Nasze 1500 m2 - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze 1500 m2 - cz.2

Post »

Małgosiu - też się zastanawiam, dlaczego irysy przestały u mnie kwitnąć. Ale to spowodowałao, że wyrok został wydany! Ich miejsce w przyszłym roku zajmą róże. Pewnie gdybym miała taką kolekcję irysów jak Ty, nie podjęłabym tak radykalnej decyzji. Liczyłas kiedyś ile masz gatunków kwiatów? Wydaje mi się, że to całe morze!
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu ja jestem tak niereformowalna, że i tak dokupuję nowe odmiany mimo braku miejsca ;:223

Aniu Ann kropkowany u mnie to "żelazna" roślina :shock: Może ją koledzy twojego sierściuszka "podlali" :wink:

Aniu anabuko z goździkami popłynęłam na całego... Powojnikowe chciejstwa mam cały czas, stale kombinuję tylko, gdzie by tu jeszcze... :lol:

Wiolu kocham różnorodność wśród kwiatów, uwielbiam przechadzać się wśród rabat wypatrując "co mi dziś zakwitło" ;:224 Norę Barlow mam chyba trzeci rok dopiero, więc niestety nie wiem po jakim czasie się starzeją...

Ewuniu ewarost kwiaty porozrzucane po różnych rabatach, ale specjalnie dla ciebie odeszłam od swoich ulubionych portrecików i poniżej zamieściłam ciut szerszą perspektywę :wink:

Ewuniu ewarm krwawnik jeden taki wyrywny, a rudbekii jeszcze nie mam, może masz na myśli gailardię? Niektóre powojniki zazwyczaj trzymają się same, ale pomagam im trochę się "nakierunkować" :wink: , czyli w miarę wzrostu staram się je trochę przeplatać przez pergole.

Iwonko iwek kwiaty twojego bodziszka przypominają Magnificum, ale liście ma zupełnie inne. Niestety nie mam pojęcia co to za odmiana, a szkoda, bo bardzo ciekawa ;:333 Raczej żadna pergola sama nie ustoi ;:185 Są takie specjalne kotwy do pergoli, ja mam takie Obrazek. Mają trzy podstawowe zalety: szybko się je montuje, można wbić gdziekolwiek (łatwo je też przenieść) i izolują drewno od ziemi, a tym samym wydłużają jego żywotność.

Martusiu oj tak, piękny czas, nie dość, że w ogrodzie bogactwo kwitnień, to jeszcze na warzywniku zaczął się czas podjadania, bo truskawki już są, gdyby jeszcze tylko komary chciały zniknąć, można by mówić o raju ;:224

Aneczko sama nie wiem kiedy te wszystkie nazwy w głowie się zagnieździły :wink: Jeszcze trzy lata temu twierdziłam, że "ja sobie nigdy tego nie zapamiętam" :lol: Ostrogowiec kwitnie mi pierwszy rok, więc niestety nie wiem jak będzie się sprawował, ale któraś z dziewczyn pisała, że kwitnie rekordowo długo.

Moniczko fajnie, że nie tylko ja :D

Ewuniu ewka nawet nie chcę słyszeć o eksterminacji cudnych irysków :shock: Kocham wszystkie razem i każdego z osobna :D Już dawno nie liczyłam zielonych podopiecznych, muszę kiedyś to zrobić :D
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Czas goni niesamowicie, zwłaszcza gdy wciąż wymyśla się nowe rzeczy, które by się chciało ;:224 Wieczorem wracam złachana, pytam samą siebie, czy mi to naprawdę do szczęścia potrzeba, a nazajutrz tylko patrzę, żeby znowu pobiec do ogrodu Obrazek Chwasty nic sobie nie robią z tego, że czasu nie starcza nawet na przyjemniejsze rzeczy i rosną na potęgę, zwłaszcza na nowych rabatach, gdzie kwiatki jeszcze nie zdążyły zająć całej przestrzeni ;:14 Te pożądane rośliny też szaleją, patrzę na rabaty, które porządkowałam zaledwie w tamtym roku i ręce opadają, bo już tak zarośnięte od nowa, że nawet stopy nie ma gdzie postawić Obrazek Komary skutecznie skracają czas pracy w ogrodzie, bo już od 18.30 przypuszczają zmasowany atak, o 20.00 jest taka kumulacja, że czym prędzej trzeba się chronić do domu za moskitiery Obrazek

A teraz kilka zdjęć, okupionych własną krwią (na jedno zdjęcie przypada jakieś 10 sztychów komara ;:224 )
Najpierw może świeżynki?
Wreszcie mam nową rabatkę. Tu już częściowo obsadzona, tym samym sporo moich ?doniczek? trafiło do nowych domków, inne zmieniły tylko adres zameldowania
Obrazek

Takie cóś sobie ustawiłam na trawniku, do dużych wsadziłam dalie, którym nie umiałam się oprzeć przy wiosennych zakupach, ale miejsca na rabatach już kompletnie nie znalazłam. Muszę dokupić coś kwitnącego teraz, ale nic fajnego nie znalazłam póki co.
Obrazek

Na specjalne życzenie Ewy trochę ogólnych widoczków:
Trudno zrobić zdjęcie bez moich kudłatków
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przerażające jest to jak te rośliny szybko przyrastają, przecież te rabaty dopiero w tamtym roku reorganizowałam, a już palca nie da się wsadzić.

I portreciki, te jednak lubię najbardziej robić ;:173
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec to co tygryski lubią najbardziej :D
Obrazek
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu, roślin u ciebie bez liku. Cieszę się, że część z nich trafiła do mnie ;:138 czekam z niecierpliwością na twoją powojnikową ścianę ;:65 w zeszłym roku wyglądała cudnie :) Bardzo ładnie wyglądają twoje "tymczasowe" doniczki ;:63
Komary w tym roku doprowadzają mnie do szału. Widzę, że wszędzie mają te same godziny posiłków. Masakra jakaś. Nie wiem, czy mam jeszcze jakieś nieswędzące miejsce ;:145
Ula
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Małgosiu nowa rabatka super,a co tam posadziłaś?
Komary atakują zaciekle,może jakiś odstraszacz kup? Ja ostatnio się Off wypsikałam i miałam spokój.
Ładnie ozdobiłaś pojemniki,hmm dobry pomysł,by sadzić w przedmioty wszelakie ;:215
Truskawki mniam,zachwycam się,bo nie mam swoich,ale już na jesieni posadzimy.

Pozdrawiam :wit
BOzENA1542
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 21:31

Post »

Małgosiu jestem zachwycona ;:oj ;:oj ;:oj
Obrazek
sama zrobiłaś ,czy to jest juta i koronka ? czy namalowane
Super pomysł tylko czy się nie zniszczy jak deszcz będzie padał
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Małgosiu dzięki za fotki i o to chodzi ;:215 lubię podglądać sposób zagospodarowania przestrzeni na rabatkach... Ja się dopiero uczę :oops: wiec każda podpowiedź jest dla mnie ważna. Twoje roślinne portreciki też mi się podobają, bo mogę podziwiać roślinki z bliska ;:215
Też zauroczyła mnie kompozycja konewkowo - baliowa... i ta subtelna koronka ;:138
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

clem3 pisze:Aniu Ann kropkowany u mnie to "żelazna" roślina :shock: Może ją koledzy twojego sierściuszka "podlali" :wink:

A to nie jest wykluczone :evil: Chociaż... tak sobie myślę, że mogłam sama zrobić mu kuku. Sypałam nawóz uniwersalny w granulacie pod rośliny i sypnęłam tez goździkowi... A to taka gęsta kępa, ze być może te granulki na deszczu zaczęły się rozpuszczać nie pod nim w glebie, tylko w kępie i od spodu ją spaliło... Na wierzchu są kwiaty i kwitną, a od dołu jest brzydki ;:24

Truskawka mogłaby robić za reklamową - błyszcząca, soczysty kolor, az ślinka cieknie :lol:

I chociaż sama wolę robić portreciki, to na zdjęciach ogólnych, Twój ogród wygląda bardzo atrakcyjnie ;:108
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Super te donice z koronką :)
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Małgosiu piękne kwitnienia.Zauroczyła mnie kozłówka długoszyjkowa. Mam drugą sadzonkę i dalej licha. Pierwsza zginęła. Nie wiem jak jej dogodzić,by została na dłużej.
U mnie też przeszkadzały komary w wieczornej pracy ale miasto zrobiło oprysk i już jest lepiej.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ja też Tak mam ciągle jakieś nowe clemki mi się podobają. ;)
Tylko z miejscem dla nich to krucho.
Ten pierwszy clemek jest cuudny. Co to za odmiana? Jeszcze takiego nie widziałam; )
Nic dziwnego.,że się zagozdzikowalas.Piękne je wszystkie masz.
Ten czerwonawy ciekawy :)
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Gosiu, w tak krótkim czasie zabuszowałaś się na amen, widać to zwłaszcza na szerszej perspektywie. ;:oj ;:oj
Ciężko Ci będzie znaleźć jakieś miejsce na kolejne chciejstwa a takie często się nam trafiają. ;:306 ;:306
W tych dekoracyjnych donicach, pięknie wyglądałby heliotrop niebieski, podsadzony białą smagliczką nadmorską, obie rośliny pięknie pachną. ;:215
A w konewce pomarańczowa tunbergia dla kontrastu. ;:333
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Małgosiu dzięki Bogu nie tylko ja tak myślę ,że po co ja się tak męczę i czy to do szczęścia mi potrzebne ,ale na drugi dzień zaczynam wszystko od nowa,bo już miałam wyrzuty sumienia :D .Dziękuję Ci za podpowiedz co do końcówek do pergoli przecież mądra Iwonka pergolę by wkopała dobrze,że byłam u Ciebie w wątku i zobaczyłam ,że to tak nie jest ;:124 że są jakieś osłonki na nóżkach ,ale mądra Iwonka nie wiedziała że osłonka kończy się szpikulcem który jest wbity do ziemi.U Ciebie jak zwykle wszystko piękne ale masz dużo gozdzików ;:167
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”