Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
Dzień dobry. W tym roku po raz pierwszy posadziłam pomidory na balkonie i niestety, jak to bywa, wygląda na to, że jeden krzaczek dopadło jakieś paskudztwo. Pomidory z rozsady jakoś się trzymają, ale ten, który był kupiony jako większa sadzonka (już częściowo owocująca) marnieje.
Początkowo obwiniałam kiepską pogodę (mieszkam w Norwegii i po początkowo ładniej pogodzie mieliśmy ostatnio 10-12 stopni i deszcze), ale dzisiaj zauważyłam dziwny "nalot" na łodydze. Próbowałam znaleźć odpowiedź na forum, ale przy tak obszernym temacie, nie jest to łatwe.. Obecnie krzaczek wygląda tak:
Czy to szara pleśń?
Początkowo obwiniałam kiepską pogodę (mieszkam w Norwegii i po początkowo ładniej pogodzie mieliśmy ostatnio 10-12 stopni i deszcze), ale dzisiaj zauważyłam dziwny "nalot" na łodydze. Próbowałam znaleźć odpowiedź na forum, ale przy tak obszernym temacie, nie jest to łatwe.. Obecnie krzaczek wygląda tak:
Czy to szara pleśń?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dopadła go starość, owoce czerwone, to liście już nie potrzebne, bo pokarm z nich poszedł do owoców. A jak to po wydaniu plonu, czas na odpoczynek. Można go jeszcze jakoś reaktywować, pousuwać chore liście, ale już za dużo po nim nie ma co się spodziewać. Jeśli szybciej byłyby zrywane owoce, to tak by szybko się nie wyeksploatował, bo czerwone owoce także obciążają roślinę.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Dzień dobry.
Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś z doświadczonych forumowiczów mógł mi pomoc w określeniu czym jest ten szkodnik na pomidorze koktajlowym. Nie znam odmiany, bo moj mąż kupił go w supermarkecie i nie było na doniczce nazwy łacińskiej. Najwiecej tych szkodników było wewnątrz krzaczka. W zdecydowanej większości żerują od spodu liścia.
Dziękuje z góry za pomoc.
Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś z doświadczonych forumowiczów mógł mi pomoc w określeniu czym jest ten szkodnik na pomidorze koktajlowym. Nie znam odmiany, bo moj mąż kupił go w supermarkecie i nie było na doniczce nazwy łacińskiej. Najwiecej tych szkodników było wewnątrz krzaczka. W zdecydowanej większości żerują od spodu liścia.
Dziękuje z góry za pomoc.
Miniarka, pozbieraj szybko te larwy i oberwij zaminowane listki.
Wycielam wszystkie obgryzione liście i te, które miały larwy. Czy powinnam zastosować jakis oprysk? Czy wystarczy przegląd rośliny co kilka dni i usuwanie larw?
Opryskaj Mospilanem będziesz miała spokój
Dziękuję serdecznie za pomoc.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gorzej jak to nie będzie zwykła miniarka tylko creme de la creme wszystkich miniarek , czyli skośnik pomidorowy Tuta absoluta. Jest to prawdopodobne, bo pomidorki w marketach mogą pochodzić z rejonu gdzie skośnik występuje. Podobno jest już także u nas, w Polsce.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Zastanawiam się tylko, czy mam się martwić tym białym "czymś" na łodydze. W skrzynce rosną młode sadzonki pomidorów i rukola, nie chciałabym, żeby zaczęły marnieć.
-
Ten biały nalot na dole łodygi to może być zgnilizna twardzikowa. Równie nieprzyjemne dziadostwo.
Nie jestem ekspertem, ale larwy wyglądają zupełnie inaczej, niż te Tuta Absoluta. Te które miałam były krótsze i żółte. Wyglądały rownież na "opancerzone", w przeciwieństwie do miękkich ciałek T. Absoluta.
-
Ja też nie jestem ekspertem ale pamiętam ze szkoły, że następnym stadium po larwie (gąsienicy) jest poczwarka.
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Pozdrawiam ;)