Ścieżka w ogrodzie, w warzywniku - budowa,utrzymanie itp
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ścieżka w ogrodzie
Na samej glebie chyba trudno utrzymać płyty w poziomie. Chudy beton z pewnością byłby świetnym podłożem, tylko na rabacie to nieciekawe rozwiązanie. Mam kostkę bez obrzeży, tylko podtrzymywaną chudym betonem. Warstwa gleby w tym miejscu jest niewielka i żadna roślina nie rośnie dobrze w pobliżu.
Rozumiem że chciała byś uzyskać efekt gładkiego betonu?Jeśli tak ta nie uzyskasz go w żaden sposób bez nowej wylewki betonowej bo każde łatanie odparzy się.Może warto pomyśleć żeby coś na beton położyć np kostkę brukową 4cm ewentualnie jeśli chodnik nie jest spękany to klej i kafelki choć i one w przyszłości odpadną.
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dokładnie mi o to chodzi, nie da się położyć na to klej np. do płytek?gloff pisze:Rozumiem że chciała byś uzyskać efekt gładkiego betonu?.
Zastanawiam się jeszcze żeby uzupełnić ubytki a potem to pomalować farbą do betonu.
Nie uzupełnisz żadnym domowym sposobem tych ubytków,wszystko odparzy się.Farba do betonu też jest na jeden sezon bo pod wpływem warunków atmosferycznych blaknie i z nów za rok dwa będzie czekało cię malowanie a na takiej powierzchni nie jest to tanie.
- Jarowo
- 200p
To mnie załamałeś
, miałem nadzieję że tanim kosztem ją odnowie.
Druga alternatywa to położenie płytek, ale tutaj wadą jest koszt i to, że chodnik pójdzie mocno w górę. Jaką minimalną grubość piasku sypnąć między betonem a płytką?

Druga alternatywa to położenie płytek, ale tutaj wadą jest koszt i to, że chodnik pójdzie mocno w górę. Jaką minimalną grubość piasku sypnąć między betonem a płytką?
-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
Kilka centymetrów piasku należałoby dać pod kostkę, ale jeśli nie chcesz podwyższać to możesz skuć beton, wykorytować na nowo, wrzucić skuty wcześniej beton do koryta, zagęścić, uzupełnić piaskiem i położyć kostkę na równo z trawnikiem.
- Jarowo
- 200p
Z jednej strony fajnie by było skuć i położyć nowy chodnik, ale szukam tańszej alternatywy. Rozmawiałem z sąsiadem który na podobnie zniszczonej ścieżce położył cienką warstwę kleju do płytek, zrobił to w tym roku, poczekam i zobaczę jak to będzie wyglądało po zimie.
cokolwiek zrobisz - jeśli nie będzie to skuciem i zrobieniem tego od nowa - będzie wyglądało gorzej. Po sezonie lub z pewnością po dwóch. Jak tak się przyglądam tym zdjęciom - nie jest najgorzej, może trzeba się przyzwyczaić i traktować to jako spatynowaną ścieżkę?
Albo.... Tak na szybko przyszedł mi jeszcze do głowy pomysł z przykryciem tego deskami tarasowymi: najpierw zaimpregnowane jakimś nowoczesnym bitumopodobnym środkiem listwy prowadzące wzdłuż biegu ścieżki, np. co 30-40 cm (koniecznie na mijankę z przerwami pomiędzy kolejnymi listwami, aby odprowadzać wodę), przykręcone do betonu i dopiero na to deska tarasowa. Tylko to też będzie drogie. ale za to jak będzie wyglądało...
Albo.... Tak na szybko przyszedł mi jeszcze do głowy pomysł z przykryciem tego deskami tarasowymi: najpierw zaimpregnowane jakimś nowoczesnym bitumopodobnym środkiem listwy prowadzące wzdłuż biegu ścieżki, np. co 30-40 cm (koniecznie na mijankę z przerwami pomiędzy kolejnymi listwami, aby odprowadzać wodę), przykręcone do betonu i dopiero na to deska tarasowa. Tylko to też będzie drogie. ale za to jak będzie wyglądało...
- Jarowo
- 200p

Zwróć jeszcze uwagę na niewielkie skomplikowanie wykonania oraz łatwy sposób naprawy. Bo:
- w przypadku przyklejania płytek będziesz miał problem z nadaniem odpowiedniego spadku - gwarantuję Tobie, że w wielu miejscach po deszczu będzie stała woda i potem zbierał się brud; będzie brzydko wyglądało,
- jakakolwiek wylewka wymaga nadkucia powierzchni, aby wolniej ;-) się odspajała; do tego musisz wykonać deskowanie,
- malowanie jest najłatwiejsze, ale nie zamaskuje nierówności i będzie się łuszczyło.
A deski tarasowe...: zachowując ok. 1 cm odstępu między układanymi deskami masz tolerancję na różnicę w nadanym spadku sąsiednich desek. Jak coś nie wyjdzie, źle się przykręci itp. - zmieniasz deskę, przykręcasz nową. Nawet po jakimś czasie. Listwy prowadzące w zasadzie są niewidoczne, więc tolerancja ich wykonania poza uzyskaniem jednego poziomu górnej powierzchni - spora. A żeby uzyskać równą górną powierzchnię możesz natomiast przymierzać listwy surowe, doszlifowywać, a dopiero przed samym położeniem pomalować bitumopodobnym czymś. Albo np. przykręcać je do podłoża co 50 cm i w miejscu mocowania wypoziomować je kilkoma podkładkami do śrub między listwą a betonem - tylko wtedy te listwy muszą być nieco mocniejsze, bo nie będą leżały całą długością na betonie (co ma swoje zalety, bo woda nie będzie stała). Hmmm.... Trochę przekombinowuję - to nie apteka. Jak się ułoży, to będzie dobrze. A zabawa z drewnem i wiertarką/wkrętarką na pewno jest przyjemniejsza od prac płytkarskich/betoniarskich.
- w przypadku przyklejania płytek będziesz miał problem z nadaniem odpowiedniego spadku - gwarantuję Tobie, że w wielu miejscach po deszczu będzie stała woda i potem zbierał się brud; będzie brzydko wyglądało,
- jakakolwiek wylewka wymaga nadkucia powierzchni, aby wolniej ;-) się odspajała; do tego musisz wykonać deskowanie,
- malowanie jest najłatwiejsze, ale nie zamaskuje nierówności i będzie się łuszczyło.
A deski tarasowe...: zachowując ok. 1 cm odstępu między układanymi deskami masz tolerancję na różnicę w nadanym spadku sąsiednich desek. Jak coś nie wyjdzie, źle się przykręci itp. - zmieniasz deskę, przykręcasz nową. Nawet po jakimś czasie. Listwy prowadzące w zasadzie są niewidoczne, więc tolerancja ich wykonania poza uzyskaniem jednego poziomu górnej powierzchni - spora. A żeby uzyskać równą górną powierzchnię możesz natomiast przymierzać listwy surowe, doszlifowywać, a dopiero przed samym położeniem pomalować bitumopodobnym czymś. Albo np. przykręcać je do podłoża co 50 cm i w miejscu mocowania wypoziomować je kilkoma podkładkami do śrub między listwą a betonem - tylko wtedy te listwy muszą być nieco mocniejsze, bo nie będą leżały całą długością na betonie (co ma swoje zalety, bo woda nie będzie stała). Hmmm.... Trochę przekombinowuję - to nie apteka. Jak się ułoży, to będzie dobrze. A zabawa z drewnem i wiertarką/wkrętarką na pewno jest przyjemniejsza od prac płytkarskich/betoniarskich.
Stara betonowa ścieżka w ogrodzie - pomysł na odnowienie?
Witam.
Na zdjęciu stara sciezka z betonu która mam na działce. Myślę o jej odnowieniu lub jakimś udekorowaniu by wyglądała lepiej ale nie chce jej burzyć. Czy macie moze jakieś pomysły co mozna było by z nią zrobić aby wyglądała przyjemnie dla oka?

Na zdjęciu stara sciezka z betonu która mam na działce. Myślę o jej odnowieniu lub jakimś udekorowaniu by wyglądała lepiej ale nie chce jej burzyć. Czy macie moze jakieś pomysły co mozna było by z nią zrobić aby wyglądała przyjemnie dla oka?

-
- 200p
- Od: 5 cze 2013, o 14:22
Re: Ścieżka w ogrodzieJa
Ja bym ją zburzył i położył kostkę brukową
Ale tak na serio to można by czymś obsadzić wzdłuż ścieżki (np. bukszpan, kocimiętka, lawenda, trzmielina, tawuła itd) by jej po prostu nie było tak widać.

A taka farba szybko się nie złuszczy pod wpływem deszczu i słońca?