U Violi " Za oknem " cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Violi " Za oknem " cz.2

Post »

Ewciu Iryski koniecznie trzeba mieć w ogrodzie. Ja kupowałam, kupowałam i dopiero zaczyna być efekt po kilku latach.W tym roku posadziłam sporo nowych irysów niskich odmian. Wolę niskie bo te wysokie kładą się na ziemie. ;:3

Elu dziękuję za poradę odnośnie kalafiora :) związałam ich liście i faktycznie jakoś szybko rosną w ciemnościach :)

Moniczko Jeśli chodzi o szpinak,to w tamtym roku też mi nie wyszedł, siałam na piaszczystej glebie. W tym roku jest piękny bo ziemia była przygotowana jesienią, obornikiem i ziemią z kompostu. Buraczki siałam do gruntu tak, ale też jestem ciekawa czy będą buraki, czy same liście tak jak w ubiegłym roku :roll: Dziękuję za poradę o selerze,tak uczyniłam.

Milcia120 Witaj Kochana, zapraszam częściej do mojego ogródka :)

Małgosiu tak robię listki selera obrywam, i podsypuję kompostem. Zaglądam tam w ziemię ale jak na razie nie ma kuli ;:oj ..oby była bo się zdenerwuję w tym roku już na maxa. Wiesz,że ten naciowy seler przezimował mi w gruncie!

Wiola dziękuję Ci. Kokosiki są bardzo nieznośne ale kochane ;:167

Aniu chyba do Mai się nie nadaję, bo u niej są same ogrody pod linijkę. Ja nie siałam warzyw po sznureczku tylko na oko .. wydaje mi się że jest krzywo :lol: Pachnie wszystko nawet sałata, aż strach pomyśleć co my jemy w tych warzywach ze sklepu, ile tam jest chemii rakotwórczej. Aniu, pokochałam warzywniak, tak samo róże w ogóle wszystkie rośliny,drzewa, krzewy ;:167

Pozdrawiam wszystkich.
;:168
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale śliczny masz ten warzywnik, te sałaty takie dorodne i fasolka też! A ziemia jaka cudowna ;:167 No czeka Cię pyszne lato z własnymi kalafiorami, fasolką, kukurydzą i bobem. Bób to już niedługo, codziennie "macam" strąki a swoim, nie mogę się doczekać :lol:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

O Violka, normalnie jesteś miszczem warzywnym ;:138 Nie mogę się napatrzeć, a wiesz, że warzywniki uwielbiam. Smak kalafiora z własnej uprawy uwierz mi, nie do porównania z innymi. Spory masz areał. Jest co robić.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Violusiu, będziesz najzdrowszą forumowiczką po takich warzywach. wielkie pokłony dla Ciebie za ciężką i owocną pracę. Wiem, że zaczęło się od rozplantowywania ton ziemi, potem nawóz naturalny, potem sianie, dopieszczanie, podlewanie, pikowanie, sadzenie, pielenie, podlewanie... ;:180 ;:138
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich, dzisiaj przedstawiam Wam moje róże ;:167 ach ! doczekałam się w końcu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocki życzę ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

I panny różyczki i trzej kawalerowie na zdjęciu powyżej przecudnej urody ;:167
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Wreszcie kwitną! ;:167 Też już przebieram nózkami. ;:65
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Violu masz spaniałe warzywa :D Widać, że ziemia dobra a ogrodniczka umie o nie zadbać :wink:
Ja mam masę chwastów i nie mogę sobie z nimi poradzić.
Cieniujesz róże kalafiorów ? Ja tak nie zrobiłem z jednym w zeszłym roku i miał okropny kolor.
Wspaniałe róże ,a psiaki to prawdziwe słodziaki ;:173
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Nie możesz pokazywać róż i psiaków w jednym poście. ;:224 Trzej muszkieterowie są do zacałowania i do wymiziania, do tego stopnia absorbują czytelnika, że zapomina się o różach ;:108
Czy zostają jakieś szczeniaczki z Wami na stałe?
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Małgosia ma rację, za dużo słodkości w jednym poście.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wiolu, spędziłam wspaniały wieczór w Twoim ogrodzie ;:215 Mieszkasz w pięknym miejscu. Dookoła mnóstwo przestrzeni...cudnie ;:138
Podziwiam Twoją pracowitość i zielone rączki. Czego się nie dotkniesz, to rośnie jak na drożdżach, a bogactwo roślin z własnych wysiewów po prostu oszałamia ;:oj Bardzo mi się podobają nazwane przez Ciebie rabaty. Jakoś szczególnie przypadła mi do gustu rabata wiejska ;:63 Z wielką ciekawością obejrzałam Twoje nowe róże. Młode a tak pięknie się zapowiadają ;:215 Gipsy Boy jest śliczna, prawda? Nie sposób wymienić wszystkich cudowności, które obejrzałam, ale warzywnika nie mogę pominąć, bo na widok tak dorodnych warzyw odebrało mi mowę ;:oj
Na koniec zostawiam sobie psie urocze mordeczki. Jużaka - sunię mieli moi teściowie, ale to my ją przez pierwsze osiem miesięcy wychowywaliśmy. To wspaniałe psy ;:108 Historię naszej Hekci opowiem następnym razem, bo dzisiaj już późno i oczy mi się same zamykają.
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Piękne warzywa , cudne róże , urocze pieski - po prostu mnie zatkało. Wielkie gratulacje bo nic się nie bierze z niczego , wszystko to efekt Twojej pracy! ;:215
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry wszystkim :) U mnie deszczowo i bardzo się cieszę z tego deszczu ja, mój ogród i nie tylko ....

Pestka w zaroślach ..

Obrazek

Małgosiu masz rację, pieski na początek. Są takie kochane,że właściciele dzwonią do mnie i zachwycają się. Przysyłają ich zdjęcia i filmiki. A ja jestem spokojna i cieszę się,że trafiły do super ludzi.Wszystkie psy poszły do rodzin gdzie są dzieci. DZieciaki śpią z nimi w łóżkach. Jedna Pani ma gospodarstwo, w którym są konie, krowy itd.. do niej poszła Banti ,suczka :)

Szkiełko i Pestka, tych gagatków będziecie oglądać często, bo one zostają już ze mną na zawsze ;:167

Obrazek

Zacznę od owoców ..
złota reneta

Obrazek

pokazują się pierwsze malinki

Obrazek

orzechy ziemne

Obrazek

Aguś jak to z tym bobem jest, strąki są ładne grubasy ale bób mały. To już są gotowe do jedzenia ?

Bób

Obrazek

warzywny busz, bardzo się z niego cieszę wszystko jest pyszne i pachnące

Obrazek

między warzywami posiałam sporo kwiatów, nasturcji , łubinów, nagietków itd...

Obrazek

Obrazek

dynie na pisaku, bez nawozów .. nie potrzeba rosną i są ogromne

Obrazek

Obrazek

Modlę się o pomidory, czy będą zdrowe ? póki co ładne zielone

Obrazek
ogórki, już są malusieńkie

Obrazek

Mój kolejny judaszowiec z nasion, jednego mam czterolatka , zakwitł w tym roku :)

Obrazek

Cynie z nasion, niskie

Obrazek

słoneczniki to też niska odmiana, sieję co rok ,bardzo je lubię

Obrazek

drżączka

Obrazek

Szałwia omszona

Obrazek

iryski

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moniczko tak jak piszesz. Dużo pracy mnie kosztował ten warzywnik , ale warto było. Bardzo mnie cieszy to, że mam swoje zdrowe jedzonko, zrobię trochę słoików na zimę. Może jakieś cukinie, dynie, ogórki.

Hortensja krzewiasta

Obrazek

hortensja kosmata

Obrazek

tawuła wierzbolistna

Obrazek

Anido róże kwitną i codziennie nowe okazy. Są przepiękne i będzie ich u mnie więcej

Seba dziękuję za miłe słowa :) Kalafiory cieniuję, związywałam liście a teraz założyłam na nich taką zieloną siatkę tzw, mata cieniująca.

Dorotko bardzo się cieszę, że miło spędziłaś czas na oglądaniu mojego miejsca na ziemi. Mam tutaj swój raj i mogę robić co chce, jeszcze dużo miejsca na rabaty, dużo miejsca na róże ;:168 To niesamowite,że znasz Jużaki ... ciekawa jestem historii o Waszej suni.
Rasa mało znana w Polsce, psy niesamowite to prawda. Tak jak pisałam wyżej, nowi właściciele nie dają mi spokoju, dzwonią i cieszą się opowiadają jakie to fajne i mądre stworzenia. Że aż niemożliwe,brama otwarta a piesek nie wyjdzie poza swój teren .. tak właśnie mają Jużaki :) są bardzo terytorialne.

Na dobranoc różanka .. dumałam dniami i nocami Obrazek jaką zrobić dróżkę. Miała być z podkładów ale szkoda mi siły i czasu na cięcie kopanie .. więc tradycyjnie, zrębki na włókninie... ale na sam dół dałam jeszcze kartony. Mam miękki dywanik

Moja córka się zachwyca . . codziennie po szkole lata i ogląda, która róża dzisiaj się otworzyła i jak pachnie.

Obrazek

Obrazek

to jest cudo !

Obrazek

;:167 prawda ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jestem mały ale mądry i wiem ,że mogę chodzić tylko po ścieżkach :)

Obrazek

....wąchać też mogę ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beatko bardzo mi miło :) Zaglądaj częściej, u mnie dużo się dzieje. Mam jeszcze tyle pomysłów i będę się z Wami nimi dzieliła tutaj na forum.

Ta piękność jeszcze w pączkach

Obrazek

Obrazek

Obrazek\

Miłego wieczoru Wam życzę :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”