Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.2
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ziemniaczki, ziemniaki- wszystko o uprawie cz.2
Nie wiedziałem, że można w marcu już sadzić ziemniaki. Człowiek całe życie się uczy Ciekaw czy przetrwałyby kwietniowe przymrozki w mojej okolicy, temp. spadła do -7 *C. Np. maliny jesienne nie przetrwały
Pozdrawiam Krzysiek
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
U mnie były wysadzane w połowie kwietnia, przykryłam je butelkami i włókniną zimową, a i tak trochę przemarzły w ostatni przymrozek.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 100p
- Od: 24 lut 2017, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niektórzy sadzą do gruntu już w marcu. Ale jest to ryzyko. Na Mazowszu nie zalecają wczesnego sadzenia. Ziemniaki posadziłam do toreb foliowych i trzymałam w mieszkaniu, a później w tunelu. Do gruntu wysadziłam dopiero w maju po ustąpieniu przymrozków. Ziemniaki posadzone w kwietniu w gruncie odczuły majowy przymrozek, pomimo przykrycia agrowłókniną wiosenną i były w tuneliku przykrytym agrowłókniną zimową.
pozdrawiam
Mirka
Mirka
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanie ? kiedy zbierać ziemniaki?? jak przekwitną kwiaty??
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zbieram jak krzaki uschną .
Mam dosłownie inwazję stonki Ale ziemniaki rosną bardzo szybko, jeden ma już pąki kwiatowe
Mam dosłownie inwazję stonki Ale ziemniaki rosną bardzo szybko, jeden ma już pąki kwiatowe
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja też zbieram jak krzaki uschną, bo ze zbiorem mi się nie śpieszy. Nie wiem jak to jest z wczesnymi odmianami.
U mnie pojawiały się pierwsze stonki ale wystarczyło je ręcznie zebrać. Mam nadzieje, że nie zdążyły złożyć jajek.
Pojawiają się tez pąki kwiatowe. Na zwykłych i Bellarosa będe obrywał, a na Burgundy red i Vitelotte chciałbym zawiązać jakiś kwiat na nasiona, zobaczymy czy się uda.
U mnie pojawiały się pierwsze stonki ale wystarczyło je ręcznie zebrać. Mam nadzieje, że nie zdążyły złożyć jajek.
Pojawiają się tez pąki kwiatowe. Na zwykłych i Bellarosa będe obrywał, a na Burgundy red i Vitelotte chciałbym zawiązać jakiś kwiat na nasiona, zobaczymy czy się uda.
U mnie najładniejsze krzaczki mają ziemniaki Cherie, ciekawe czy dadzą też największe plony
-
- 500p
A czemu będziesz obrywała kwiaty na Bellarosa? Powinno się obrywać? Przeprasza za pytanie jeśli głupio zabrzmi. Dopiero się uczęBobejGS pisze:Ja też zbieram jak krzaki uschną, bo ze zbiorem mi się nie śpieszy. Nie wiem jak to jest z wczesnymi odmianami.
Pozdrawiam Krzysiek
- BobejGS
- Kontakt:
Z tego co wyczytałem, to obrywa się po to aby bulwy były większe, bo roślina nie traci części energi na kwiaty i nasiona. Tak robią osoby uprawiające je na wielkość.
Natomiast na ziemniakach z nasion, czy odmianie Vitelotte oraz Burgundy red, będe chciał nasiona zebrać. Zobaczymy czy się uda. na razie zobaczyłem pierwsze sztuki otwarte na Vitelotte i Burgundy red. Na tych z nasion się jeszcze trochę naczekam.
Natomiast na ziemniakach z nasion, czy odmianie Vitelotte oraz Burgundy red, będe chciał nasiona zebrać. Zobaczymy czy się uda. na razie zobaczyłem pierwsze sztuki otwarte na Vitelotte i Burgundy red. Na tych z nasion się jeszcze trochę naczekam.
-
- 500p
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - Vitelotte oraz Burgundy red masz z nasion?
Oberwie kwiaty na jednym rzędzie Bellarosy to będę miał porównanie do ziemniaków na których kwiaty zostały.
Oberwie kwiaty na jednym rzędzie Bellarosy to będę miał porównanie do ziemniaków na których kwiaty zostały.
Pozdrawiam Krzysiek
- BobejGS
- Kontakt:
Burgundy red i Vitelotte mam z sadzeniaków. Osobno mam sadzonki z nasion. Z tych odmian spróbuje pobrać nasiona.
Z Bellarosa nie będe chciał nasion, więc skasuje wszystkie kwiaty. Oby plon był liczniejszy.
Z Bellarosa nie będe chciał nasion, więc skasuje wszystkie kwiaty. Oby plon był liczniejszy.
-
- 500p
W poprzednim sezonie nic nie robiłem z kwiatami i ziemniaki pod krzakiem były małe ale dużo. Podczas koszenia kosa przez przypadek parę ziemniaków skosiłem w czasie kwitnienia i pod 2 krzakami było po 3-4 ziemniaki ale duże. Inne wykoszone miały ziemniaki takie jak reszta - drobne i dużo. I tak wszystko zostało zjedzone
Pozdrawiam Krzysiek
- BobejGS
- Kontakt:
Na to może mieć wpływ wiele czynnkików, więc z tymi kwiatami nie tak na sto procent musi być.