Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
A jeśli moja dostała osmocote, długo działający, to czy jeszcze dodatkowo nawozić? Na razie ma bardzo ładne przyrosty.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Ja moim daturki dałam przy przesadzeniu w większe donice nawozu o długim działaniu (6 miesiecy)
A teraz dostają codziennie nawozu do róż - połowę łyżeczki na 1,5 l wody. Kupiłam tez nawóz dedykowany do datury ale jak poczytałam to wartości NPK ma lepsze ten do róż. Zastanawiam się tylko czy nie za dużo go im daję ?
A teraz dostają codziennie nawozu do róż - połowę łyżeczki na 1,5 l wody. Kupiłam tez nawóz dedykowany do datury ale jak poczytałam to wartości NPK ma lepsze ten do róż. Zastanawiam się tylko czy nie za dużo go im daję ?
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Myślę, że tak. Ale nie w tych doniczkach. Musisz je przesadzić do znacznie większych. No i odpowiednio nawozić.Kama1107 pisze:... Jak myślicie czy jest szansa aby zakwitły w tym roku...
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
Zaopatrzyłam się dzisiaj azofoskę może mi ktoś podpowiedzieć ile jej stosować na litr wody?
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kama, przeczytaj dokładnie poprzednią stronę.
Pozdrawiam Anida
Przepraszam, nie zauważyłam że już była mowa o nawożeniu azofoską. Moje datury mają koło 50 cm więc czy łyżka to nie za dużo? I rozpuścić ja w wodzie czy posypać do doniczek ? Boję się żeby ich nie popalić ...
- andrzej1050
- 500p
Zaczynając nawożenie zaczynamy od małych dawek. Stopniowo zwiększamy w miarę wzrostu rośliny. Ja posypuję dookoła a potem obficie podlewam.Kama1107 pisze:... Moje datury mają koło 50 cm więc czy łyżka to nie za dużo? I rozpuścić ja w wodzie czy posypać do doniczek ? ...
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
Dziś przyjechało kilka nowych datur, są niestety trochę powyginane ale mam nadzieję, że naprostują się pod wpływem słoneczka. Będę je dzisiaj przesadzać i zastanawiam się jaką ziemię im kupić. Czy taka do roślin balkonowych będzie dobra? I jakiej wielkości doniczki? Te większe moje datury rosną w doniczkach 18 l i 16 l.
Posypałam azofoską te starsze datury. Będę wdzięczna za rady czy za mało tych granulek im sypnęłam czy za dużo ?
Za wszelkie rady z góry bardzo dziękuję
Posypałam azofoską te starsze datury. Będę wdzięczna za rady czy za mało tych granulek im sypnęłam czy za dużo ?
Za wszelkie rady z góry bardzo dziękuję
- andrzej1050
- 500p
Myślę, że dla takich małych nawozu OK. Co do wielkości doniczki, to moim zdaniem (ja nie liczę pojemności tylko gabaryty) powinna być około 40 cm średnica u góry a wysokość też około 40 cm. Ja w takiej przechowuję daturę zimą, a wiosną zawsze wsadzam do gruntu. Ziemia, zwykła ogrodnicza z dodatkiem kompostu.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
Ok dziękuję za rady. W takim razie będę im sypała mniej więcej pół łyżeczki azofoski na doniczkę ( tym większym) i przy każdym podlewaniu nawóz do róż. Mam nadzieję że nie przedobrzę. :P
A te mniejsze datury poprzesadzam do większych doniczek i zaraz po przesadzeniu mogę je nawozić? Czy poczekać kilka dni?
A te mniejsze datury poprzesadzam do większych doniczek i zaraz po przesadzeniu mogę je nawozić? Czy poczekać kilka dni?
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Ja zawsze trochę czekam z nawożeniem, nie sypię do świeżo posadzonych.
Andrzeju jak Ci się udaje zmieścić dorosłe datury w takim pojemniku. Ja kiedyś wszystkie sadziłam do gruntu a potem wykopywałam , okrawałam korzeń ile się dało i do wielkiej donicy lub czegoś co się nadawało by ją zmieścić i przechować, ale w końcu urosły takie, że przestały się mieścić w czymkolwiek co miałam więc kupiłam kastry budowlane.
Andrzeju jak Ci się udaje zmieścić dorosłe datury w takim pojemniku. Ja kiedyś wszystkie sadziłam do gruntu a potem wykopywałam , okrawałam korzeń ile się dało i do wielkiej donicy lub czegoś co się nadawało by ją zmieścić i przechować, ale w końcu urosły takie, że przestały się mieścić w czymkolwiek co miałam więc kupiłam kastry budowlane.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Czy ktoś z Was używał do nawożenia datur biohumusu - produktu z ddżownic kalifornijskich ? Podobno nie ma ryzyka przenawożenia ale czy ma to jakiś wpływ na rozwój roślin ? Oczywiście oprócz stosowania także innych nawozów. Myślę aby go stosować jako dodatek do ich codziennej diety
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Humus poprawia jakość gleby, na pewno nie zaszkodzi, zwłaszcza żarłocznej daturze. Ja podlewam nim krzewy i ogród warzywny ponieważ mam słabą glebę i od jakiegos czasu nie mam obornika. W ubiegłym roku miałam kartofle w dwóch róznych miejscach i na tym kawałku o słabszej ziemi, który podlałam humusem wyszły z ziemi wcześniej niż tam gdzie nie było humusu. W sumie jeszcze go mam to może też dam moim daturom.
Pozdrawiam Katarzyna