primule, bo większe rośliny się nie zmieszczą.

Obrazek

Witaj Izabelo S,
miło zobacz znajome irysy. Ciszę się pięknie kwitną . Pozdrawiam Cię serdecznie.
Życzę sił i wytrwałości w pracy.
Czy masz u siebie łubiny? To przepiękne kwiaty, tylko, że ślimaki zjadają mi małe sadzonki.

Obrazek

Cymo Soniu
Azalie dobrze rosną , RH także kwitną. Niestety nie wiem gdzie miałam rozum i oczy aby posadzić obok siebie ostre pomarańcze z chłodnymi fioletami ;:14 . Rośliny piękne, ale każda z osobna, bo rabatka tragiczna ;:124 . Można dostać oczopląsu ;:173 Efekt żałosny, mimo pięknego kwitnienia. Ja to mam "talent" , szkoda ;:202 gadać.
Irysy mają trochę za mokro, ale jakieś zawsze zakwitną.
Leoś sama radość ;:167 .

Tall Bearded Iris 'Moonlight Sketch' pachnie intensywnie.
Obrazek

Tall Bearded Iris 'Going Home' zaraz pokaże się w pełnej krasie.
Obrazek

Obrazek

Aniu Ann_85
Czy zakwitła u Ciebie choć jedna różyczka? U mnie ani jedna jeszcze nie pokazała kwiatuszka.
Crocus Rose wyrosła na giganta, ale na razie same pąki.

Obrazek

Ewelino Ewelkacho,
W moim ogrodzie panuje tłok i nadmiar roślin. Za dużo miłości , a za mało miejsca. Efektem są zatłoczone rabaty. Rozpoczęłam rozdawnictwo i cieszę się jak uda mi się oddać rośliny w dobre ręce. Ostatnio poszło w świat kilka liliowców, host i irysów syberyjskich.
Wykopane liliowce, przygotowane do oddania.
Leoś wiadomo ;:167

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”