Cebula dymka, wiosenna i ozima.Cz.1
Re: Cebula dymka, wiosenna i ozima.
Aguss85, im mniejsza dymka tym lepsza. Do sprzedaży dzielą dymkę wg wielkości na poszczególne klasy, najdroższa jest najmniejsza, bo w kilogramie jest najwięcej sztuk. Tylko trzeba uważać, żeby jej za bardzo nie przesuszyć.
Kupiłem dymkę odmiany białej wczesnej Snowball. Jutro będę na działce i zastanawiam się czy pewnej części nie sadzić już teraz. Przed nami ocieplenie, a ziemia na działce jest lekka, więc zaraz doschnie. Przyznam, że tą odmianę kupiłem głównie z myślą o wczesnym plonie, później zasadzę jakąś dymkę odmiany tradycyjnej na długie przechowywanie. Zatem dwa pytania. Czy można już sadzić dymke wczesną Snowball oraz kiedy zasadzić tradycyjną odmianę np. Wolska, żeby nadawała się na długie zimowe przechowywanie. Tutaj oczywiście pierwsza myśl nie śpieszyć się, żeby zebrać taką akuratnią możliwie późno. Czyli sadzić taką dymkę w kwietniu maju?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 kwie 2011, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pogoda zachęca do sadzenia cebuli. Mam cebulę dymkę żółtą Stuttgarter Riesen i szalotkę, jak myślicie można w sobotę już sadzić czy jeszcze poczekać ??
Prognozy pokazują 2-3 dni ciepłe (tmax >10 C). Potem ma być chłodno i deszczowo. Pytanie czy to przeszkadza dymce. Sam jestem ciekaw. Sadzić czy czekać? Odmianę mam białą Snowball.
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja cię nie namawiam i zrób jak sam uważasz, ale ja już swoje dymki Snowball posadziłam (jak i w zeszłym roku, też w lutym). Kupiłam bardzo wcześnie i prawie miesiąc się "odymiały" na grzejniku.
Mogę Ci tylko napisać, ze ta cebulka jest pyszna, wczesna, słodka i tak łagodna, że nawet moje dwuletnie dziecko jadło ją surową. Z paczki posadzonej rok temu zakwitła tylko jedna.
Pierwsze cebulki zbierałam w maju/czerwcu, rośnie na taką typową młodą cebulę
Mogę Ci tylko napisać, ze ta cebulka jest pyszna, wczesna, słodka i tak łagodna, że nawet moje dwuletnie dziecko jadło ją surową. Z paczki posadzonej rok temu zakwitła tylko jedna.
Pierwsze cebulki zbierałam w maju/czerwcu, rośnie na taką typową młodą cebulę
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
Ja w tym roku kupiłam 0,5kg dymki, ale głownie nastawiam się na cebule z rozsady. Posadzę pewnie pod koniec marca.
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W ubiegłym roku posiałam z nasion cebulę Stuttgarten Riesen. Rosła w cieniu i zbyt gęsto, nie urosła dużo i jesienią nie chciało mi się jej zbierać. I tak przezimowała sobie na grządce, zebrałam dziś. Cebulki wielkości od orzeszka laskowego do dużego włoskiego. Szczypioru jeszcze nie puszcza. Czy jak teraz podsuszę to mogę ją posadzić i liczyć na to że urośnie, czy już tylko w kwiat pójdzie? Bo jak to drugie to wolę ją w kuchni zutylizować
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
Moja cebula dymka obecnie ma wielki szczypior ale sama cebula jest malutka i taka miękkawa-suszonka.Czy mogę już szczypior przygiąć do ziemi czy jeszcze za szybko?Ma ona powypuszczane 4-5 rozgałęzień szczypioru i wysokości 15 cm.Zauważyłem nawet że kilkanaście wybija wkwiatostan tylko że go obłamałem.Sadzona była w marcu.
Nic nie ruszaj, przecież cebula dopiero zaczęła rosnąć, odchwaszczaj podlewaj i daj jej rosnąć
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 cze 2017, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Posadziłem dymkę w marcu. Pięknie rośnie, ma duże liście, ale pojawiły się kwiatostany. oberwać je? Czy to zły znak? Jaka jest tego przyczyna? Czy to znaczy, że cebula nie urośnie?
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Kwiatostany obrywać i cebula urośnie.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
-
- 200p
- Od: 30 maja 2011, o 11:21
Dymka posadzona jesienią ładnie rosła do czasu. Teraz szczypior leży na ziemi "nadłamany" chyba od wiatru. Nie zagrozi to dalszemu rośnięciu?
I jeszcze jedno - dymka z tego roku rośnie słabo a przy ziemi szczypior niektórysz sztuk robił się mokry i odpadał. Co to takiego?
I jeszcze jedno - dymka z tego roku rośnie słabo a przy ziemi szczypior niektórysz sztuk robił się mokry i odpadał. Co to takiego?