Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
bazyliszek111
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2017, o 01:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Post »

POMOCY!
Witam serdecznie, jest to pierwszy rok balkonowego ogrodnictwa i pod foliakiem mam pomidorki, kilka papryk i ze 2 ogorki szklarniowe. KIlka dni Po rozsadzeniu do wiekszych donic podlalem roslinki roztworem wody z biohumusem (na początku maja). Po ostatnich 2-3 chlodniejszych dniach w 2 donicach pomidorow pojawil sie bialy osad (pleśń?) na ziemi i chcialbym dodac, ze przez te chlodniejsze dni lezaly zamkniete w szklarni- błąd? Ziemia uniwersalna, którą zaleciła mi pani w ogrodniczym, pomidorki podlewane co 2 dni, jak gorąco codziennie, codziennie je wietrze jak jest goraco. Czy możecie pomóc zidentyfikować co to jest i jak mam zacząć walkę :)? Poniżej zdjęcia (Zauważyłem ten nalot/osad dopiero dziś wieczorem toteż jakość zdjęć może być nieprecyzyjna):
https://ibb.co/esCUSa
https://ibb.co/cd1ZtF
Co ciekawe ten nalot pojawil sie u pomidorów stojących obok siebie. Czy wyciągnąć je z foliaka, aby nie zaraziły innych?
PS. Nie wrzucam bezpośrednio zdjęć na forum, gdyż ważą dużo aby można było dostrzec szczegóły.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

sajmon dzięki, one tak wyglądały i rano, i wieczorem. Albo naprawdę trafiły w ziemi na coś, co je tak wykręciło, albo może taka wrażliwa odmiana. W każdym razie, dmuchając na zimne i tak się ich pozbyłam ;:218

bazyliszek wydaje mi się, że na Twoich zdjęciach widać nie pleśń, a osad z twardej wody, kranówki :wink: Więc chyba nie ma powodów do niepokoju.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
bazyliszek111
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2017, o 01:32

Post »

Pozbyłem się tego osadu z wierzchu i objąłem zarażonych pacjentów kwarantanną oraz przeniosłem ich do izolatki-kuchni. Będe monitorować pacjentów. Aguss85, mam nadzieję, że to nie jest pleśń :).
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

"zbyszek_g"

Zbyszku, te pomidory trochę wyglądają jak zasolone, ale również widać, że nie przyswajają fosforu
( fioletowe zabarwienie)
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Ocia
100p
100p
Od: 4 maja 2015, o 10:36

Post »

Witam

Dzisiaj znalazłam coś takiego.
Nie do końca mi to wygląda na Alternatrioze czy zaraze ziemniaka. Ze trzy dni temu podsypywałam pomidory odrobinę azofoską, może byc tak, że upadła na liść i go poparzyło? Nawet by się zgadzało bo na środku jest jakby biały nalot, który odłazi.
Czy Azofoska wyrządziła by aż takie szkody?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

( Posty połączone/ jokaer)
Pozdrawiam ;:131
Ola
Dziki ogród?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ocia Zmiany nie są typowe dla chorób grzybowych i najpewniej to przypalenie nawozem. Na wszelki wypadek weź taki uszkodzony liść i włóż na wilgotnym waciku lub serwetce do słoiczka, czy nawet woreczka i zostaw na 2-3 dni w ciepłym miejscu. Jeżeli to jakiś grzybek, to w tych warunkach szybko coś urośnie.

Zbyszku wstaw zdjęcia całych krzaków. Jak wyglądają stare liście i czy następne pomidory też zaczynają się tak zachowywać? Czy na jesieni było wapnowane lub nawożone popiołem? Jakie jest pH? Czy to nowy tunel w nowym miejscu?
Awatar użytkownika
Ocia
100p
100p
Od: 4 maja 2015, o 10:36

Post »

OK, zrobione. Dziękuje za odpowiedz
Pozdrawiam ;:131
Ola
Dziki ogród?
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p
Od: 10 kwie 2016, o 17:03

Post »

zbyszek_g
Miałam w tamtym roku identyczne pomidory, nie wszystkie, ale sporo. U mnie okazało się silnie zasadowe podłoże, krzak wtedy nie pobiera fosforu. Podlewałam wodą z kwaskiem cytrynowym i nawoziłam dolistnie.
(Łyżka stołowa kwasku na 10 l wody.)
Pomidory ładnie dojrzały. W tym roku zakwasiłam podłoże i jak na razie tylko na 1 krzaku mam takie zabarwienie.

jokaer :wink:
Pozdrawiam-Ela

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
zbyszek_g
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 cze 2017, o 22:11

Post »

Jola, kaLo, Ela dziękuję za podpowiedzi :D . Stare liście wyglądają OK, zresztą wstawiam zdjęcia całych krzaków. Wczoraj po południu, przed napisaniem o pomoc podlałem dwa najbardziej fioletowe krzaki roztworem gnojówki z pokrzyw. Dzisiaj przed południem wierzchołkowe liście trochę bardziej się zazieleniły. Dwa pierwsze zdjęcia to krzaki, których zdjęcia wrzuciłem wczoraj.

Obrazek Obrazek Obrazek

Gospodarujemy na wsi dopiero od wiosny, miejsce gdzie stoi teraz tunel to był ugór zarośnięty chwastami, sąsiedzi nam to przeorali i staramy się jak potrafimy żeby coś jadalnego urosło. Nie mam pojęcia jakie parametry ma ziemia, żona przypomniała mi, że w dołki pod pomidory sypaliśmy mieszaninę popiołu z drzew liściastych, skorupek jaj i kawy. Może popiołu sypnęło się więcej pod niektóre krzaki. Pod wieczór podleję te marniejsze sztuki roztworem kwasku i oby pomogło.
pozdrawiam Zbyszek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Ocia pisze:Witam

Dzisiaj znalazłam coś takiego.
Nie do końca mi to wygląda na Alternatrioze czy zaraze ziemniaka.
Nie ważne z jakiej przyczyny, ale to już początek szarej pleśni. Jeśli nie, to będzie.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Zbyszek- gnojówka ma odczyn kwaśny, szczególnie kiedy się zakisza w początkowej fazie,
to wtedy jest to też bardzo dobre do zakwaszania gleby.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Zbyszku te pomidory wyglądają jakby brakowało im wszystkiego, począwszy od azotu na mikroelementach kończąc. Żadne wynalazki czy gnojówki nie pomogą, jeżeli nie zasilisz pomidorków konkretnym nawozem. Zwykle po posadzeniu na miejsce stałe młode liście ciemnieją, bo mają więcej papu niż w doniczkach. U Ciebie jest odwrotnie. Więdnięcie najmłodszych liści zwykle oznacza deficyt miedzi. Może być jej brak w glebie, lub zbyt wysokie pH (popiół , skorupki). Jeżeli tak jest, to pomidorki nie pobierają też w dostatecznej ilości żelaza, manganu, boru i cynku, czyli pierwiastków regulujących gospodarkę hormonalną i przemiany energetyczne w roślinie. W magicznej sile jest tyle magii co w nazwie. Ze względu na dużą zawartość potasu bardziej nadaje się do zasilania podczas dojrzewania pomidorów. Nie orientuję się jaki nawóz z niezbędnymi mikroelementami w tym stadium wzrostu byłby najlepszy, ale może Ludwik coś podpowie, bo uprawia pomidory w tunelach i pewnie wie lepiej niż ja.

Obrazek
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

Aguss85 pisze:sajmon dzięki, one tak wyglądały i rano, i wieczorem. Albo naprawdę trafiły w ziemi na coś, co je tak wykręciło, albo może taka wrażliwa odmiana. W każdym razie, dmuchając na zimne i tak się ich pozbyłam ;:218

bazyliszek wydaje mi się, że na Twoich zdjęciach widać nie pleśń, a osad z twardej wody, kranówki :wink: Więc chyba nie ma powodów do niepokoju.
Aguss85 ale wyczytałem z kozulowych porad ze poskręcane liście w ten sposób może być brak azotu.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”