Borówka amerykańska - 9 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 9 cz.

Post »

balbinka09 a badałaś glebę po tym kredowaniu? Bardzo mnie interesuje co jest przyczyną takiego stanu roślin bo widziałem takie przypadki na własne oczy. Charakterystyczne dla tego przypadku są żółte pędy i bardzo małe przyrosty wegetatywne. Kupiłem jesienią 2015 cztery borówki z pewnej szkółki i po zimie jedna padła(Bluejay) przy czym wiosną wyglądała właśnie tak jak Twoje na zdj. Druga owocowała ale przyrosty były znikome w porównaniu do innych borówek. Trzecia rośnie normalnie a czwarta to był Chandler i w tamtym sezonie przez obfite owocowanie mało co urosła ale to normalne.
Co ciekawe w tym roku znowu kupiłem kilka borówek z tej szkółki i znowu Bluejay wygląda tak jak na tych zdjęciach. Żółte pędy i ledwo rośnie. Na zalążkach owoców widać trochę fioletowego koloru.
Nie mam pojęcia co to jest nawet chciałem wyrwać tego Bluejaya bo inne borówki u mnie wyglądają 100 razy lepiej ale chyba dam mu szansę.
Kupowałem sadzonki z różnych źródeł i czasami miały choroby np grzybowe, żółte opadające liście z różnymi plamami ale po kilku tygodniach u mnie zawsze stawały się bardzo zdrowe. Myślałem że stan sadzonek wynikał z niedoborów bo w doniczkach nie było nawet nawozu ale u Ciebie wystąpiło to po latach a skoro masz mała plantację to chyba nie popełniasz zbytnich błędów w nawożeniu.
Jeszcze takie pytanie, czy te roślinki które u Ciebie tak wyglądają rosną koło siebie czy może są porozrzucane po plantacji?
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

balbinka09 na drugim zdjęciu prawy górny róg wydaje mi sie, ale słabo widać, że na kwiaty weszła jakaś choroba jak możesz daj powiększenie na czubki pędów z kwiatami.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

balbinka09 jakie było pH? Przy bardzo niskim pH działanie aluminium może być tak silne, że potrafi trwale uszkodzić roślinę. Widziałem po niefrasobliwym podsypaniu siarką, roślina wręcz usychała. Jakoś dała radę, podawany był chelat żelaza dolistnie. Czy to on pomógł trudno powiedzieć, ale następnego roku krzak się trochę pozbierał, a żelazo dolistnie było podane wiosną zapobiegawczo i ze dwa razy interwencyjnie. Przynajmniej dwa sezony w plecy.
chris18404
200p
200p
Od: 3 maja 2013, o 10:02

Post »

Wode ze studni mam około 7ph ile muszę dać elektroliu na konewke wody?
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

Nie ma stałych proporcji. Wszystko zależy od twardości wody. Najlepiej dawkować i w między czasie wykonywać pomiar pH jedyne sprawdzone rozwiązanie.
chris18404
200p
200p
Od: 3 maja 2013, o 10:02

Post »

patryk10015 pisze:Nie ma stałych proporcji. Wszystko zależy od twardości wody. Najlepiej dawkować i w między czasie wykonywać pomiar pH jedyne sprawdzone rozwiązanie.
Mam papierki lakmusowe ale jakoś nie umiem się nimi posługiwać zanuze w wiaderko wody i wyciągnę a o tak nie można go porównać z tablicą
balbinka09
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2016, o 13:37

Post »

pH 3,7 . Dlatego dostały kredę( tak mi zalecono) 04.03 br, następnie : 02.04 yara mila complex15.04 saletrę amonową , 12.05 siarczan amonu. Krzaki są w rzędach i potrafi był ładny, zielony obok tych mizernych. A najlepsze że na tej plantacji są krzaki 3 letnie, które dostały te samo i są ładne zielone.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Skąd się wzięło pH 3,7 ? mierzone w wodzie?
Kreda zadziała, ale obawiam się że nie w tym sezonie, wapno bardzo wolno się przemieszcza w glebie. Spróbuj dolistnie chelatem żelaza na te podejrzane krzaki, co ci szkodzi, w przypadku który widziałem dolistny wieloskładnikowy nie pomógł.
ploplus
50p
50p
Od: 30 wrz 2016, o 22:05

Post »

Witam
Czy Waszym zdaniem można zastosować decis do zwalczenia mszyc na borówce?
Wiem, że zarejestrowany jest jedynie Calypso 480 SC, ale akurat dysponuję decisem i chciałbym zadziałać od razu.
Pozdrawiam
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

W temperaturach zbliżonych do 20 st i powyżej Decis przestaje działać.
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p
Od: 9 maja 2016, o 07:55

Post »

Czy według Was wszystko OK z jagódkami?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Perek11
100p
100p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy ktos podpowie co z moimi borowkami sie dzieje? Wkładajac palec w ziemie jest dosc wilgotna podsypalem je tydzien temu nawozem wokół krzaczka niewielka iloscia mniej niz zalecana przez producenta na opakowaniu . Moze ktos sie wypowie na ich temat.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Marcin?
Awatar użytkownika
Perek11
100p
100p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jesienia 2016 roku
Marcin?
nulon
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 mar 2015, o 18:14

Post »

Jarowo, wygląda na przemarznięte kwiaty.
Bea_znad_morza
200p
200p
Od: 10 gru 2014, o 12:46

Post »

chris18404 pisze: Mam papierki lakmusowe ale jakoś nie umiem się nimi posługiwać zanuze w wiaderko wody i wyciągnę a o tak nie można go porównać z tablicą
Generalnie tak to właśnie działa, zanurza się papierek i powinien pojawić się kolor. Można się tylko zastanawiać nad odcieniem koloru.
Jak to nie działa to może kup nowe papierki w sklepie chemicznym. I jeszcze jedno: papierki powinny być odpowiednio przechowywane w szczelnym opakowaniu.
Pozdrawiam
Beata
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”