Ścieżka w ogrodzie, w warzywniku - budowa,utrzymanie itp

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ścieżka w ogrodzie

Post »

Na samej glebie chyba trudno utrzymać płyty w poziomie. Chudy beton z pewnością byłby świetnym podłożem, tylko na rabacie to nieciekawe rozwiązanie. Mam kostkę bez obrzeży, tylko podtrzymywaną chudym betonem. Warstwa gleby w tym miejscu jest niewielka i żadna roślina nie rośnie dobrze w pobliżu.
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p
Od: 9 maja 2016, o 07:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam
mam na działeczce zniszczony betonowy chodnik, chciałbym go odnowić tylko nie wiem czym.
Myślę o odnowieniu struktury, co kupić, klej, jakąś zaprawę?
Obrazek

Obrazek

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Rozumiem że chciała byś uzyskać efekt gładkiego betonu?Jeśli tak ta nie uzyskasz go w żaden sposób bez nowej wylewki betonowej bo każde łatanie odparzy się.Może warto pomyśleć żeby coś na beton położyć np kostkę brukową 4cm ewentualnie jeśli chodnik nie jest spękany to klej i kafelki choć i one w przyszłości odpadną.
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p

Post »

gloff pisze:Rozumiem że chciała byś uzyskać efekt gładkiego betonu?.
Dokładnie mi o to chodzi, nie da się położyć na to klej np. do płytek?
Zastanawiam się jeszcze żeby uzupełnić ubytki a potem to pomalować farbą do betonu.
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Nie uzupełnisz żadnym domowym sposobem tych ubytków,wszystko odparzy się.Farba do betonu też jest na jeden sezon bo pod wpływem warunków atmosferycznych blaknie i z nów za rok dwa będzie czekało cię malowanie a na takiej powierzchni nie jest to tanie.
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p

Post »

To mnie załamałeś :( , miałem nadzieję że tanim kosztem ją odnowie.
Druga alternatywa to położenie płytek, ale tutaj wadą jest koszt i to, że chodnik pójdzie mocno w górę. Jaką minimalną grubość piasku sypnąć między betonem a płytką?
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22

Post »

Kilka centymetrów piasku należałoby dać pod kostkę, ale jeśli nie chcesz podwyższać to możesz skuć beton, wykorytować na nowo, wrzucić skuty wcześniej beton do koryta, zagęścić, uzupełnić piaskiem i położyć kostkę na równo z trawnikiem.
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p

Post »

Z jednej strony fajnie by było skuć i położyć nowy chodnik, ale szukam tańszej alternatywy. Rozmawiałem z sąsiadem który na podobnie zniszczonej ścieżce położył cienką warstwę kleju do płytek, zrobił to w tym roku, poczekam i zobaczę jak to będzie wyglądało po zimie.
Awatar użytkownika
WAKWAK
200p
200p
Od: 28 gru 2014, o 15:11

Post »

cokolwiek zrobisz - jeśli nie będzie to skuciem i zrobieniem tego od nowa - będzie wyglądało gorzej. Po sezonie lub z pewnością po dwóch. Jak tak się przyglądam tym zdjęciom - nie jest najgorzej, może trzeba się przyzwyczaić i traktować to jako spatynowaną ścieżkę?
Albo.... Tak na szybko przyszedł mi jeszcze do głowy pomysł z przykryciem tego deskami tarasowymi: najpierw zaimpregnowane jakimś nowoczesnym bitumopodobnym środkiem listwy prowadzące wzdłuż biegu ścieżki, np. co 30-40 cm (koniecznie na mijankę z przerwami pomiędzy kolejnymi listwami, aby odprowadzać wodę), przykręcone do betonu i dopiero na to deska tarasowa. Tylko to też będzie drogie. ale za to jak będzie wyglądało...
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p

Post »

:D pomysł dobry, tylko koszt będzie spory :cry:
Awatar użytkownika
WAKWAK
200p
200p
Od: 28 gru 2014, o 15:11

Post »

Zwróć jeszcze uwagę na niewielkie skomplikowanie wykonania oraz łatwy sposób naprawy. Bo:
- w przypadku przyklejania płytek będziesz miał problem z nadaniem odpowiedniego spadku - gwarantuję Tobie, że w wielu miejscach po deszczu będzie stała woda i potem zbierał się brud; będzie brzydko wyglądało,
- jakakolwiek wylewka wymaga nadkucia powierzchni, aby wolniej ;-) się odspajała; do tego musisz wykonać deskowanie,
- malowanie jest najłatwiejsze, ale nie zamaskuje nierówności i będzie się łuszczyło.

A deski tarasowe...: zachowując ok. 1 cm odstępu między układanymi deskami masz tolerancję na różnicę w nadanym spadku sąsiednich desek. Jak coś nie wyjdzie, źle się przykręci itp. - zmieniasz deskę, przykręcasz nową. Nawet po jakimś czasie. Listwy prowadzące w zasadzie są niewidoczne, więc tolerancja ich wykonania poza uzyskaniem jednego poziomu górnej powierzchni - spora. A żeby uzyskać równą górną powierzchnię możesz natomiast przymierzać listwy surowe, doszlifowywać, a dopiero przed samym położeniem pomalować bitumopodobnym czymś. Albo np. przykręcać je do podłoża co 50 cm i w miejscu mocowania wypoziomować je kilkoma podkładkami do śrub między listwą a betonem - tylko wtedy te listwy muszą być nieco mocniejsze, bo nie będą leżały całą długością na betonie (co ma swoje zalety, bo woda nie będzie stała). Hmmm.... Trochę przekombinowuję - to nie apteka. Jak się ułoży, to będzie dobrze. A zabawa z drewnem i wiertarką/wkrętarką na pewno jest przyjemniejsza od prac płytkarskich/betoniarskich.
robsson86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 sie 2018, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Stara betonowa ścieżka w ogrodzie - pomysł na odnowienie?

Post »

Witam.

Na zdjęciu stara sciezka z betonu która mam na działce. Myślę o jej odnowieniu lub jakimś udekorowaniu by wyglądała lepiej ale nie chce jej burzyć. Czy macie moze jakieś pomysły co mozna było by z nią zrobić aby wyglądała przyjemnie dla oka?

Obrazek
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22

Re: Ścieżka w ogrodzieJa

Post »

Ja bym ją zburzył i położył kostkę brukową :-) Ale tak na serio to można by czymś obsadzić wzdłuż ścieżki (np. bukszpan, kocimiętka, lawenda, trzmielina, tawuła itd) by jej po prostu nie było tak widać.
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może połóż gres, lub farba nartyskowa do betonu.
jalka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 sie 2018, o 20:07

Post »

A taka farba szybko się nie złuszczy pod wpływem deszczu i słońca?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”