Z gruszek możesz zrobić pyszną nalewkę. Ma taki specyficzny nieokreślony smak. Trudno od razu powiedzieć z czego jest nalewkatomw pisze:Robiliście kiedyś sok z gruszek? Może uda mi się załatwić owoce odmiany Konferencja i chciałbym zrobić sok, tak jak jabłkowy czyli mielenie i tłoczenie a później pasteryzowanie. Zobaczymy co z tego wyjdzie
Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
To może jeszcze jeden przepis podam...bardzo nam smakuje taka papryka.Robiłam pierwszy raz i już kilka słoików ubyło.Jutro jadę na targ po warzywa na następne porcje
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/p ... etchupie-8
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/p ... etchupie-8
Pozdrawiam Ewa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dostałam sporo pomidorów, nawet ładnie dojrzałych, mięsistych i nie pustych w środku. One są szklarniowe oczywiście ale to jest partia dla znajomych więc podobno mają mniej oprysków. Na kanapce czy w sałatkach ich nie przejem bo pęknę. Myślicie, że można z nich coś zrobić np Adżikę? Całą jesień się zbierałam ale czasu zabrakło a teraz jakoś je muszę wykorzystać bo szkoda byłoby zmarnować.
- hafciarz
- 200p
- Posty: 472
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zagroda bednarza ( Łowickie)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Poszukuję sprawdzonego przepisu na dżem z jagody kamczackiej. Obrodziła masakrycznie i chciałem wrzucić w słoiczki .
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Z samej kamczackiej nam nie smakują, maja piękny jagodowy zapach ale są kwaśne, robię więc pół na pół z truskawką. Używam pierwszego lepszego fixu z pektyną jabłkową. Właśnie dzisiaj zrobiłam 10 słoiczków.
Sporo jagody kamczackiej mrożę, zimą lepiej smakuje w ciastach, jagodziankach i koktajlach.
Sporo jagody kamczackiej mrożę, zimą lepiej smakuje w ciastach, jagodziankach i koktajlach.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- hafciarz
- 200p
- Posty: 472
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zagroda bednarza ( Łowickie)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dzięki Beata za podpowiedz .
-
- 500p
- Posty: 912
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Stargard
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Zamrożone jagody (i inne owoce) doskonale nadają się do robienia dżemów. Powstają dzięki temu bardzo oryginalne mieszanki smaków. Widzę np., że w tym roku będę miała sporo śliwki uleny, która na powidła słabo się nadaje, dżemy wychodzą z niej niezłe, ale wszystkie dżemy o tym samym smaku to nuda - dodanie do niej właśnie jagody kamczackiej, borówki czy truskawek znacznie poprawi smak.
Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja właśnie wczoraj zrobiłam na próbę jedną porcję dżemu 80 dag truskawek i 20 dag jagody kamczackiej z fixem 2;1 ,smak super,jakby dodane były jagody leśne .I kolorek ładny w słoiczkach,zawsze odmiana od samych dżemów truskawkowych..
Pozdrawiam Ewa
- hafciarz
- 200p
- Posty: 472
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zagroda bednarza ( Łowickie)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Jak zrobić konfiturę aby nie dokładać żadnych fiksów?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 570
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Zamiast fix-ów można użyć pektyny do dżemów niskosłodzonych.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Tez używam pektyny dla niskosłodzonych.
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- hafciarz
- 200p
- Posty: 472
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zagroda bednarza ( Łowickie)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
W normalnym sklepie taka pektynę kupię czy trzeba przez neta ? Cukier dajecie normalny czy ten brzozowy ?
Jakie proporcje i czy pasteryzujecie konfiturę ?
Jakie proporcje i czy pasteryzujecie konfiturę ?
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Robiłam z Xylitolem, jest znacznie mniej słodki. Na dwa kilo owoców dawałam 250 gr.
Da się jeść, choć to nie ulepek jak z cukru ( sacharozy).
Robiłam też z cukrem brązowym. Wszystkie się udają ale mają inna słodycz. Z reguły daję 250 gr każdego cukru na dwa kilo owoców, chyba że są wyjątkowo kwaśne, wtedy daję zalecane 350.
Lepiej się trzymają dżemy zapasteryzowane, niestety coś za coś - tracą na twardości.
Da się jeść, choć to nie ulepek jak z cukru ( sacharozy).
Robiłam też z cukrem brązowym. Wszystkie się udają ale mają inna słodycz. Z reguły daję 250 gr każdego cukru na dwa kilo owoców, chyba że są wyjątkowo kwaśne, wtedy daję zalecane 350.
Lepiej się trzymają dżemy zapasteryzowane, niestety coś za coś - tracą na twardości.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa