Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
Gdzieś w kwietniu wysadziłam sobie cukinię na mojej małej działkowej grządeczce. Może popełniłam błąd, ale wysiałam ją prosto do gruntu. Wyszło jej trochę, ale jeszcze dobrze nie zaczęła się rozwijać a zniknęła.
Winiłam ślimaki, więc żeby cokolwiek uratować i pozwolić się roślinkom odbić od ziemi, poprzykładałam je butelkami. W sumie to ocaliłam tylko jedną.
Jak odkryłam to znów ją coś chyba dopadło, bo cukinia zrobiła się jakaś karłowata, wyrastają jej listki, ale nie rosną, wygląda trochę jak żółta wersja bonsai...
Czytałam opisy chorób itd i w zasadzie nic mi nie pasuje do tego. Co to może być?
Winiłam ślimaki, więc żeby cokolwiek uratować i pozwolić się roślinkom odbić od ziemi, poprzykładałam je butelkami. W sumie to ocaliłam tylko jedną.
Jak odkryłam to znów ją coś chyba dopadło, bo cukinia zrobiła się jakaś karłowata, wyrastają jej listki, ale nie rosną, wygląda trochę jak żółta wersja bonsai...
Czytałam opisy chorób itd i w zasadzie nic mi nie pasuje do tego. Co to może być?
Wysiej szybko jeszcze raz, najlepiej podkiełkuj nasiona na wacikach, włóż do ziemi i przykryj butlą pet 5 l, powinny szybko wykiełkować. Szkoda czasu na chore sadzonki.
Pozdrawiam, Zosia
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Foxowa Myślę, że kwietniowo-majowe ochłodzenie zaszkodziło Twoim cukiniom. To są dosyć ciepłolubne warzywa, z drugiej strony wyrosną prawie wszędzie. Ja nigdy nie bawiłam się w żadne rozsady ani wspomaganie kiełkowania nasion. Cukinie i kabaczki sieję co roku wprost do gruntu ale dopiero po "zimnej zoście". Moja mama sieje je w kompostowniku, nie podlewa i nie pryska. Obie mamy plony takie, że rozdajemy sąsiadom
Pozdrawiam Lucyna
- Foxowa
Też tak sobie trochę myślę, bo najpierw zimno, potem deszcze, potem upał, potem deszcze.
Jak siałam to ziemia pływała. Fasolkę obok mi chyba poprzesuwało, bo sadziłam w rządkach, a mam w kupce. Nasiona cukini zakiełkowały z trudem, większość zgniła w glebie, bo miały chyba za mokro.
a potem jeszcze ślimaki obżarły to co próbowało przeżyć. No klęska żywiołowa
Jak siałam to ziemia pływała. Fasolkę obok mi chyba poprzesuwało, bo sadziłam w rządkach, a mam w kupce. Nasiona cukini zakiełkowały z trudem, większość zgniła w glebie, bo miały chyba za mokro.
a potem jeszcze ślimaki obżarły to co próbowało przeżyć. No klęska żywiołowa
Porozsadzałam już część. Nie dałam rady wyciągnąć z bryłką ziemi, wyciągłam same kiełki, i nie obyło się bez zniszczeń korzeni. Jak się przyjmą, będę się niezmiernie cieszyć, jak nie to na następny raz będę sadzić tylko po najwięcej 2 ziarna i we większych odstępach. Strasznie powiędły , leżą klapnięte. Gdyby tak się przyjęły i urosły, miałabym cukiń co nie miara.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Bardzo fajnie wyglądają takie krzaczaste. Pytanie czy u mnie by znalazły smakoszy.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Masz na myśli ślimaki ?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jestem tym jedynym chyba, który mimo iż ma miliony ślimaków na działce, to żrą wszystko naokoło, a warzywa omijają.
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
- Foxowa
Kurcze jakie ładne macie cukinie,u mnie niestety chyba nic z tego. Zostawiłam ją w ziemi widząc że jednak puszcza zielone listki,ale wczoraj plewiąc w koło przez przypadek poruszyłam zbyt ziemię obok i wypadła cała z korzeniami.
Niestety coś chyba faktycznie ją obżera od dołu bo zamiast ładnej sieci korzonków sterczały gęsto grube i krótkie kikuty... Wsadziłam ją na nowo ale już nie liczę na cuda.
Niestety coś chyba faktycznie ją obżera od dołu bo zamiast ładnej sieci korzonków sterczały gęsto grube i krótkie kikuty... Wsadziłam ją na nowo ale już nie liczę na cuda.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Foxowa może jakieś pędraki? Poszukałaś w ziemi pod cukinią? U mnie jak coś łato wychodzi z ziemi, to zwykle pod rośliną siedzi larwa. Jak jej nie wykopiesz i nie usuniesz, to pójdzie zeżreć kolejne rośliny
Moje cukinie, Tondo di Nizza zaczyna kwitnąć, reszta dopiero "pączkuje"
Te chabazie obok to nie chwasty, to roszponka wysiewa się na przyszły sezon
Moje cukinie, Tondo di Nizza zaczyna kwitnąć, reszta dopiero "pączkuje"
Te chabazie obok to nie chwasty, to roszponka wysiewa się na przyszły sezon
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
U mnie też jest sporo ślimaków, ale nie robią szkód. Jako że preferuję uprawę w środowisku zbliżonym do naturalnego, nie tępię chwastów do zera, to i starcza wszystkiego i dla mnie i dla ślimaków.BobejGS pisze:Jestem tym jedynym chyba, który mimo iż ma miliony ślimaków na działce, to żrą wszystko naokoło, a warzywa omijają.
Poza tym tzw. szkodniki zjadają zazwyczaj słabsze rośliny, dla zachowania równowagi w naturze. Znaczy to chyba, że mamy Błażeju silne i zdrowe rośliny
Iza