Nóż do szczepień czy sekator do szczepień?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: nóż do szczepień czy sekator do szczepień?

Post »

Mam pytanie w przypadku szczepień nóż powinie być zaostrzony z obu stron czy tylko z jednej tzn od strony spodniej płaski a od góry zaostrzony. Pytam ponieważ zauważyłem to w nożach do bonzai oraz tym ze np. może Tina są dla lewo i prawo ręcznych. Pytam ponieważ jest to dla mnie istotne w przycinaniu cienkich zrazów iglastych, do grubych liściastych tapeciak jest odpowiedni.
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Awatar użytkownika
mathun
200p
200p
Od: 6 maja 2016, o 08:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nóż do szczepień czy sekator do szczepień?

Post »

Nożyk z filmiku Opinel No.6 Carbon jest zrobiony ze stali 0,9 C (0,9%)
Okulizak gerlacha jest zrobiony z N9E (0,9%).
Czyli teoretycznie powinny oba dawać tę samą ostrość.
Ktoś testował tego Gerlacha? http://sztucce.pl/pl/1697-pol-397-noz-m ... -8308.html
Domyślam się że większość niezadowolonych używała tego samego gerlacha w wersji "ze stali nierdzewnej", bo taki model też jest.
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz
"Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty
i chwasty wydają się urocze."
Sokrates
Awatar użytkownika
mathun
200p
200p
Od: 6 maja 2016, o 08:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zapomniałem dodać że ja stosuje ostrza chirurgiczne. Na dzień dzisiejszy na portalu aukcyjnym z dostawą do domu 100 sztuk można kupić za 20zł (nie we wszystkich aptekach są dostępne).
Plusy są takie że:
- ostrza są ostre i nie wymagają ostrzenia.
- są ze stali węglowej
- każde ostrze jest oddzielnie zapakowane i sterylne.
- używając raz do roku nowego ostrza starczy ich na 100lat, a gdybyśmy marnowali więcej to i tak jedno opakowanie starczy na całe życie. Przy kupnie warto zwrócić uwagę na rozmiar i kształt (są różne).

Minusy:
Wymagają rączki (można samemu sobie zrobić z byle patyka, albo kupić za dodatkowe kilka złotych - rączki są też w różnych rozmiarach, nie każda pasuje do każdego rozmiaru ostrzy)
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz
"Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty
i chwasty wydają się urocze."
Sokrates
jacko35
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 cze 2017, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chcecie mieć dobry nóż to go sobie zróbcie . Wystarczy poszukać w domu na działce , garażu . Ważne aby dał się naostrzyć tak by golił włosy na ręce. Nie musi wyglądać jak nóż do okulizacji - szczepienia . Do naostrzenia potrzebna jest osełka jak najdrobniejsza parę zł w Castoramie i ostrzymy na mokro. Używałem morza do tapet ale jak chcecie mieć proste cięcie to jest za mało ostry i za wiotki. Mam na działce jakiś nóż do okulizacji ale jest ze złego materiału i nie da się naostrzyć.
Awatar użytkownika
vinetou80
200p
200p
Od: 7 lut 2013, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja kupiłem taki za ok. 45zł:

Obrazek
...tylko przydała by się osełka do niego a kosztuje więcej niż ten nóż :)
LEGENDS NEVER DIE
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”