Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby
W samej ziemi do sukulentów nie powinno się uprawiać Adenium - to tak na marginesie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nasze Adenium traktujemy bardzo opiekuńczo, boimy sie przyciąć, skrócić, a np: ... ten filmik, pokazuje, że ta roślina żeby prawidłowo rosła, kwitła lubi być traktowana w taki sposób, jak my traktujemy żywopłot, np: z ligustru i jeszcze bardzo lubi "mały dodatek", dużo bezchmurnego nieba i ciepło , które u nas nie zawsze jest .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- edytabv
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 maja 2010, o 22:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie twierdzę, że się trzyma. To był przykład.norbert76 pisze:W samej ziemi do sukulentów nie powinno się uprawiać Adenium - to tak na marginesie.
Natomiast ludzie w różnych ziemiach trzymają Adenium, w samej ziemi do sukulentów też. Dzieje się tak przeważnie na początku ich drogi z tą rośliną.
"Pamiętaj, że wszystko można zacząć od nowa. Jutro jest zawsze świeże i wolne od błędów"
Lucy Maud Montgomery
Lucy Maud Montgomery
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dlatego napisałem "na marginesie".
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Akwelan_2009
i zacznie wątek o Adenium "żyć" ... tylko nie rób ponownie dłuższej przerwy w obecności w wątku, jak Twoje Adenium pokaże kwiaty, również chcemy zobaczyć jakie będą.
Mieczysław
Mieczysław
Masz na myśli nie przycinane?
Pozdrawiam Paula
- Akwelan_2009
- to zamierzasz "pracować" jako pszczółka ?xartix pisze:Druzgocze mnie jednak myśl, że trzeba zniszczyć takie kwiaty, żeby je zapylić
- co masz na myśli pisząc "wyciągnięte", to jest Adenium z siewu nasion, ukorzeniona sadzonka, szczepiona roślina ?xartix pisze:A i potwierdzam tezę, że kwitnie wyciągnięte adenium (już kolejny raz), a drugie niewyciągnięte konsekwentnie nie, chociaż mają tyle samo lat.]
Mieczysław
Mieczysław
- xartix
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 wrz 2016, o 13:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wyciąłem już po dwa płatki, żeby się dostać do pyłku i zapylić (mam nadzieję), zobaczymy, czy się uda. Jest to roślina posiana w 2010 r. z nasion zamówionych w Tajlandii. Pierwszy raz zakwitła 2 lata temu w lipcu. Niedoświetlana, rosnąca w trudnych wschodnio-oknianych warunkach
Myślę, że poniższe zdjęcie wyjaśni przez porównanie, co znaczy wyciągnięta roślina. Dodam, że ta niewyciągnięta była siana w tym samym momencie i jeszcze nie kwitła. Natomiast w tym wątku znalazłem informację, że wyciągnięte wcześniej zakwitają, może z powodu braku słońca i próby ratowania się
A 7 lat temu wyglądało tak:
Myślę, że poniższe zdjęcie wyjaśni przez porównanie, co znaczy wyciągnięta roślina. Dodam, że ta niewyciągnięta była siana w tym samym momencie i jeszcze nie kwitła. Natomiast w tym wątku znalazłem informację, że wyciągnięte wcześniej zakwitają, może z powodu braku słońca i próby ratowania się
A 7 lat temu wyglądało tak:
- Akwelan_2009
- patrząc na rośliny pokazane na wstawionych przez Ciebie fotkach, jestem i pod wrażeniem i w szoku. Pod wrażeniem, że trafiły się Tobie nasiona ze wspaniałym materiałem genetycznym, który nie jest wykorzystany. Rośliny chcą rosnąć, kwitnąć, ale nie tak traktowane, nie w takich warunkach. W warunkach jakie mają u Ciebie, po prostu "cierpią i to bardzo cierpią" wybacz, że tak napisałem, a napisałem dlatego tak, bo jestem w szoku.xartix pisze: Jest to roślina posiana w 2010 r. z nasion zamówionych w Tajlandii. Pierwszy raz zakwitła 2 lata temu w lipcu. Niedoświetlana, rosnąca w trudnych wschodnio-oknianych warunkach
- wyobraź sobie, jak dzisiaj mogłyby wyglądać Twoje rośliny, które wyrosłyby z tych nasion u osoby, która zapewniłaby lepsze warunki do uprawy tych Adenium. Ja również wysiewałem nasiona Adenium w 2010 r, lecz moje rośliny mają troszeczkę lepsze warunki do wzrostu, chociaż rosną na parapecie w bloku. Mam kilkanaście roślin z wysiewu nasion w 2010 i 2012 roku. Na wstawionych dzisiaj do wątku fotkach, jest opis z dokładną datą wysiewu nasion (wstawiam trzy moje losowo wybrane Adenium, do których miałem najdogodniejszy dostęp:
Adenium w doniczce o średnicy 18 cm:
Adenium w doniczkach o średnicy 20 cm:
- część z pokazanych Adenium już u mnie kwitła.
- możesz wskazać część tego wątku w której jest taki wpis, bo jestem dość długo na tym Forum i w tym wątku, ale zapewne musiałem "przegapić" taki opis - taką informację, która moim zdaniem jest niezgodna z prawdą.xartix pisze:Natomiast w tym wątku znalazłem informację, że wyciągnięte wcześniej zakwitają, może z powodu braku słońca i próby ratowania się
- większość z nas, opiekunów Adenium i nie tylko bardzo dobrze orientuje się, co oznacza słowo "wyciągnięta" roślina - ja zadając pytanie, myślałem, że słowo "wyciągnięta" oznacza wyciągnięta z podłoża w celu wyeksponowania kaudexu i korzeni.xartix pisze:Myślę, że poniższe zdjęcie wyjaśni przez porównanie, co znaczy wyciągnięta roślina.
- jaki masz cel niszcząc kwiaty, podejmujesz próbę sztucznego zapylenia kwiatów Adenium, co chcesz osiągnąć. Masz w tym temacie jakieś praktyczne doświadczenie. Po czym sądzisz, że kwiat jest dojrzały, wyprodukował pyłek i znamię jest już "gotowe" do przyjęcia pyłku ?xartix pisze:Wyciąłem już po dwa płatki, żeby się dostać do pyłku i zapylić (mam nadzieję), zobaczymy, czy się uda.
Wg mojego skromnego zdania, niszczysz kwiaty. Twoja roślina uprawiana jest w bardzo nieodpowiednich warunkach, jakiego materiał siewnego spodziewasz się otrzymać z takiej rośliny, oczywiście jeżeli Twoja próba powiedzie się.
Nie lepiej pomyśleć o stworzeniu bardziej odpowiednich warunków dla tych roślin i cieszyć się ich pięknymi kwiatami, a gdy zdobędzie się więcej teoretycznego i praktycznego doświadczenia, dopiero eksperymentować i bawić się w "pszczółkę", ale to są Twoje rośliny i postąpisz tak jak będziesz uważał, chociaż jak dla mnie szkoda roślin, bo po odpowiedniej rekonwalescencji, mogłyby pokazać swoje piękno.
Mieczysław
Mieczysław