Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładne te Night Sky. Moje na balkonie. W tym roku eksperyment kolorystyczny.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- darbo
Poprawka, bo podobno nie widać https://photos.google.com/share/AF1QipN ... lZcVRKMXF3
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No... już widać. Dałeś po oczach!
Te niebieskie, czy bardziej "bławatkowe" to jaka odmiana?
Moje petunie na razie kwitną kilkoma kwiatami, dziś wreszcie ruszyły pełne. Pelargonie rabatowe w p?czkach, więc lada chwila.
Te niebieskie, czy bardziej "bławatkowe" to jaka odmiana?
Moje petunie na razie kwitną kilkoma kwiatami, dziś wreszcie ruszyły pełne. Pelargonie rabatowe w p?czkach, więc lada chwila.
Pozdrawiam, Marta.
- darbo
Marto pojęcia nie mam. Sprzedawca nie ma nigdy informacji. Posiada jednak spory wybór i człowiek musi się dobrze hamować.
Ta skrzyneczka cała na niebiesko trochę nie wyszła. Nie ma kontrastu ale ten środkowy niebieski strasznie mnie korcił. W czerwcu zacznie się burza kwiatów, bo krzaki jak zwykle pięknie się rozrastają.
Ta skrzyneczka cała na niebiesko trochę nie wyszła. Nie ma kontrastu ale ten środkowy niebieski strasznie mnie korcił. W czerwcu zacznie się burza kwiatów, bo krzaki jak zwykle pięknie się rozrastają.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Rośliny sezonowe na balkon
Może nie do końca ogród ale balkon i doniczki na balustradzie. Mam do posadzenia niżej wymienione kwiaty, czy ktoś jest mi w stanie doradzić które wybrać, które nie potrzebują dużej nakładu pracy? do godz 15 mam słońce na balkonie, potem już cień. Kwiaty chciałabym żeby mi wytrzymały przez lato do września/października. Nie zamierzam potem ich trzymać w domu.
obelia, werbena, nemezja, surfinia, petunia, begonia, calibrachoa, lantana, koleus, heliotrop, scewola, gipsówka, osteospermum, niecierpek, gazania
obelia, werbena, nemezja, surfinia, petunia, begonia, calibrachoa, lantana, koleus, heliotrop, scewola, gipsówka, osteospermum, niecierpek, gazania
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Z wymienionych w słońcu w miarę nieźle wg. mnie rosną - werbena, nemezja, surfinia, petunia, lantana, koleus, osteospermum, gazania
z jednym zastrzeżeniem będą piły sporo wody.
Gazania rozwija kwiaty w słoneczne dni- jak jest deszczowo to kwiaty są stulone
Na mojej południowej patelni - najlepiej jednak sprawdzają się pelargonie, to terminatorki i niewiele jest je w stanie ruszyć
z jednym zastrzeżeniem będą piły sporo wody.
Gazania rozwija kwiaty w słoneczne dni- jak jest deszczowo to kwiaty są stulone
Na mojej południowej patelni - najlepiej jednak sprawdzają się pelargonie, to terminatorki i niewiele jest je w stanie ruszyć
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Re: Rośliny sezonowe na balkon
Jeśli chcesz mieć dobry efekt, to niestety wszystkie wymagają pewnego nakładu pracy Zwłaszcza żarłoczna surfinia - bez zasilania nie będzie obficie kwitła.martutus pisze:Może nie do końca ogród ale balkon i doniczki na balustradzie. Mam do posadzenia niżej wymienione kwiaty, czy ktoś jest mi w stanie doradzić które wybrać, które nie potrzebują dużej nakładu pracy? do godz 15 mam słońce na balkonie, potem już cień. Kwiaty chciałabym żeby mi wytrzymały przez lato do września/października. Nie zamierzam potem ich trzymać w domu.
Z tych, co wymieniłaś najmniej wymagający jest koleus, poza tym begonia i niecierpek. Choćby pod kątem częstości podlewania.
U mnie najlepiej rosną i wybarwiają się koleusy właśnie w takich warunkach, o których piszesz - słońce do 15-tej.
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
Re: Rośliny sezonowe na balkon
Żarłoczna surfinia - bez zasilania nie będzie obficie kwitła. - chodzi o wodę?z tym nie ma problemu bardziej chodziło mi o nawozy glebe pH itp.
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
O wodę i o nawożenie w przypadku surfinii , koleus może mniej wymagający jeśli o nawóz idzie ale na upalnym miejscu pije jak smok - ja swoje musiałam podlewać 2-3 razy dziennie - ale kolory miał piękne
Begonie i niecierpek według mnie wolą cień
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
A ja mam taki przepis na skrzynki balkonowe: różyczki miniaturowe z TESCO (w doniczce jak się dobrze przyjrzeć rosną po cztery sadzonki) do tego niskie turki i goździki dla zapachu. Plus trzecia skrzynka na bocznej barierce balkonu z ziołami. W tym roku lawenda i tymianek cytrynowy
Pozdrawiam Lucyna
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Moje koleusy rosną w dużych donicach lub skrzynkach, więc 1x dziennie im wystarczy. Tyle, że moje stoją w ogrodzie. Pewnie im jednak chłodniej, niż na balkonie.adamanna pisze:O wodę i o nawożenie w przypadku surfinii , koleus może mniej wymagający jeśli o nawóz idzie ale na upalnym miejscu pije jak smok - ja swoje musiałam podlewać 2-3 razy dziennie - ale kolory miał piękne
To masz ! U mnie begonie (zwłaszcza kaskadowe) i niecierpek lepiej rosną w słońcu. Byleby pod dachem, bo przy częstych deszczach marnieją.
Z kolei z osteosperum już zaliczyłam kilka porażek. Słabo wytrzymuje upały. Ten to dopiero pije!
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje