Identyfikacja róż - część 5
Re: Identyfikacja róż - część 5
Tak, to ta sama róża Tej zimy przy metalowej pergoli wcale nie przemarzła. Piękna jest.
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może to Naomi Renaissance?
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Nie , to nie ona. Wydawało mi się, że nie będę miała problemu ze znalezieniem nazwy, bo przecież nie aż tak wiele jest roż "prążkowanych", a ona ma wyraźne białe przebarwienia jak w Camille Pissarro ( tylko znacznie ich mniej). Ma niewiele płatków, nie policzyłam ich , ale nie jest pełną różą jak Renesansowe. Natomiast zapach ma tak samo mocny jak Ghita czy Clair Renessanse.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 14 sie 2010, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
syska811 może to Ambroise/Ambroży Pare lub coś bardzo do do tej odmiany podobne? W zeszłym roku prosiłem tutaj również o identyfikację róży, która wygląda identycznie i taką otrzymałem odpowiedź,
Co do uprawy, nie mam doświadczenia wielkiego, ale mam sadzonki od kogoś, u kogo rośnie od dawna w cieniu pod dębem zaraz przy rowie przed płotem, bez żadnej pielęgnacji i radzi sobie doskonale. Nie jest to chyba specjalnie wymagająca odmiana róży, no o ile to TO
Co do uprawy, nie mam doświadczenia wielkiego, ale mam sadzonki od kogoś, u kogo rośnie od dawna w cieniu pod dębem zaraz przy rowie przed płotem, bez żadnej pielęgnacji i radzi sobie doskonale. Nie jest to chyba specjalnie wymagająca odmiana róży, no o ile to TO
Ewka to może być galicyjska versicolor 'Rosa Mundi'
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Jeszcze ja chcę rozwiać swoje wątpliwości... kupiona jako Rozalia, ale jak porównuję ze zdjęciami w necie to mi nie pasuje ... pachnie ładnie choć niezbyt intensywnie
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
dalmm Ewa wypatrzyła tę różę u mnie w wątku, jeśli to ta co u mnie to Violette Parfumee. Wstawiam dla porównania zdjęcie
W pąku wygląda tak:
W pąku wygląda tak:
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
ewarost: Czy masz tą Rozalię od p. Bogdana? Jesienią 2015 właśnie kupiłam od tego pana 2 róże (niby pnące!), nazwane Rozalia. Na zamieszczonym zdjęciu były ciemno różowe, kwiat do złudzenia wyglądał jak Rosarium U. W zeszłym roku (ich pierwszym sezonie) urosły zaledwie ok 50 cm, zakwitły po 1 kwiatku na pędzie, a kwiat był zupełnie inny niż deklarowany na zdjęciu! Kształt wielkokwiatowy, kolor taki jakby blado-różowo-cieniowany. Oznaczona była w ofercie jako pnąca i jak usiłowałam ją zidentyfikować, to najbardziej wydawała mi się zbliżona do Compassion. W tym roku jeszcze nie zakwitła, ale będę ją obserwować.
- ewarost
- Kontakt:
Floresita nie pamiętam od kogo mam tą róże Już w ubiegłym roku kwitła dość ładnie .. dzisiaj ma ok 180 cm liczne kwiatki umieszczone na takich dłuższych łodyżkach wyrastających z jednego miejsca (3 ; 4 ) fotka z początku czerwca tego roku
Moje Rozalie, z tego co pamiętam z zeszłego roku, to kształt kwiatów miały taki sam jak Twój, ale kolor był blado- różowy, nieco przechodzący w łososiowy. Z tym, że to były ich pierwsze kwiaty - zobaczymy co pokażą w tym roku. Ja wiem na pewno, że mam je od p. Bogdana czyli botanika21 z allegro.
- ewarost
- Kontakt:
No to niech jej będzie Rozalia Dzięki Będę się tego trzymać, coś mi się kołacze ten sprzedawca ... może faktycznie to od niego
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Mount Shasta?