Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 maja 2017, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
Moja papryka przeżyła udar w tym roku, stoi w miejscu od dwóch tygodni. Mogę jej jakoś pomóc?
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- lucysia
- 100p
- Od: 5 mar 2007, o 19:50
Kwitną ślicznie Jalapeno,Furilla,Agneto Gold,Cayenne Yellow,Numex i jeszcze inne .Rokita była pierwsza,zakwitła już w domu i wysadzałam z owockiem.
Na zdjęciu kwitnące Jalapeno i z owockiem Rokita
Na zdjęciu kwitnące Jalapeno i z owockiem Rokita
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Ja wszystkie kwiaty pourywałem aby rośliny szły w masę zieloną która wykarmi owoce. Około końcówki czerwca roślinom pozwolę iść w kwiaty i dalej w owoce.
Moje gruntowe chilli mają już pierwsze owocki
Nie obrywam żadnych kwiatów, krzaczki ładnie się krzewią i mają pełno pąków kwiatowych.
Nie obrywam żadnych kwiatów, krzaczki ładnie się krzewią i mają pełno pąków kwiatowych.
- lucysia
- 100p
- Od: 5 mar 2007, o 19:50
Ja w tamtym roku nie dbałam tak i nie chuchałam i były spore zbiory.W tym roku powinno mnie zasypać paprykami i pomidorami.
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Poradźcie mi proszę, czy papryczki w doniczkach mogą być tak blisko siebie? Czy będzie im za ciasno? Mam taką małą szklarenkę i chciałabym tam umieścić część mojej armii papryczkowej
Milena
-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
Zaklinaczka będzie im za ciasno w niedalekiej przyszłości. Moje po przesadzeniu do 10l korzystają z wolności i mocno rozrastają się na boki. Nawet Trifetti, która jest malutka, też rozrasta się na szerokość. Jutro zrobię im zdjęcia i wstawię, a to dopiero początek czerwca i niedługo po przesadzeniu. Tak o połowę zmniejszyłabym ilość papryk w szklarence, albo w zależności od jej ustawienia do słońca i wysokości (tego nie widzę na zdjęciu) możesz dodać jeszcze jedną wyższą półkę i na niej ustawić doniczki.
Co ciekawe habanero ma już pierwsze, maleńkie owoce, a papryfiutki czerwone i pomarańczowe jeszcze nie kwitną, chyba tylko one. Ta odmiana jest taka późna?
Co ciekawe habanero ma już pierwsze, maleńkie owoce, a papryfiutki czerwone i pomarańczowe jeszcze nie kwitną, chyba tylko one. Ta odmiana jest taka późna?
Jak będzie mało miejsca to urosną mniejsze krzaczki. Ale powinny przeżyć .
Dzień dobry, miło mi powitać Społeczność Forum tym oto pierwszym wpisem
W tym roku pozwoliłem sobie na amatorską uprawę papryki ostrej. Okres "kubeczkowy" mam już za sobą, roślinki dostały wtedy tj. jakieś 3 tygodnie temu porcję nawozu (nie pamiętam nazwy, niebieskawe kryształki do sporządzenia roztworu wodnego) i dość ochoczo nabrały chęci do życia. Od tygodnia siedzą w większych doniczkach, przystosowały się wszystkie, ale pojawił się problem. Górne listki zaczynają zawijać się do środka od strony ogonków. Co do odmian nie mam pojęcia, zapomniałem opisać hodowli. Rośliny od samego początku siedzą w szklarni, podłoże to ziemia ogrodnicza z worków.
Proszę o pomoc w rozwikłaniu tej zagadki.
W tym roku pozwoliłem sobie na amatorską uprawę papryki ostrej. Okres "kubeczkowy" mam już za sobą, roślinki dostały wtedy tj. jakieś 3 tygodnie temu porcję nawozu (nie pamiętam nazwy, niebieskawe kryształki do sporządzenia roztworu wodnego) i dość ochoczo nabrały chęci do życia. Od tygodnia siedzą w większych doniczkach, przystosowały się wszystkie, ale pojawił się problem. Górne listki zaczynają zawijać się do środka od strony ogonków. Co do odmian nie mam pojęcia, zapomniałem opisać hodowli. Rośliny od samego początku siedzą w szklarni, podłoże to ziemia ogrodnicza z worków.
Proszę o pomoc w rozwikłaniu tej zagadki.
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Zmniejsze w takim razie liczbę doniczek o połowę są w doniczkach 7 l więc chyba im wystarczy dziękujęJowita37 pisze:Zaklinaczka będzie im za ciasno w niedalekiej przyszłości. Moje po przesadzeniu do 10l korzystają z wolności i mocno rozrastają się na boki. Nawet Trifetti, która jest malutka, też rozrasta się na szerokość. Jutro zrobię im zdjęcia i wstawię, a to dopiero początek czerwca i niedługo po przesadzeniu. Tak o połowę zmniejszyłabym ilość papryk w szklarence, albo w zależności od jej ustawienia do słońca i wysokości (tego nie widzę na zdjęciu) możesz dodać jeszcze jedną wyższą półkę i na niej ustawić doniczki.
Milena
Jak pąki oberwane na początku, a teraz jest pierwszy kwiat to zostawić, nic im nie obrywać już?
Pozdrawiam, Werka
zaklinaczka jeśli na krzak przypada 7l to wystarczy, zwłaszcza jeśli to pierwszy rok rośliny.
werutka spójrz przede wszystkim na swój krzak. Jeśli zadowala cię jego masa zielona to możesz już zostawić i zapylać - jeśli to parapet.
Z niektórymi krzakami jeszcze czekam.
W swoim sporym krzaku giant rocoto przestałem na samym końcu maja.
Oto efekt ;)
werutka spójrz przede wszystkim na swój krzak. Jeśli zadowala cię jego masa zielona to możesz już zostawić i zapylać - jeśli to parapet.
Z niektórymi krzakami jeszcze czekam.
W swoim sporym krzaku giant rocoto przestałem na samym końcu maja.
Oto efekt ;)