Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Post »

Bo jeśli będą szkodniki, to chyba nie ma innego sposobu sprawdzenia. To wtedy będzie przyczyna i sprawdzenie zasolenia nie będzie aż tak potrzebne.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

U mnie komunikat ZZ aktywny. |Chciała bym zrobić profilaktyczny oprysk ,tym bardzie ,że od piątku ma coś popadać.
Mam Curzate cu, Ridomil Gold, Amistar, Infinito?
Czym mogę zrobić taki oprysk? z tych srodków co mam?
Przed posadzeniem opryskałam Midzianem
Aha ,oprysk chcę zrobić w gruncie
Asia
Olaferka
50p
50p
Od: 30 cze 2016, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam.

Czy jaśniejsze stożki, młode liście, jak na zdjęciu to niedobór azotu?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Olu, często takie rozjaśnienie liści świadczy o zbyt wysokim pH, mierzyłaś może?
Pelasiu, z tych które posiadasz w tym momencie wybrałabym jednak Infinito. Wiem, że niektórzy uważają go za środek ostateczny ale....
Teraz potrzebujesz jeden ze środków interwencyjnych ale z grupy systemicznych tj. Mildex 711,9 WG lub Infinito 687,5 SC, Revus 250 SC.
Ponieważ wiadomo, że na jednym preparacie się nie skończy a pogoda jest sprzyjająca dla rozwoju grzybów, trzeba pomyśleć o następnym preparacie radziłabym jakiś zawierający cymoksanil czyli np Curzate M 72,5 WP, Tanos 50 WG. Helm-Cymi 72,5 WP/ najbardziej dostępne/.
Na koniec jakiś środek wgłębny, którym pryśniemy wtedy kiedy pogoda będzie niesprzyjająca/ częste deszcze, duże różnice temperatur między nocą a dniem, przy aktywnym komunikacie PIORIN: Acrobat MZ69 WG lub Ridomil Gold 67,8 WG.
Jak widać masz środki na każdą fazę rozwoju i nie musisz niczego dokupować.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Olaferka
50p
50p
Od: 30 cze 2016, o 11:46

Post »

whitedame

Nie mierzyłam, ale dzisiaj to zrobię bo kupiłam jakiś czas temu żeby zmierzyć :)
bard4
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 wrz 2015, o 13:53

Post »

Po wrzuceniu zdjęć moich pomidorów na forum padła diagnoza, że pomidorki są niedożywione. Parę dni temu zasiliłem pomidory nawozem dedykowanym poprzez rozpuszczenie w wodzie i podlanie ziemi pod każdym krzakiem. Na forum znalazłem tabelę dot. czasu jaki pomidory potrzebują na pobranie poszczególnych składników mineralnych (azot, potas, fosfor, magnez itd) ale dotyczy to zasilania w formie oprysku liści a nie podlewania ziemi. W związku z powyższym proszę o informację po jakim czasie powinna nastąpić reakcja pomidorów na nawóz? Rozumiem, że liście powinny zacząć się prostować (w tej chwili są mocno podwinięte do góry). Czy jeżeli w ciągu powiedzmy najbliższych 3 dni nie nastąpi żadna "wizualna" poprawa należy powtórzyć nawożenie?
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

whitedame
Dzięki za odpowiedź.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

solaris37 pisze: Azofoskę ma rozpuścić w wodzie czy podsypać krzaki? Jeśli rozpuścić to w jakim stężeniu? Gips rozsypać wokół krzaka - ile na krzak? Gips mam rozsypać tylko wokół chorych krzaków czy wszystkie pod folią, razem z tymi zdrowymi?
Jeżeli masz Azofoskę pylistą to możesz ją rozpuścić w wodzie (może być trochę osadu) 1 łyżka na konewkę 10 l i polać tym 1 m2. Jeżeli masz granulowaną, to taka sama ilość na metr , wymieszać z ziemią i podlać. Gips w ilości 1 kg/ 10m2 posypać i zagrabić. Nie sypać na liście. Podlewać po całości a nie tylko pod krzak, bo to ogranicza rozrost korzeni.
Jeżeli na powierzchni ziemi widać wzniesienia, jakby tuneliki, to jest prawdopodobne, że masz turkucie i to one podgryzają korzenie. Znajomy stracił w ten sposób już kilkanaście sałat, porów i pomidorów. Kwiatów nawet nie liczył.

bard4 stare liście, które są zniekształcone pewnie takie pozostaną. Obserwuj nowe przyrosty.
zuza8976
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2017, o 21:04

Post »

Hej, wracam do Was z prośbą o radę. Na 22 stronie wstawiałam zdjęcia swojego pomidora ( Ola Polka), który wówczas miał niedobór potasu. Znowu mam z nim problem i nie wiem czy powinnam się martwić. Góra wygląda okej, nie ma żadnych zmian w postaci plam, no może jest przejedzony, ale dolne liście mnie niepokoją( są młode). Nie wiem czy to będzie widać na zdjęciach, ale te plamy są takie jakby srebrzystobrązowe , odbijające światło.
Myślicie, że to jakaś zaraza ?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

https://piorin.gov.pl/sygn/start.php
Kliknij w swoje miejsce zamieszkania i sprawdź czy komunikat "zaraza ziemniaczana" jest aktywny.
zuza8976
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie, nie jest aktywny.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To dobrze, ale obserwuj bacznie bo mi się to nie podoba.
zuza8976
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czy powinnam opryskać czymś tego pomidora, ewentualnie całą resztę, tak na wszelki wypadek?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”