Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7
Każdy orze, jak może. Cueszy fakt, że w ogóle dynie giganty uprawiasz i tu masz duży plus u mnie. Życzę gładkiego przejścia przez 200kg.
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
A dzięki. Miło patrzeć jak coś rośnie. Chętnie przekwalifikował bym się na rolnika, bo mam kilka pomysłów jak z tego żyć, ale trochę już za późno, no i trzeba by było jakiś papier mieć, bo nawet ziemi teraz nie można kupić...
W każdym bądź razie będę uprawiał te swoje 18 metrów plus doniczki...
A 200 kg? W przyszłym roku.
W każdym bądź razie będę uprawiał te swoje 18 metrów plus doniczki...
A 200 kg? W przyszłym roku.
- BobejGS
- Kontakt:
Dynia jest nieobliczalna, więc Ja nie robie założen typu muszę, a raczej staram się mówić, że fajnie by było.
Przed tym sezonem mówiłem, że fajnie by było wyhodować 500kg dynie ale teraz po tych wszystkich przejściach chyba nawozy by musiały zdziałać cuda, choć poletko przygotowałem bardzo dobrze. W sumie czas pokaże, bo sztywnego programu nawożenia też nie mam i daje, co w ręke wpadnie. Przydałoby się jeszcze jedno poletko na nawozowe eksperymenty, by przetestować jakieś dwa nawozy tylko, bo obecnie to nie mam żadnego wglądu co faktycznie daje kopa dyniom.
Przed tym sezonem mówiłem, że fajnie by było wyhodować 500kg dynie ale teraz po tych wszystkich przejściach chyba nawozy by musiały zdziałać cuda, choć poletko przygotowałem bardzo dobrze. W sumie czas pokaże, bo sztywnego programu nawożenia też nie mam i daje, co w ręke wpadnie. Przydałoby się jeszcze jedno poletko na nawozowe eksperymenty, by przetestować jakieś dwa nawozy tylko, bo obecnie to nie mam żadnego wglądu co faktycznie daje kopa dyniom.
- RingoJelcz
- 200p
My tu gadu gadu, a właśnie przeżyłem szok. Przyjrzałem się bliżej pędowi i moje marzenia o 100 kg trzeba chyba zweryfikować.
Dwa pęknięcia na pędzie głównym, jedno bardzo duże...
Rozumiem, że nie ma za bardzo się na co nastawiać. Coś z tego będzie, czy szkoda czasu?
Dwa pęknięcia na pędzie głównym, jedno bardzo duże...
Rozumiem, że nie ma za bardzo się na co nastawiać. Coś z tego będzie, czy szkoda czasu?
- BobejGS
- Kontakt:
Krzak przeżył szok termiczny i pękł. Dalej będzie rósł ale trzeba uważać na te miejsca by spokojnie zaschły i nie wdała się jakaś infekcja.
- RingoJelcz
- 200p
Ten pęd miał już pęknięcia wielkości zapałki, teraz ładnie są zarośnięte, ale tu mogę całą zapalniczkę schować. Nie wiem czy roślina wytworzy tyle tkanki, aby to pokryć. Rozumiem, że nie doprowadzać do zbytniej wilgotności, wyciąć ze dwa liście, aby słońce osuszało pęd? Czy zostawić i poczekać, aż roślina sobie poradzi? To pęknięcie nie wygląda na wczorajsze, pewnie już trochę na pędzie jest, jak na razie wygląda zdrowo.
- BobejGS
- Kontakt:
Nic nie rób. Obserwuj tylko czy się nic z tym nie dzieje, nie sączy coś, nie gnije.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 kwie 2017, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ratunku!
Pęd główny złamał mi się w 2/3 z mojej winy.... Co robić? Robiłem tak żeby w miejscu złamania przylegały obie części. Wystarczy? Co jeszcze zrobić?
Pęd główny złamał mi się w 2/3 z mojej winy.... Co robić? Robiłem tak żeby w miejscu złamania przylegały obie części. Wystarczy? Co jeszcze zrobić?
- niebieski_M
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 sie 2014, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jankes nic z tym już nie zrobisz , wyprowadź jeden z najbliższych pędów bocznych jako pęd główny i walcz dalej .W 2015r też tak miałem a do 500kg. dobiłem
pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
- mdabr
- 200p
- Od: 12 paź 2014, o 17:06
- Kontakt:
Jedna z moich dyń to właśnie 2095 Willemijns, dziś wygląda tak:BobejGS pisze:Kto uprawia w tym sezonie Soty od Willemijinsa?
Martwi mnie, że nie ma jeszcze żadnego kwiatu żeńskiego - mam nadzieję, że lada dzień się coś pojawi.
Pozdrawiam, Mateusz
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
- RingoJelcz
- 200p
Przez sześć ostatnich dni pęd urósł 80 cm, teraz ma 220 cm i pojawiła się pierwsza dyńka.