Kwitnienie i owocowanie - sposoby przyśpieszenia, problemy
Re: Przemarzniete kwiaty drzewek - jak sprawdzić
Dokładnie tak to się objawia, niestety czasami się zdarza.
Regulamin Forum
-
- 100p
- Od: 27 sie 2013, o 07:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po czereśni widać, dużo kwiatów ma brązowe płatki czy to są przemarznięte ? Na brzoskwini i wiśni kwiaty już są normalne, tak naprawdę wiśnia dopiero zaczyna u mnie kwitnąć.
Chłop z Mazur
Trzeba rozpołowić kwiat do samej podstawy w przekroju podłużnym. Jeśli jest tam coś ciemnego na słupku to przemarznięty. Czasami kwiat wydaje się ok, a potem okazuje się, że jego podstawa jest jednak podmarznięta i wtedy najczęściej odpadnie zawiązek. Większość pąków czy kwiatów po przemarznięciu nie opada tak szybko. Normalnie zakwitają, ale nie są już zdolne do zapylenia więc po jakimś czasie opadają. To, że płatki są brązowe nie świadczy jeszcze o przemarznięciu. jeśli wnętrze kwiatu jest zdrowe normalnie powinien zawiązać.
Re: Pąki kwiatowe,pąki liściowe drzew owocowych
Witam,
podłączę się pod temat. Nie miałem pojęcia, że trzeba obrywać kwiaty młodym drzewkom.
A sam mam młode.
Czy jest jakaś reguła jeśli chodzi o drzewa jeśli chodzi o obrywanie kwiatów?
Do ilu lat trzeba obrywać drzewkom (grusza, jabłoń, czereśnie, śliwy, wiśnie, brzoskwinie) kwiaty?
Pozdrawiam
podłączę się pod temat. Nie miałem pojęcia, że trzeba obrywać kwiaty młodym drzewkom.
A sam mam młode.
Czy jest jakaś reguła jeśli chodzi o drzewa jeśli chodzi o obrywanie kwiatów?
Do ilu lat trzeba obrywać drzewkom (grusza, jabłoń, czereśnie, śliwy, wiśnie, brzoskwinie) kwiaty?
Pozdrawiam
Przeważnie obrywa się w pierwszym roku po posadzeniu. Obrywa się delikatnie same główki kwiatów. Nóżki zostają
.
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czytałem gdzieś w necie opinie,że obrywanie kwiatków na 1-rocznym drzewku to "obowiązek' by drzewko lepiej się przyjęło, a nie wykorzystywało substancji odżywczych do wykarmienia ewentualnego owocu. Niektórzy jednak z ciekawości lub by upewnić się czy pozyskali odpowiednią odmianę pozostawiają jeden tzw. kontrolny owoc by zdiagnozować odmianę. Każdy ma wolny wybór w tym zakresie, ja osobiście zawsze obrywam bo uważam,że lepiej poczekać z jeden dodatkowy rok na weryfikację odmiany niż "zamorzyć drzewko. ![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
-
- 100p
- Od: 27 sie 2013, o 07:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W ostatnim odcinku "Rok w ogrodzie" z dnia 20.05.2017 r. Pan Marek J. pokazał jak sprawdzić czy kwiat nie jest przemarznięty, rzeczywiście rozpołowił kwiat. Najbardziej ucierpiały czereśnie.jagusia111 pisze:Trzeba rozpołowić kwiat do samej podstawy w przekroju podłużnym. Jeśli jest tam coś ciemnego na słupku to przemarznięty. Czasami kwiat wydaje się ok, a potem okazuje się, że jego podstawa jest jednak podmarznięta i wtedy najczęściej odpadnie zawiązek. Większość pąków czy kwiatów po przemarznięciu nie opada tak szybko. Normalnie zakwitają, ale nie są już zdolne do zapylenia więc po jakimś czasie opadają. To, że płatki są brązowe nie świadczy jeszcze o przemarznięciu. jeśli wnętrze kwiatu jest zdrowe normalnie powinien zawiązać.
https://vod.tvp.pl/30184983/20052017
Chłop z Mazur
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 31 maja 2017, o 13:43
Kwitnienie jabłoni, brak pąków kwiatowych
Witajcie!
Mam jabłonie odmiany Novamac i Alwa, sadziłam ok. 4 lat temu.
W ubiegłym roku Novamac owocował, choć niezbyt obficie, Alwa też, ale bardzo słabo.
W tym roku Novamac miał trochę kwiatów, ale Alwa ani jednego, czyli nie wytworzyła w ubiegłym roku pąków kwiatowych.
Zastanawiam się, dlaczego tak się stało.
Drzewka były przycinane 2 lata temu, rosną ładnie, tylko ten brak kwiatów, no i owoców
Czy możecie mi podpowiedzieć, jaki jest powód, że nie ma pąków kwiatowych i co robić, żeby były?
Mam jabłonie odmiany Novamac i Alwa, sadziłam ok. 4 lat temu.
W ubiegłym roku Novamac owocował, choć niezbyt obficie, Alwa też, ale bardzo słabo.
W tym roku Novamac miał trochę kwiatów, ale Alwa ani jednego, czyli nie wytworzyła w ubiegłym roku pąków kwiatowych.
Zastanawiam się, dlaczego tak się stało.
Drzewka były przycinane 2 lata temu, rosną ładnie, tylko ten brak kwiatów, no i owoców
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Czy możecie mi podpowiedzieć, jaki jest powód, że nie ma pąków kwiatowych i co robić, żeby były?
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Re: Problem z kwitnieniem jabłoni, brak pąków kwiatowych
Mają odpoczynek. Hormony zagrały.
-
Ale że wszystkie Alwy się zmówiły i ani jednego pąka?
Czy w tym roku powinnam trochę przyciąć (formować, bo rosną jak szalone), czy dać im spokój i czekać, że może zakwitną następnej wiosny?
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Czy w tym roku powinnam trochę przyciąć (formować, bo rosną jak szalone), czy dać im spokój i czekać, że może zakwitną następnej wiosny?
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Tak to działa. Jeśli rosną prawidłowo to nie ciąć.
-
Dziękuję za poradę ![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Drzewo tak ma, że aby owocować musi rosnąć. Koleżanka tnie jabłoń jak żywopłot i ma owoców jak na lekarstwo.
Tu pewnie podobnie drzewko młodziutkie, trzeba tylko pilnować by był jeden przewodnik i konary nie pokrywały się i nie rosły do środka korony. Ewentualnie przyginać jak rosną za bardzo ostro w górę.
Tu pewnie podobnie drzewko młodziutkie, trzeba tylko pilnować by był jeden przewodnik i konary nie pokrywały się i nie rosły do środka korony. Ewentualnie przyginać jak rosną za bardzo ostro w górę.
-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
Jak wynika z informacji zawartych między innymi w tym forum na owocowanie mają także wpływ: podkładka (na antonówce pierwsze kwitnienie pojawia się najczęściej kilka lat później niż na innych podkładkach a i kolejne mogą nie być tak intensywne jak na przykład na M26), skłonność danej odmiany do przemiennego owocowania oraz cięcie.
Jak piszą koledzy powyżej nadmierne cięcie "prowokuje" drzewko do intensywnego przyrostu co automatycznie blokuje lub mocno zmniejsza zawiązywanie paków na kolejny rok. ![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)