Bób cz.3
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Bób cz.3
Zebrałem dwie godziny temu dwie garści ślimaków bezdomnych, które grasowały na bobie obgryzając liście i kwiaty. Jutro zabieram się za rozsypaniem zielonych granulek na to paskudztwo.
Jeszcze nigdy nie było tylu ślimaków co w tym roku.
Poza ślimakami bób ma się dobrze ale zaczynają pojawiać się czarne mszyce
Jeszcze nigdy nie było tylu ślimaków co w tym roku.
Poza ślimakami bób ma się dobrze ale zaczynają pojawiać się czarne mszyce
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Na mszyce w tamtym roku u mnie podziałało mydlo potasowe z czosnkiem
Jak może być jeszcze lepiej???
-
- 50p
- Od: 14 cze 2013, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i z dnia na dzień pojawiła się mszyca. Opryskałam na razie gnojowka z pokrzyw, bo miałam pod ręką i idę czytać,kiedy mogę ogłowić.
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Mój bób ładnie kwitnie, ale od pewnego czasu oblepiony jest przez mszyce
A u mnie strasznie śmiesznie, bo oblepiony mszycami jest dosłownie jeden pęd. Wszystkie inne roślinki bez jednej mszycy, chociaż mrówki to już od marca urzędowały po bobie. A może to normalne, że działają tak wybiórczo, też tak macie? Ściągnęłam wczoraj mszyce samą wodą, jest ich dziś znacznie mniej. Wieczorem zabieg powtórzę i może wystarczy
A tak z innej beczki - bób ogławia się tylko w celu usuwania mszyc, czy są jeszcze jakieś inne powody?
A tak z innej beczki - bób ogławia się tylko w celu usuwania mszyc, czy są jeszcze jakieś inne powody?
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Ma lepsze strąki, bo się już skupia tylko na nich, nie wytwarza nowych pięter.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Na moim bobie też są mszyce. Opryskałam Emulparem, ale nie widzę efektu na razie. Zrobiłam to jeden raz. Natomiast emulparem już 3 razy pryskałam jaśminowiec (mam taki maleńki), też czarna mszyca. Nie ma efektu żadnego, więc nie spodziewam się tutaj... Chyba zrobię tę herbatkę tymiankowo-oreganową. W minionym roku trochę pomogła.
- elaos
- 500p
coco12
Piękny bób, tylko podziwiać i zazdrościć. Kiedy wysiewałaś nasiona?
Ja swój siałam 28 lutego do gruntu i może by coś z tego było, ale kury sąsiada je wygrzebały i jak przyjechałam po 2 tygodniach to leżały na wierzchu i kiełkowały. Wsadziłam je z powrotem, ale na pewno nie ułatwiło to startu bobowi. Dopiero się zawiązują strąki.
Piękny bób, tylko podziwiać i zazdrościć. Kiedy wysiewałaś nasiona?
Ja swój siałam 28 lutego do gruntu i może by coś z tego było, ale kury sąsiada je wygrzebały i jak przyjechałam po 2 tygodniach to leżały na wierzchu i kiełkowały. Wsadziłam je z powrotem, ale na pewno nie ułatwiło to startu bobowi. Dopiero się zawiązują strąki.
Pozdrawiam-Ela
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też tak mam. Nic z tym nie robię, bo po co?pypylna pisze:A u mnie strasznie śmiesznie, bo oblepiony mszycami jest dosłownie jeden pęd. Wszystkie inne roślinki bez jednej mszycy, chociaż mrówki to już od marca urzędowały po bobie. A może to normalne, że działają tak wybiórczo, też tak macie? Ściągnęłam wczoraj mszyce samą wodą, jest ich dziś znacznie mniej. Wieczorem zabieg powtórzę i może wystarczy
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Elu , ja siałam 26 lutego .
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
28 do gruntu? I nie wymarzł?elaos pisze:Ja swój siałam 28 lutego do gruntu ...
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
- elaos
- 500p
Jakoś nie wymarzł . Gdzieś tu na forum czytałam, ze ktoś sieje przed zimą i duży procent przezywa. Dlatego spróbowałam, ale przez te kury nie wiem czy byłby efekt wcześniejszego owocowania.
Pozdrawiam-Ela