Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
Bo jeśli będą szkodniki, to chyba nie ma innego sposobu sprawdzenia. To wtedy będzie przyczyna i sprawdzenie zasolenia nie będzie aż tak potrzebne.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
U mnie komunikat ZZ aktywny. |Chciała bym zrobić profilaktyczny oprysk ,tym bardzie ,że od piątku ma coś popadać.
Mam Curzate cu, Ridomil Gold, Amistar, Infinito?
Czym mogę zrobić taki oprysk? z tych srodków co mam?
Przed posadzeniem opryskałam Midzianem
Aha ,oprysk chcę zrobić w gruncie
Asia
Mam Curzate cu, Ridomil Gold, Amistar, Infinito?
Czym mogę zrobić taki oprysk? z tych srodków co mam?
Przed posadzeniem opryskałam Midzianem
Aha ,oprysk chcę zrobić w gruncie
Asia
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Olu, często takie rozjaśnienie liści świadczy o zbyt wysokim pH, mierzyłaś może?
Pelasiu, z tych które posiadasz w tym momencie wybrałabym jednak Infinito. Wiem, że niektórzy uważają go za środek ostateczny ale....
Teraz potrzebujesz jeden ze środków interwencyjnych ale z grupy systemicznych tj. Mildex 711,9 WG lub Infinito 687,5 SC, Revus 250 SC.
Ponieważ wiadomo, że na jednym preparacie się nie skończy a pogoda jest sprzyjająca dla rozwoju grzybów, trzeba pomyśleć o następnym preparacie radziłabym jakiś zawierający cymoksanil czyli np Curzate M 72,5 WP, Tanos 50 WG. Helm-Cymi 72,5 WP/ najbardziej dostępne/.
Na koniec jakiś środek wgłębny, którym pryśniemy wtedy kiedy pogoda będzie niesprzyjająca/ częste deszcze, duże różnice temperatur między nocą a dniem, przy aktywnym komunikacie PIORIN: Acrobat MZ69 WG lub Ridomil Gold 67,8 WG.
Jak widać masz środki na każdą fazę rozwoju i nie musisz niczego dokupować.
Pelasiu, z tych które posiadasz w tym momencie wybrałabym jednak Infinito. Wiem, że niektórzy uważają go za środek ostateczny ale....
Teraz potrzebujesz jeden ze środków interwencyjnych ale z grupy systemicznych tj. Mildex 711,9 WG lub Infinito 687,5 SC, Revus 250 SC.
Ponieważ wiadomo, że na jednym preparacie się nie skończy a pogoda jest sprzyjająca dla rozwoju grzybów, trzeba pomyśleć o następnym preparacie radziłabym jakiś zawierający cymoksanil czyli np Curzate M 72,5 WP, Tanos 50 WG. Helm-Cymi 72,5 WP/ najbardziej dostępne/.
Na koniec jakiś środek wgłębny, którym pryśniemy wtedy kiedy pogoda będzie niesprzyjająca/ częste deszcze, duże różnice temperatur między nocą a dniem, przy aktywnym komunikacie PIORIN: Acrobat MZ69 WG lub Ridomil Gold 67,8 WG.
Jak widać masz środki na każdą fazę rozwoju i nie musisz niczego dokupować.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
whitedame
Nie mierzyłam, ale dzisiaj to zrobię bo kupiłam jakiś czas temu żeby zmierzyć
Nie mierzyłam, ale dzisiaj to zrobię bo kupiłam jakiś czas temu żeby zmierzyć
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 wrz 2015, o 13:53
Po wrzuceniu zdjęć moich pomidorów na forum padła diagnoza, że pomidorki są niedożywione. Parę dni temu zasiliłem pomidory nawozem dedykowanym poprzez rozpuszczenie w wodzie i podlanie ziemi pod każdym krzakiem. Na forum znalazłem tabelę dot. czasu jaki pomidory potrzebują na pobranie poszczególnych składników mineralnych (azot, potas, fosfor, magnez itd) ale dotyczy to zasilania w formie oprysku liści a nie podlewania ziemi. W związku z powyższym proszę o informację po jakim czasie powinna nastąpić reakcja pomidorów na nawóz? Rozumiem, że liście powinny zacząć się prostować (w tej chwili są mocno podwinięte do góry). Czy jeżeli w ciągu powiedzmy najbliższych 3 dni nie nastąpi żadna "wizualna" poprawa należy powtórzyć nawożenie?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
whitedame
Dzięki za odpowiedź.
Dzięki za odpowiedź.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli masz Azofoskę pylistą to możesz ją rozpuścić w wodzie (może być trochę osadu) 1 łyżka na konewkę 10 l i polać tym 1 m2. Jeżeli masz granulowaną, to taka sama ilość na metr , wymieszać z ziemią i podlać. Gips w ilości 1 kg/ 10m2 posypać i zagrabić. Nie sypać na liście. Podlewać po całości a nie tylko pod krzak, bo to ogranicza rozrost korzeni.solaris37 pisze: Azofoskę ma rozpuścić w wodzie czy podsypać krzaki? Jeśli rozpuścić to w jakim stężeniu? Gips rozsypać wokół krzaka - ile na krzak? Gips mam rozsypać tylko wokół chorych krzaków czy wszystkie pod folią, razem z tymi zdrowymi?
Jeżeli na powierzchni ziemi widać wzniesienia, jakby tuneliki, to jest prawdopodobne, że masz turkucie i to one podgryzają korzenie. Znajomy stracił w ten sposób już kilkanaście sałat, porów i pomidorów. Kwiatów nawet nie liczył.
bard4 stare liście, które są zniekształcone pewnie takie pozostaną. Obserwuj nowe przyrosty.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 maja 2017, o 21:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej, wracam do Was z prośbą o radę. Na 22 stronie wstawiałam zdjęcia swojego pomidora ( Ola Polka), który wówczas miał niedobór potasu. Znowu mam z nim problem i nie wiem czy powinnam się martwić. Góra wygląda okej, nie ma żadnych zmian w postaci plam, no może jest przejedzony, ale dolne liście mnie niepokoją( są młode). Nie wiem czy to będzie widać na zdjęciach, ale te plamy są takie jakby srebrzystobrązowe , odbijające światło.
Myślicie, że to jakaś zaraza ?
Myślicie, że to jakaś zaraza ?
-
https://piorin.gov.pl/sygn/start.php
Kliknij w swoje miejsce zamieszkania i sprawdź czy komunikat "zaraza ziemniaczana" jest aktywny.
Kliknij w swoje miejsce zamieszkania i sprawdź czy komunikat "zaraza ziemniaczana" jest aktywny.
-
- 0p - Nowonarodzony
Nie, nie jest aktywny.
-
To dobrze, ale obserwuj bacznie bo mi się to nie podoba.
-
- 0p - Nowonarodzony
Czy powinnam opryskać czymś tego pomidora, ewentualnie całą resztę, tak na wszelki wypadek?