kaLo pisze: Oj długa, długa . Szkoda, że pominąłeś wątek dotyczący "gnojówki " z pokrzywy. Dowiedział byś się, że w stosowanym rozcieńczeniu nie różni się od wody z pierwszej lepszej kałuży po wiosennym deszczu. Chwalą ją wszyscy, którzy mają dobrą ziemię. Gorzej z tymi co na piaskach. Widocznie ten jeden pomidorek dostał pod stopy trochę mniej "koniaku" niż inne, albo jest bardzie żarłoczny i już przejadł to, co było dostępne. Ile dałeś tego obornika w kilogramach na m2 ?
Na temat polecanych nawozów było już wiele.Wystarczy poszukać.
Co do obornika to nie było tego więcej niż 2 kg/m2.
U mnie ziemia rzeczywiście lekka - piaskowa, kategoria IVb - gnojówkę zastosowałem wg. zaleceń z forum. Przyznaję, że nie przebrnąłem przez cały poświęconej jej wątek ale czytając opinie doświadczonych forumowiczów wyciągnąłem wspólny mianownik tj. proporcja 1/10 co 2 tyg i uznałem, że taka dawka będzie właściwa.
Zostało mi jeszcze prawie 10 L - w jakich proporcjach powinienem jej użyć aby pomóc pomidorom w przypadku mojej "piaskowej" ziemi?
Co do polecanych nawozów na forum często pojawia się:
Substral Magiczna Siła Do Pomidorów
Florovit do Pelargonii (z uwagi na zbilansowanie składników NPK zbliżone do idealnego dla pomidorów tj. 1:1:2).
W przypadku florovit-u forumowicze pisali o stosowaniu 3-5 ml na 1L wody.
Gdybyś mógł mi doradzić czego użyć i w jakich proporcjach byłoby super