Kosiarka - niedroga - jaka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
piratez
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2017, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosiarka - niedroga - jaka

Post »

Jeszcze taką kosiarkę znalazłem: AL-KO 4.64 P-S Classic
Typ silnika: AL-KO Tech 135 OHV - co to za cudo?
miachlbyk
100p
100p
Od: 7 lis 2015, o 09:27

Post »

piratez pisze:Jeszcze taką kosiarkę znalazłem: AL-KO 4.64 P-S Classic
Szybko o niej zapomnij,te kosiarki z silnikiem AL-KO Tech to najgorsze dziadostwo jakiem miała ta Firma,żaden szanujący się sklep nie powinien jej sprzedawać,swego czasu były w Castoramie i do dziś ludziska przeklinają dzień w którym je kupili
piratez
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

miachlbyk pisze:
piratez pisze:Jeszcze taką kosiarkę znalazłem: AL-KO 4.64 P-S Classic
Szybko o niej zapomnij,te kosiarki z silnikiem AL-KO Tech to najgorsze dziadostwo jakiem miała ta Firma,żaden szanujący się sklep nie powinien jej sprzedawać,swego czasu były w Castoramie i do dziś ludziska przeklinają dzień w którym je kupili
dzięki za info
wygląda na to, że nic lepszego od GRL 460P nie znajdę.
Deltoideus80
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2017, o 10:30

Post »

Musze podjac wreszcie dyecyzje. przegladajac juz chyba wszystkie kosiarki wpaldem jeszcze na ta kosiarke
honda-hrg536sd-izy2.
wiec ostatecznie wybieram miedzy Active 5850 SVB a ta Honda.
poradzicie cos? na youtube jeden specjalista twierdzi, ze silnik tej hondy jest bardziej trwaly od Briggsa.
miachlbyk
100p
100p

Post »

Nie porównasz kosiarki profesjonalnej Active do amatorskiej Hondy,podam ci podstawowe różnice między nimi

Active 5850 obudowa aluminiowa,Honda stalowa
napęd Activa dyferencjał,Honda standardowy
silnik Activa profesjonalny w tulei żeliwnej,Honda aluminium i niech nikt nie mówi że silnik Hondy wytrzyma więcej od tego B&S
Active regulowany napęd,Honda nie
Active ma koła aluminiowe,Honda z tworzywa

można jeszcze tak wyszczególniać ale nie ma potrzeby i jak widzisz nie ma porównania tych dwóch modeli do siebie bo Activa będzie o niebo lepsza,chcesz normalną kosiarkę to weż Hondę ale jak szukasz sprzętu profesjonalnego na długie lata to odpowiedż nasuwa się sama
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

miachlbyk pisze:
AmaPoland pisze:
Różnica między tą Stigą a Al-Ko, które podałeś jest niewielka. .
Wybacz ale jeżeli dla ciebie niewielką różnicą jest lepsze i w większej ilości zbieranie trawy do kosza,napęd Vario,niższe ceny części,w AL-KO nawet dżwignie napędu czy hamulca są sprasowane aby wygodniej układały się na nich ręce i wygodniej było było kosić a w Stidze są okrągłe więc o wygodzie nie mam mowy i jeżeli jest to dalej nie wielka różnica to ja więcej pytań nie mam

Ależ Ty jesteś 0-1kowy :) Wystarczy, że kosiarka różni się jedna pierdołą aby wyrazić się o maszynie jako super ekstra lub dno i muł :) Nie wiem czy lepiej zbiera, napęd Vario opisałem jako różnicę a poza tym to faktycznie uchwyt maja inny :D noż niech mnie kule biją różnica jak z Berlina do Moskwy! ;:306

Napiszę jeszcze raz. Obie maszyny są dobre. Niech każdy podjedzie do sklepu, obejrzy i sam się przekona. Tę, którą wybierze będzie mu dobrze służyć.

...i proszę Cię nie unoś się tak ;:196
miachlbyk
100p
100p

Post »

Do uniesienia jeszcze mi daleko :heja ale żeby takie coś jak zbieranie do kosza jest raczej istotne,jeśli chodzi o szczegóły to tego troszkę jest i zbierając wszystko do kupy robi nam się spora górka,wiadomo że nie każdy patrzy na takie rzeczy bo dla niektórych liczy się tylko że kosiarka kosi trawę a funkcjonalność jest sprawą drugorzędną chociaż coraz więcej użytkowników chce mieć sprzęt lepszy i bardziej funkcjonalny ponieważ coraz bardziej dbają o trawniki
piratez
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jestem po zakupie. Jednak stwierdziłem, że 46cm to będzie zbyt wiele dla moich małych przestrzeni i postawiłem na 42cm
Wybrałem FAWORYT GTR42P100
Model budżetowy ale w porównywaniu z marketówką to niebo i ziemia. Na pierwszy rzut oka:
- porządne koła, ogólnie całe podwozie sprawa wrażenie jak z droższych modeli
- porządna obudowa
- kosz z fajnego miękkiego plastiku - trudniejszy do złamania

Silnik to zagadka, na jakiś aukcjach jest niby info że to loncin ale raczej bzdura marketingowa. Podobno żeliwna tuleja. W każdym razie odpalił praktycznie od strzała i nie było żadnego problemu z koszeniem krótkiej trawy. W weekend w trudniejszym terenie ją potestuję.
mmtw
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 cze 2017, o 09:20

Post »

Witam wszystkich forumowiczów,

Z ciekawością przeczytałem chyba cały wątek (na wyrywki, najwyżej kilka stron opuściłem).
Od miesiąca poszukuję optymalnej kosiarki dla mnie. Najpierw bardzo chciałem akumulatorową (niższy hałas, niższa waga), ale w końcu przez wątpliwości odnośnie ich mocy i trwałości w połączeniu z ciągle wyższą ceną od popularnych spalinówek, skłaniam się jednak na lekką kosiarkę bez napędu.
Do koszenia mam 10 arów, z jedną skarpą pośrodku, usytuowaną w ten sposób, że nie mam bardzo długich odcinków prostych.
Masa kosiarki ma dla mnie duże znaczenie, bo kosiarkę będę trzymał w piwnicy i muszę ją tam zanieść po schodach.

Ostatecznie moi finaliści to:
Viking 248 / VIKING EVC 200
zalety:
+ lekka ? 26kg
+ rewelacyjnie cicha jak na spalinówkę (?) ? 83dB(A) mierzone (deklarowane 96dB(A))
wady:
- brak mulczowania

Stiga Combi 48 / ST 45 OHV
zalety:
+ lekka ? 26kg
+ mulczowanie w standardzie
wady:
- bardzo głośna (?) mierzone i deklarowane po równo - 96dB(A)

Stąd moje główne pytania:
1. Czy to możliwe by różnica w głośności między tymi kosiarkami była aż tak duża - 13 dB(A)??? Czy to raczej przesadny marketing Vikinga i/lub niedokładne parametry Stigi?
2. Czy mulczowanie w polskich warunkach działa (moja działka jest 50/50 cień słońce)? Podobno zagranicą mulczowanie jest popularne jako ekologiczna metoda nawożenia trawnika...
3. Czy są jakieś istotne różnice między tymi kosiarkami, które przeoczyłem?
4. Jak wygląda odpalanie w tych kosiarkach/silnikach? Nie widziałem by miały automatyczne ssanie.
sobiepanmirek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2017, o 18:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

89 DB to jest rewelacja jeżeli tmwppawda. 96 wcale nie jest głośno uwierz mi wiem co pisze sam stawiam na hałas w kosiarce i te 96 słyszałem w akcji.
mmtw
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Alternatywą jest jeszcze Viking MB443 z polimerowym korpusem.
+ jeszcze cichsza 81dB(A)
+ jeszcze lżejsza - 24 kg
+ mulczowanie
- mniejszy nóż 41cm - to już chyba za mało na 10 arów...

Czy silnik B&S Serie 450 E OHV jest w czymś lepszy od ST 45 OHV i VIKING EVC 200?
sobiepanmirek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2017, o 18:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiem,że tutaj było pisane aby nie patrzeć na silniki poniżej serii 600,ale takiego nie spotkasz w tak małej kosiarce.Z mojej wiedzy silniki stigi ST powinny być robione od Loncina-sprawdź to jeszcze wtedy bym go brał zamiast B&S.Muszę sprawdzić poziom hałasu- na żywo w akcji-w tych kosiarkach jak Piszesz.To byłby wynik gdyby były takie ciche-takich jeszcze nie spotkałem.
mmtw
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Też bym chętnie sprawdził, ale w moich okolicach (GDA) kilku dealerów powiedziało mi, że te kosiarki są na zamówienie. Tylko dlatego nie kupiłem jeszcze tego Vikinga.
Pytanie czy ktoś na forum ma możliwość to sprawdzić.

PS. Wg innego forum EVC 200 to też Loncin w kolorach Vikinga.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”