Krety i walka z nimi !
to jest silna chemia, nie znam nazwy ale żeby je mieć trzeba skończyć jakiś kurs mają je zakaldy deratyzacyjne.shymek pisze:Witam wszystkich walczących z kretami![]()
![]()
Słyszałem od znajomych że są jakieś tabletki czy coś w tym stylu, które są rewelacyjne w walce z kretami. I wiem na pewno że coś takiego jest bo będąc niedawno w sklepie ogrodniczym w małym miasteczku, kupujący przede mną poprosił tajemniczo sprzedawcę o "...to dobre na te co kopią". Sprzedawca pogrzebał pod ladą i podał zawiniątko. Kiedy zapytałem o ten "tajemniczy" środek sprzedawca lekko mnie spławiając powiedział że na jego stosowanie potrzebuje ukończyć jakiś kurs. Myślę że jest to jakiś cholernie toksyczny środek i pan za ladą sprzedaje go tylko zaufanym. Moze ktoś się z tym spotkał lub wie co to za "tabletki"?
Właśnie mam zamiar rozpocząć pojedynek z moim kretem, który wybrał sobie moją świeżo wyrównaną i obsianą trawką skarpkę, mając do dyspozycji 14a działki na których jeszcze nie ma nic![]()
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 17 paź 2008, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj
Shymku
Shymku
Oglądam Twoje fascynujące zdjęcia . Poruszyły mnie aż do zachwytu, a tu czytam co knujesz przeciw biednemu, bezbronnemu i do tego prawie ociemniałemu
No nie poznaję kolegi!
Ja znam tą truciznę, ale nie powiem. Myślę, że lepiej i uczciwiej będzie, gdy działkowicze zastosują metodę Tadeusza48 czyli eksmitowania
intruza w dalszą okolicę lub jakąś metodę odstraszającą. Choć przyznam uczciwie, że stosowałem różne - bez wyniku. Np. resztki dymnych świec powywalał z dziur i musiałem po nim sprzątać.
Jeśli wolno mi radzić, to użyj swojego talentu aby pięknie go ująć na zdjęciach
Ale sam jestem ciekaw co ma na myśli Sypki pisząc o saletrze.
Pozdrawiam serdecznie.---KBM

Oglądam Twoje fascynujące zdjęcia . Poruszyły mnie aż do zachwytu, a tu czytam co knujesz przeciw biednemu, bezbronnemu i do tego prawie ociemniałemu

Ja znam tą truciznę, ale nie powiem. Myślę, że lepiej i uczciwiej będzie, gdy działkowicze zastosują metodę Tadeusza48 czyli eksmitowania
intruza w dalszą okolicę lub jakąś metodę odstraszającą. Choć przyznam uczciwie, że stosowałem różne - bez wyniku. Np. resztki dymnych świec powywalał z dziur i musiałem po nim sprzątać.
Jeśli wolno mi radzić, to użyj swojego talentu aby pięknie go ująć na zdjęciach

Ale sam jestem ciekaw co ma na myśli Sypki pisząc o saletrze.
Pozdrawiam serdecznie.---KBM
Bogdan
ja spróbuje wam odpowiedzieć
mam pewne doświadczenie w tym temacie
teraz krótka historia z lat dzieciństwa
dotycząca saletry
jako jedenastoletni chłopiec w raz z kolegami
bylismy zainteresowani pirotechniką
konstruowaliśmy mieszanki pirotechniczne
efekty były ciekawe
używaliśmy saletry potasowej czyli spożywczej
nasze zainteresowanie było tak duże że nasze mieszanki
robiły sie coraz bardziej skomplikowane co do składników
nie bedę pisał ponieważ pojawiają się tu dzieci na forum
można też użyć saletry amonowej jest o wiele bardziej wybuchowa
kiedy na osiedlu zaczęło być jak na froncie
zainteresował się nami dzielnicowy i skończył nasze eksperymenty chemiczne
ogólnie mówiąc saletry to w większości nawozy
ale z racji że są silnymi utleniaczami można je stosować jako składnik mieszanek pirotechnicznych
chyba o to chodziło z tą saletrą
a jeszcze może chodzi tu o wytwarzanie dużej ilości dymu
można by pokusić sie o stworzenie mieszanki dymnej
na jakiejś gryzącej np jak gaz pieprzowy czy o zapachu którego nie cierpią krety
lub duszących ,drażniących
pomyśle o tym

mam pewne doświadczenie w tym temacie
teraz krótka historia z lat dzieciństwa
dotycząca saletry
jako jedenastoletni chłopiec w raz z kolegami
bylismy zainteresowani pirotechniką
konstruowaliśmy mieszanki pirotechniczne
efekty były ciekawe
używaliśmy saletry potasowej czyli spożywczej
nasze zainteresowanie było tak duże że nasze mieszanki
robiły sie coraz bardziej skomplikowane co do składników
nie bedę pisał ponieważ pojawiają się tu dzieci na forum
można też użyć saletry amonowej jest o wiele bardziej wybuchowa
kiedy na osiedlu zaczęło być jak na froncie
zainteresował się nami dzielnicowy i skończył nasze eksperymenty chemiczne

ogólnie mówiąc saletry to w większości nawozy
ale z racji że są silnymi utleniaczami można je stosować jako składnik mieszanek pirotechnicznych
chyba o to chodziło z tą saletrą

a jeszcze może chodzi tu o wytwarzanie dużej ilości dymu

można by pokusić sie o stworzenie mieszanki dymnej
na jakiejś gryzącej np jak gaz pieprzowy czy o zapachu którego nie cierpią krety
lub duszących ,drażniących
pomyśle o tym

- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
najpierw trzeba poznać wroga
potem będziemy kombinować
to z Wikipedi
Kret europejski (Talpa europaea) - ssak z rodzaju Talpa, rodziny kretowatych, zaliczanej do rzędu owadożernych, zwyczajowo nazywany kretem.
Zamieszkuje łąki i pola Europy i Azji Środkowej, w Polsce jest chroniony. Ciężar walcowatego ciała do 120 g, długość ciała do 17-20 cm. Pysk o ryjkowatym kształcie, zaopatrzony w 44 zęby. Oczy uwstecznione (o średnicy ok. 1 mm, prawdopodobnie niewrażliwe na światło). Uszy, cofnięte na tył czaszki, nie posiadają małżowin zewnętrznych, są natomiast zaopatrzone jedynie w fałd skórny i w specjalne włosy zamykające otwory słuchowe. Sierść czarna, charakteryzująca się wyjątkową gęstością włosów dwojakiego rodzaju: puchowych i pokrywowych (200 włosków na 1 mm²), przy dotknięciu dające wrażenie "aksamitnych".
Przednia łapa
Silne, łopatowate łapy z mocnymi zagiętymi do tyłu pazurami są przystosowane do kopania podziemnych tuneli. Szczególnie silne i duże są łapy przednie o zredukowanych kościach przedramienia.
Odżywia się dżdżownicami, larwami owadów, drobnymi kręgowcami, które lokalizuje dzięki czułemu słuchowi oraz włosom czuciowym na pysku i ogonie, czułym na drgania (stąd odstraszanie kretów polega na montowaniu odstraszaczy wibracyjno-akustycznych). Na głębokości 20-50 cm wykopuje system podziemnych tuneli o średnicy 6 cm, rozciągających na długość ok. 100-200 m (czasem do 1 km) i terytorium ok. 2000-6000 m², stanowiący rodzaj pułapki na faunę glebową (preferuje gleby żyzne i wilgotne). Korytarze drąży z prędkością 12-15 m/godz., wypychając jednorazowo 100-150 g ziemi (tzw. kretowina), które następnie patroluje co kilka godzin.
Kopce
Największe kopce pojawiają się na glebach bagiennych, dochodzą nawet do 90 cm wysokości. Na powierzchni ziemi porusza się niezdarnie i rzadko się na niej pojawia.
Buduje podziemne gniazdo z mchu i trawy (czasem uzupełnione pionowym tunelem sięgającym wód gruntowych - rodzajem "studni"), obok którego znajduje się "spiżarnia", w której gromadzi żywe, unieruchomione dżdżownice (z umiejętnie podciętym zwojem nerwowym). Komora taka, w której znajduje się kilkaset dżdżownic, stanowi zapas pożywienia na zimę. Samica rodzi 2-7 nagich młodych po ciąży trwającej ok. 28 dni (zwykle raz w roku, późną wiosną). Nie zapada w sen zimowy, jest zwierzęciem bardzo ruchliwym i aktywnym, żyje ok. 2-4 lat, dojrzałość płciową osiąga po 1 roku życia. Krety żyją samotnie (z wyjątkiem rui przypadającej wiosną), przy spotkaniu są wobec siebie bardzo agresywne. Ciekawostką jest dobowy cykl aktywności kreta i jego bardzo głęboki sen (podczas którego chrapie). Kret jest aktywny przez ok. 4 godz., po czym mocno śpi przez ok. 3 godz.
potem będziemy kombinować
to z Wikipedi
Kret europejski (Talpa europaea) - ssak z rodzaju Talpa, rodziny kretowatych, zaliczanej do rzędu owadożernych, zwyczajowo nazywany kretem.
Zamieszkuje łąki i pola Europy i Azji Środkowej, w Polsce jest chroniony. Ciężar walcowatego ciała do 120 g, długość ciała do 17-20 cm. Pysk o ryjkowatym kształcie, zaopatrzony w 44 zęby. Oczy uwstecznione (o średnicy ok. 1 mm, prawdopodobnie niewrażliwe na światło). Uszy, cofnięte na tył czaszki, nie posiadają małżowin zewnętrznych, są natomiast zaopatrzone jedynie w fałd skórny i w specjalne włosy zamykające otwory słuchowe. Sierść czarna, charakteryzująca się wyjątkową gęstością włosów dwojakiego rodzaju: puchowych i pokrywowych (200 włosków na 1 mm²), przy dotknięciu dające wrażenie "aksamitnych".
Przednia łapa
Silne, łopatowate łapy z mocnymi zagiętymi do tyłu pazurami są przystosowane do kopania podziemnych tuneli. Szczególnie silne i duże są łapy przednie o zredukowanych kościach przedramienia.
Odżywia się dżdżownicami, larwami owadów, drobnymi kręgowcami, które lokalizuje dzięki czułemu słuchowi oraz włosom czuciowym na pysku i ogonie, czułym na drgania (stąd odstraszanie kretów polega na montowaniu odstraszaczy wibracyjno-akustycznych). Na głębokości 20-50 cm wykopuje system podziemnych tuneli o średnicy 6 cm, rozciągających na długość ok. 100-200 m (czasem do 1 km) i terytorium ok. 2000-6000 m², stanowiący rodzaj pułapki na faunę glebową (preferuje gleby żyzne i wilgotne). Korytarze drąży z prędkością 12-15 m/godz., wypychając jednorazowo 100-150 g ziemi (tzw. kretowina), które następnie patroluje co kilka godzin.
Kopce
Największe kopce pojawiają się na glebach bagiennych, dochodzą nawet do 90 cm wysokości. Na powierzchni ziemi porusza się niezdarnie i rzadko się na niej pojawia.
Buduje podziemne gniazdo z mchu i trawy (czasem uzupełnione pionowym tunelem sięgającym wód gruntowych - rodzajem "studni"), obok którego znajduje się "spiżarnia", w której gromadzi żywe, unieruchomione dżdżownice (z umiejętnie podciętym zwojem nerwowym). Komora taka, w której znajduje się kilkaset dżdżownic, stanowi zapas pożywienia na zimę. Samica rodzi 2-7 nagich młodych po ciąży trwającej ok. 28 dni (zwykle raz w roku, późną wiosną). Nie zapada w sen zimowy, jest zwierzęciem bardzo ruchliwym i aktywnym, żyje ok. 2-4 lat, dojrzałość płciową osiąga po 1 roku życia. Krety żyją samotnie (z wyjątkiem rui przypadającej wiosną), przy spotkaniu są wobec siebie bardzo agresywne. Ciekawostką jest dobowy cykl aktywności kreta i jego bardzo głęboki sen (podczas którego chrapie). Kret jest aktywny przez ok. 4 godz., po czym mocno śpi przez ok. 3 godz.